За снежните сипеи в Сипей. Откровенията на министри

24 млн. лева си поиска Пътна агенция заради свлачищата
Обновена: 18 мар 2015 17:37 | 18 мар 2015 14:05, Веселина Йорданова
15
За снежните сипеи в Сипей. Откровенията на министри
Снимка: БТА, архив

Пътната агенция иска от властта 24 млн. лева. Разходите за възстановяване и предотвратяване на свличания, допълнителни разчистващи машини, горива и други, бяха представени на заседание на правителството днес, а впоследствие и на журналистите. Всички необходими средства са свързани със снежното бедствие.

"Добре, че са ни по-големи приходите, Ананиев, но още по-големи трябва да станат. Влади Горанов само ми пише есемеси: "Моля ти се с Ананиев не ми харчете парите, няма", пошегува се премиерът Бойко Борисов пред министрите, след като заваляха искания за пари и от засегнатите от снеговалежа общини.

На заседанието на кабинета днес вместо финансовия министър Владислав Горанов, който е в чужбина, присъства заместникът му Кирил Ананиев. На него бяха поканени и кметове от засегнатите населени места. Като най-голям проблем бяха изтъкнати свлачищата, защото някои от тях засягат домовете на хората.

"Защо им давате разрешения да строят къщи върху свлачища?", попита Борисов местната власт.

Под село Сипей е река, разясни регионалният министър Лиляна Павлова и допълни, че препоръката е да се върви към евакуация на хората там и по-трайното им настаняване. Свлачище създава проблем и за жилищен блок в Кърджали, но по думите на Павлова там евакуация няма да се наложи. За укрепване на свлачища в село Сипей са подготвени проекти за 8 млн. лв.

То името му Сипей, си е сипей, коментира Борисов и препоръча на местната власт – да не обръщат внимание на опозицията, а да работят, за да получат помощ. Ако опозицията те хвали, значи е станало режим, успокои той смолянския кмет Мелемов, който изтъкна, че според предшественика му от БСП Дора Янкова няма държава.

Снегът в Смолянско според данните от метеорологичната станция на Рожен е най-обилният за такова кратко време през последните 20 години, обясни шефът на АПИ Лазар Лазаров пред медиите.

"На пътя се образуваха преспи от снегонавявания с височина повече от 2 метра, на места даже 3-4 метра в по-високите места", каза Лазаров.

Той обясни подробно ситуацията в бедстващите области Кърджали и Смолян преди десетина дни, които останаха без ток и в голяма степен без мобилни комуникации. Лазаров показа и снимки от пътищата, на които се виждатг множество паднали дървета, които е трябвало да бъдат разчистени в условия на много ниска видимост.

Ситуацията беше критична – с много преспи, натрупване на снежна покривка в големи размери, обобщи шефът на Пътната агенция.

Лазаров съобщи, че Агенция „Пътна инфраструктура“ има идея за изграждане на масивни стоманобетонни конструкции, като полутунели, като заяви, че такива масово са изпълнени по пътища в Алпите.

Вижте още по темата във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Другари , Борисов е в пъти по добър държавник от Станишев и Орешарски взети заедно .
12
1
 
7
 
! Отговори
Вярвам в това преди 9 години
Кой ще докаже колко са истинските разходи. Обзалагам се, че са ги завишили най-малко два пъти, най-малко.... Няма да се накрадят. Щом на Бойко му е толкова весело в този труден момент за тия нещастни хора, значи е много доволен..
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой ще провери колко са истинските разходи. Те може да кажат и 500000000лв. Това за тях е шестица от тотото. Няма да се накрадят.
10
1
 
9
 
! Отговори
СВИРЕПО НАСТРОЕНИЕ преди 9 години
АМАН ОТ МУТРЕНСКИ ХУМОР. ДЪРЖАВАТА Е ЗАТЪНАЛА, ХОРАТА ОСВЕН ЧЕ МИЗЕРСТВАТ И БЕДСТВАТ, А НА КРАТУНГЕЛА МУ Е ЗАБАВНО. ТЕПЕГЬОЗ НАГЪЛ. ВСИЧКО ТОВА МУ Е НА МАЙТАП И ЗА ЗАБАВЛЕНИЕ. НИЩО, ГОСПОД ГЛЕДА И ЗАБАВЯ, НО НЕ ЗАБРАВЯ...
9
1
 
8
 
! Отговори
набюдател преди 9 години
мале това колко много пари са ,,, 24 000 000лв
8
4
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
България умира, а този се шегува ...Весело му е ! На платените ***, които му прислугват също.
7
4
 
3
 
! Отговори
... преди 9 години
ne komentiram
6
2
 
7
 
! Отговори
baletage преди 9 години
de takiva sipei v Bank, ia?
5
9
 
8
 
! Отговори
кърджалиец преди 9 години
Действително с.Сипей е построено върху свлачищна зона. Проблемите на това село са от както се помня, аз съм на 50. ДПС-то лъжат местните жители,че имат влияние над геологичните процеси. В резултат тези хора са се превърнали в букет от трепетлики. Уважауми турци, пак си гласувайте за ДПС, ама те вече имат "джипси" ориентация. Уважаеми турци, Вие "джипси" ли сте ?
4
5
 
14
 
! Отговори
приказки на аба преди 9 години
Аман от тоя човек, който се мисли за вся и всьо. Ама така е, когато нямаш реална представа за себе си и си въобразяваш, че можеш всичко.
3
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много *** и НАГЪЛ Българи, незнам, какво чакаме!Тези *** трябва веднага да влязат в затвора, до живот, ВСИЧКИ!
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Pod 1 metur pochva ,pod s.Sipey e nahodishte na bentonitova prust deto se polzva za sondajni raboti i e silno mazna i pluzgashta se nerudno nahodishte
1
1
 
4
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Па пъшка!