4 топ приоритета видя Плевнелиев, пак заговори за референдума

Държавният глава поиска и закон за еврофондовете
Обновена: 19 мар 2015 14:03 | 19 мар 2015 10:52, Камелия Цветанова
121
4 топ приоритета видя Плевнелиев, пак заговори за референдума
Снимка: БТА

Очаквано държавният глава Росен Плевнелиев обяви, че ще инициира провеждането на референдум за изборното законодателство заедно с местния вот през есента. Това стана в специално негово обръщение към депутатите след проведените консултации с представители на парламентарно представените партии.

"Има съгласие националният референдум да се проведе заедно с предстоящите местни избори. Нека работим за това", изтъкна той.

Президентът похвали парламента, че е започнал работата си в дух на компромис и толерантност, както и партиите, че са проявили политическа култура, въпреки че за пръв път в Народното събрание на България има цели осем политически формации и призова депутатите да се обединят около четири приоритета до поемането на председателството на страната ни на ЕС през втората половина на 2018 година.

Още по темата
Плевнелиев подчерта, че има много работа пред политиците за осъществяването на нужните реформи, и настоя, че предстоящите през есента избори не могат да бъдат причина за отлагането им.

"Нека се обединим около 4 приоритетни цели - влизане в Шенген, влизане в преходния валутен механизъм на Еврозоната, влизането на единния надзорен механизъм на европейския банков съюз и задействане на европейския енергиен пазар", призова той.

"Има много смислена работа за вършене и нека тази година е на прогрес и реформи", пожела държавният глава.

Според него по време на консултациите всички партии са се обявили за политическа стабилност и за надграждане на националните приоритети.

"Политическото многообразие в парламента е добра основа за това да подкрепим смислени действия и консултациите доказаха, че има потенциал за постигане на политическо съгласие и се надявам да дадем достатъчно примери за политическа отговорност, а от това ще спечели политическата система като цяло и ще укрепим доверието на хората в демократичните ценности като цяло", смята той.

Плевнелиев призна, че хората не очакват политически чудеса, а работа в правилната посока, която да доведе до резултати и по този начин правителството и парламентът да обърнат спиралата на доверието. „Консултациите показаха, че няма спор за това кои са секторите, които трябва да се реформират, а реформи се правят чрез политически диалог, кураж и широко политическо съгласие за действия“, добави той.

Държавният глава открои като сектор, който силно се нуждае от промени съдебната система и я обвърза с икономическия растеж. „За да дойдат инвеститорите, а не олигарсите, трябва да има правна сигурност и държавата да гарантира равенство за всеки“, коментира той.

Плевнелиев обаче предупреди политиците, че резултатите не идват автоматично, а независимостта на съдебната система трябва да се устоява ежедневно.

„Народът е жаден за справедливост и когато не я получава, попада в клопката на популизма. Време е да докажем, че съдебната системата може да работи за доверието на гражданите и да раздава справедливост, народът няма да ни прости“, каза още той.

В тази връзка представители на някои политически сили са поставили въпроса за промени в Конституцията, но според президента липсата им не е пречка да има съдебна реформа.

Той смята, че преди да има промени в основния закон, е нужно да се проведе анализ и дебат за оценка на промените и въздействието им.

„Независимостта от икономически кръгове се отстоява и от политиците, и гражданите, и съдиите, които да действат така че върховенството на закона е над всички“, коментира Плевнелиев.

Той се обяви и за приемането на закон за еврофондовете, с който да се премахнат административните пречки и да се въведат електронни търгове. Според него само така ще се спре корупцията при усвояването на парите от Европа.

„Държавата и общините са възложили обществени поръчки за почти 10 милиарда лева за миналата година, но възложителите избягват всячески електронния търг“, мотивира предложението си той. Плевнелиев настоя, че е крайно време да се либерализира енергийният пазар. „Проблемът в енергетиката е държавата и начинът, по който тя действаше досега. Проблемите са трудно разрешими в сектора, трупани са години наред и са се превърнали в заплаха за социалната стабилност и националната сигурност. Сега, когато Европа изгражда своя енергиен съюз, ние нямаме право да пропуснем този шанс“, заяви още той.

Според него без значение кои са управляващите и кои в опозиция, ясни са областите, които се нуждаят от качествени промени - здравеопазване, пенсионна система, образование, административната реформа, водна реформа, сектор „Сигурност“ и „Енергетика“.

Той призова още за мерки в подкрепа на малките и средни предприятия, финансиране на стартиращи предприятия, фокус върху намаляване на младежката безработица, както и за перспектива за развитие на зимните ни курорти.

Плевнелиев отново поиска актуализация на бюджета за отбрана, който тази година беше орязан с 60 милиона лева, вместо да достигне 1,5 % от БВП, какъвто ангажимент пое той на срещата на НАТО в Уелс.

„Променената среда за сигурност поставя по нов начин и въпроса за изграждане капацитета на нашите въоръжени сили, за да бъдат адекватни на рисковете. Националната сигурност е гарантирана единствено и само като част от системата за колективна сигурност на НАТО. България е длъжна да бъде партньор, на който може да се разчита“, мотивира се той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
5
 
1
 
! Отговори
Перхидролено джудже преди 9 години
Хайде, платените рубладжийски кречетала от Петата колона подхванаха изтърканата грамофонна песен: БЪЛГАРСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ Е НИЩОЖЕСТВО ! ПРЕЗИДЕНТЪТ ПУТИН Е БАЩИЦА НА НАРОДИТЕ И СЛЪНЦЕ И ВЪЗДУХ ЗА НАШИЯ НАРОД! МИКОВ Е ВЕЛИК ! ВОЛЕН Е ГЕНИАЛЕН ! МОЯ СТРАНА, МОЯ ЕВРАЗИЯ......
57
3
 
11
 
! Отговори
РАЗСЕЙВА СЕ преди 9 години
НИТО ДУМА ЗА ДЕМОГРАФСКАТА КАТАСТРОФА и БАНДИТИЗЪМ
56
3
 
10
 
! Отговори
87654321 преди 9 години
Рошко па не си в час! Народа иска да усети ползата от членството в ЕС а именно по-висок стандарт на живот и сигурност за дома , семейството и бизнеса! Това трябва да е националния идеал ................
55
3
 
10
 
! Отговори
Асеновец преди 9 години
Господинчо за един ден Президент. Направете един референдум дали да се махнете от политиката, от България и въобще от живота и ежедневието на българина. Тогава Ви гарантирам, че ще има най- високата избирателна активност в новата българска история.
54
1
 
1
 
! Отговори
tik tak tik tak преди 9 години
aide pak chistene na RBG za edin den se zadava:(((((((tolko mnogo rabota iska prezidenta i vsichkoto v edin Velik den. bez razpisanie i programa za den, sedmica, mesec, 3 meseca, 6 meseca, 9 meseca, 12 meseca??????? toi i taka si kara prezidentstvoto li bez programa? i kakvo stana s elektronnoto pravitelstvo? zasto v zaglaviata na bg saitove nema bg flag? sram li gi e ot tribagrenika na Republika Bulgaria, ta vse se reklamirat pred sveta s monarchicheski koroni bez rabotest bg tsar?!
53
2
 
11
 
! Отговори
Анили преди 9 години
Не господин Президент. Нека годината да е на протест и избори. За какви реформи говорите- за такива дето се шири шуробаджанащина при назначенията ВИ. За какъв прогрес. От Вашето управление на Вас лично и на престъпната Ви партия единствено просперират банковите ви сметни
52
3
 
11
 
! Отговори
Приоритетите на П: преди 9 години
1. ГЕРБ да са на власт, че да има за нова вила в Гърция, а и не само...2. Западняците и американците да не ми дърпат ушетата и да не ми нашляпкат дуп.нцето.3. Тикв..., простете... другарят Бойко Борисов да не ми дърпа ушетата и да не ми БИЕ ЧЕМБЕРИ... много мразя, да ми набива канчето в Банкя... направо не се търпи. 4. И последно, но не по важност, жена ми да не ме бие довечера.
51
1
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Роско ако има достойнство и морал да прочете какво мислят хората за него какъв авторитет има всеки нормален човек на момента ще си подаде оставка и няма въобще да се показва но в него няма достойнство и човещина само тъпотия след тъпотия бълва *** си.
50
2
 
16
 
! Отговори
волгоградския преди 9 години
Продьлжавам да ви се чудя как го избрахте този за президент?
49
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе Плевня,колко години ги правите вече тия реформи.нищо няма пак да направите
48
1
 
16
 
! Отговори
Homer преди 9 години
Аланколу, ами народа трески ли да яде??? Ако това са четирите приоритетни цели, вече съм 100 % сигурен, че искате да изтребите българите!!! Римската, източната римска и османската империи не успяха, и Вие няма да успеете!!!!!!
47
1
 
7
 
! Отговори
40mpil преди 9 години
frankfurt gori nito duma u mediikite
46
1
 
4
 
! Отговори
бьлгарофил преди 9 години
До политологаИ сьс сигурност ще им е по добре там от колкото у нас но те са патриоти и за това са тук
45
4
 
12
 
! Отговори
атакист преди 9 години
гербаджииската помакиня президент иска пожизнени кражби за тиквата и партията им
44
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако *** вече се плаши от идеята за задължително гласуване, то как да се отърве от нея най-безболезнено? Много просто, като я направи чрез своя образ да изглежда отвратителна.
43
6
 
4
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Новата опорна точка на Руското КГБ е да насъсква Атака и БСП да питат на референдум дали искаме да сме в НАТО и ЕС . Другари този въпрос отдавна е решен и няма какво да питате. Това , че в момента ви плащат Руснаците не значи , че някой ще се занимава с вашите глупости . Другарите Миков и Сидеров спокойно могат да отидат в Москва и там да си останат .
42
2
 
22
 
! Отговори
волгоградския преди 9 години
Абе течение ли стана или Роско пак си отвори устата?
41
3
 
11
 
! Отговори
Vans преди 9 години
Приказки, приказки....дела йок
40
2
 
7
 
! Отговори
Kolio преди 9 години
Аз съм студент по финанси и знам, че докато не влезем в еврозоната, нямаме нужда от единния банков съюз. Докато не минем на евро, ние не можем да взимаме решения към този надзор. Ние ще сме отново една безгласна буква. Иначе съм твърдо за промяна на изборният механизъм.
39
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А трябва референдум да бъде с първа точка, искаме ли в ЕС и Нато. И понеже не искаме, стават безпредметни останалите точки.