4 топ приоритета видя Плевнелиев, пак заговори за референдума

Държавният глава поиска и закон за еврофондовете
Обновена: 19 мар 2015 14:03 | 19 мар 2015 10:52, Камелия Цветанова
121
4 топ приоритета видя Плевнелиев, пак заговори за референдума
Снимка: БТА

Очаквано държавният глава Росен Плевнелиев обяви, че ще инициира провеждането на референдум за изборното законодателство заедно с местния вот през есента. Това стана в специално негово обръщение към депутатите след проведените консултации с представители на парламентарно представените партии.

"Има съгласие националният референдум да се проведе заедно с предстоящите местни избори. Нека работим за това", изтъкна той.

Президентът похвали парламента, че е започнал работата си в дух на компромис и толерантност, както и партиите, че са проявили политическа култура, въпреки че за пръв път в Народното събрание на България има цели осем политически формации и призова депутатите да се обединят около четири приоритета до поемането на председателството на страната ни на ЕС през втората половина на 2018 година.

Още по темата
Плевнелиев подчерта, че има много работа пред политиците за осъществяването на нужните реформи, и настоя, че предстоящите през есента избори не могат да бъдат причина за отлагането им.

"Нека се обединим около 4 приоритетни цели - влизане в Шенген, влизане в преходния валутен механизъм на Еврозоната, влизането на единния надзорен механизъм на европейския банков съюз и задействане на европейския енергиен пазар", призова той.

"Има много смислена работа за вършене и нека тази година е на прогрес и реформи", пожела държавният глава.

Според него по време на консултациите всички партии са се обявили за политическа стабилност и за надграждане на националните приоритети.

"Политическото многообразие в парламента е добра основа за това да подкрепим смислени действия и консултациите доказаха, че има потенциал за постигане на политическо съгласие и се надявам да дадем достатъчно примери за политическа отговорност, а от това ще спечели политическата система като цяло и ще укрепим доверието на хората в демократичните ценности като цяло", смята той.

Плевнелиев призна, че хората не очакват политически чудеса, а работа в правилната посока, която да доведе до резултати и по този начин правителството и парламентът да обърнат спиралата на доверието. „Консултациите показаха, че няма спор за това кои са секторите, които трябва да се реформират, а реформи се правят чрез политически диалог, кураж и широко политическо съгласие за действия“, добави той.

Държавният глава открои като сектор, който силно се нуждае от промени съдебната система и я обвърза с икономическия растеж. „За да дойдат инвеститорите, а не олигарсите, трябва да има правна сигурност и държавата да гарантира равенство за всеки“, коментира той.

Плевнелиев обаче предупреди политиците, че резултатите не идват автоматично, а независимостта на съдебната система трябва да се устоява ежедневно.

„Народът е жаден за справедливост и когато не я получава, попада в клопката на популизма. Време е да докажем, че съдебната системата може да работи за доверието на гражданите и да раздава справедливост, народът няма да ни прости“, каза още той.

В тази връзка представители на някои политически сили са поставили въпроса за промени в Конституцията, но според президента липсата им не е пречка да има съдебна реформа.

Той смята, че преди да има промени в основния закон, е нужно да се проведе анализ и дебат за оценка на промените и въздействието им.

„Независимостта от икономически кръгове се отстоява и от политиците, и гражданите, и съдиите, които да действат така че върховенството на закона е над всички“, коментира Плевнелиев.

Той се обяви и за приемането на закон за еврофондовете, с който да се премахнат административните пречки и да се въведат електронни търгове. Според него само така ще се спре корупцията при усвояването на парите от Европа.

„Държавата и общините са възложили обществени поръчки за почти 10 милиарда лева за миналата година, но възложителите избягват всячески електронния търг“, мотивира предложението си той. Плевнелиев настоя, че е крайно време да се либерализира енергийният пазар. „Проблемът в енергетиката е държавата и начинът, по който тя действаше досега. Проблемите са трудно разрешими в сектора, трупани са години наред и са се превърнали в заплаха за социалната стабилност и националната сигурност. Сега, когато Европа изгражда своя енергиен съюз, ние нямаме право да пропуснем този шанс“, заяви още той.

Според него без значение кои са управляващите и кои в опозиция, ясни са областите, които се нуждаят от качествени промени - здравеопазване, пенсионна система, образование, административната реформа, водна реформа, сектор „Сигурност“ и „Енергетика“.

Той призова още за мерки в подкрепа на малките и средни предприятия, финансиране на стартиращи предприятия, фокус върху намаляване на младежката безработица, както и за перспектива за развитие на зимните ни курорти.

Плевнелиев отново поиска актуализация на бюджета за отбрана, който тази година беше орязан с 60 милиона лева, вместо да достигне 1,5 % от БВП, какъвто ангажимент пое той на срещата на НАТО в Уелс.

„Променената среда за сигурност поставя по нов начин и въпроса за изграждане капацитета на нашите въоръжени сили, за да бъдат адекватни на рисковете. Националната сигурност е гарантирана единствено и само като част от системата за колективна сигурност на НАТО. България е длъжна да бъде партньор, на който може да се разчита“, мотивира се той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
0
 
! Отговори
nasss преди 9 години
Хахах при задължително гласуване, както иска президентът да стане, вие драскачи тука ще трябва да обяснявате на партиините си шефчета от дпс и бсп, атака, зАщо не са в парламента. Ако има и образователен ценз дпс то ще се разформирова само. Затова плюете тука, няма значение как се казва президентът, важно е какво иска да се промени, а на вас това не ви изнася, защотои мислите само за партийките си. Като сдаде властта Путин след 2-3 г, какво ще правите ако се избере про западен президент!
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За6то толкоз сме нагли и долни Българите,за които и 6те дае 6те изберем някои и после 6те храчим по него.Това ние във кръвта.Това ни издава че сме по калпави и от Руснаците ето търпът гн Путин 15 години а ние неможем да изтърпим гн Плевнелиев 5 години.За това сме на това дереже за6тото не обичамеси себеси което сме направили.От Българина по мръсен няма.Само гледа на ком6ията да му мине жената даго окрадне даму вземе работата даго предаде,и когато чуе чее умрял ком6иятаму които муе помагал цял живот и се наспива и се напива.
76
1
 
1
 
! Отговори
sss преди 9 години
Referendum i za tova dali naroda iska nego i Gerb
75
0
 
1
 
! Отговори
оцеляваща българка преди 9 години
ПОЗДРАВЯВАМ 80 И 84!Е МЕЖДУ ВСИЧКИ ВАС ПИСАЧИ ИМА И УМНИ И РАЗУМНИ БЪЛГАРИ.И АЗ СЪМ ЗА СМЪРТНА ПРИСЪДА ,НО АКО СЪДЕБНАТА СИСТЕМА Е ДОБРА,А ТАКА ЩЕ УМИРАТ НЕВИННИ- ОБВИНЕНИ ОТ ПЛАЩАЩИТЕ ДЕБЕЛО ПРЕСТЪПНИЦИ....ЗАЩО НАИСТИНА НИЩО НЕ СЕ ПИШЕ ЗА РУМЪНИЯ....ТА ТЯ ПРАВИ СЕРИОЗНИ ПРОМЕНИ...И ТОЗИ НАШ ПРЕЗИДЕНТ ПРОСТО Е ТРЯБВАЛО ДА НАПОМНИ,ЧЕ ГО ИМА,ЗАЩОТО СКОРО НЕ СЕ БЕШЕ ИЗКАЗВАЛ.ИНАЧЕ ВСИЧКО КОЕТО Е КАЗАЛ Е ТРА ЛА ЛА...И СТИГА ВЕЧЕ ВИ Е БИЛО ВИНОВНО БСП-ТО-ТА 25 ГОДИНИ МИНАХА И КАКВО?....
74
0
 
0
 
! Отговори
ааааа преди 9 години
Admin, Пиша то Оценка 2 + заради слабата ти работа по отстраняване на Путински ***!
73
0
 
0
 
! Отговори
aaaaaaaaaa преди 9 години
*** а тебе кой те упълномощи да тролиш ???????????
72
1
 
1
 
! Отговори
tik tik tik tik преди 9 години
bravo na prezidenta - neka da napravim e edin referendum za darjavnata ohrana na segashni i minali premieri, prezidenti i drugi prevazhoditelstva - da pitame bg naroda pootdelno li iska da gi pazim ili vsichkite zaedno na edno miasto - naprimer na Musallaa ili na Cherni vrah, ili na Buzludja, Shipka da im postroim edin palat ( hram, blok, zamak, palace, chinia, monument, mavsolei, sarai, konak, abe kakto i da e imeto, daje i vsichkite imena zaedno) , ama i te da sa zaedno, i s edna ohrana ot RBG:-)
71
2
 
0
 
! Отговори
До Белият заек преди 9 години
За това партийката издагнала "Този смешен човек" е мнозинство в парламента, а високо ерудирания лидер на АТАКА товаришч Сидеров, едвам влезе (то ще му е и за последно, колкото и да ви плаща да му правите ПР, за щастие повечето българи не се продаваме като вас) панимаеш?
70
2
 
4
 
! Отговори
Площад на Съгласието преди 9 години
За какво ни е рефендум, щом в него няма правилните въпроси? За какво са ни местни избори, щом ще ни управляват от Банкя? За какво са ни площадите, щом не смеем да направим нито една революция, като хората?
69
2
 
4
 
! Отговори
Белият заек преди 9 години
Този смешен човек, който за съжаление е президент на България, се подигра с политиката и с проблемите на българския народ. От него не чухме нито един важен проблем, свързан с безработица, ниски доходи, липса на перспектива, демографския срив. Така лидерът на АТАКА Волен Сидеров коментира речта на Росен Плевнелиев в парламента...
68
0
 
5
 
! Отговори
хаха преди 9 години
***, Кефя ти се! Или си Админка ??? ХАХА
67
0
 
0
 
! Отговори
До КОЙ преди 9 години
АЗ
66
3
 
2
 
! Отговори
хаха преди 9 години
Волен е Болен Гей!
65
2
 
1
 
! Отговори
До брей преди 9 години
Това новата опорна точка ли ви е? Забрави да напишеш в коментара си думичката "ФАКТ", Волен ще ти даде допълнително пица!
64
0
 
0
 
! Отговори
КОЙ преди 9 години
Тролчета а вас КОЙ ВИ ИЗБРА !!!КОЙ БЕШЕ ???
63
4
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 87 преди 9 години
Защото ме кефи, защото беше срещу БКП, защото има разумни виждания, и да, ако се кандидатира, пак него ще избера. За остраналите, може да е плювньо, *** и какво ли не, за мен е президент на република България. Ако нямаш уважение към институциите в собствената си държава, значи нямаш уважение към сънародниците ти които са гласували за него! Аз за разлика от теб, уважавах Първанов, въпреки че не бях гласувал за него и не съм ловец.
62
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗАЩО ГО ИЗБРАХТЕ, БЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
61
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прав е Сидеров - нищо за злободневните проблеми, съсипващи живота на простосмъртните. Речта си в този вид е чиста загуба на време.
60
1
 
5
 
! Отговори
Чехльо преди 9 години
се срещна с няколко алчни политика и реши,че вече знае какво е мнението на народа...и тоя като наркоманите си живее в негов политически измислен свят.
59
0
 
10
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
България има нужда на първо място от борба с корупцията, както това се прави в Румъния. Когато започнат да влизат сегашни и бивши управляващи в затвора, тогава нещо може да се промени към по-добро. И една от първите промени в Наказателния кодекс: да се носи съдемна отговорност и за колективни решения. Който е гласувал "ЗА" за нещо, което ощетява държавата - на съд. Досега винаги мнозинството (по интереси) в правителство, общински съвет и т.н. не е носило отговорност пред закона за нищо.