Бакалов знае какви реформи да извърши във военното разузнаване

Ненчев се застъпи за кандидатурата на бившия вътрешен министър
19 мар 2015 20:14,
12
Бакалов знае какви реформи да извърши във военното разузнаване
Снимка: Архив Булфото

Министърът на отбраната Николай Ненчев определи пред журналисти Йордан Бакалов като професионалист в истинския смисъл на думата, който знае какви реформи трябва да извърши в службата "Военна информация".

Още по темата
Ненчев каза това след участието си днес в заседанието на парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, където бяха представени законопроектите за специалните служби, както и рамковият законопроект за системата за защита на националната сигурност. На паралелно заседание на комисията по отбрана законопроектът за военното разузнаване беше подкрепен.

Попитан за аргументите в полза на Бакалов, Ненчев посочи, че той е преминал през системата, бил е години наред член на комисията по национална сигурност, преподавал е, бил е и вътрешен министър в служебния кабинет - човек, който има доста богат опит и познава системата отвътре.

На въпрос дали ще назначи Бакалов за шеф на службата "Военна информация", министърът каза, че това ще зависи преди всичко от решението на народните представители и от това доколко бързо и динамично те ще се справят с проектозакона.

Ако законът бъде приет в рамките на едно разумно време, аз бих се съобразил с това. Ако има противоречия и законът се отложи във времето, не бих имал необходимост да изчакам, защото службата има нужда от своя директор. Да, разбира се, че ще го назнача, ако няма воля законът да бъде приет в рамките на обозримото бъдеще, в съвсем кратки срокове, защото не мога да оставя службата без директор, каза министърът, цитиран от БТА.

На реплика, че от мнозинството само реформаторите застават зад тази кандидатура и дали има резервна, министърът каза, че би обмислил всяка една кандидатура, която постъпи оттук насетне, но не е склонен да приема тезата, че във военното разузнаване трябва да работи непременно човек от кариерата. По думите му той самият е преподавал в сферата на сигурността, познава европейската практика и според нея винаги е добре, когато е гражданско лице и има граждански контрол.

По-рано днес, преди заседанието на комисията по отбрана, министърът беше попитан дали възнамерява да оттегли кандидатура на Йордан Бакалов, защото има много критики. Ненчев каза, че тя до момента не е предложена официално.

Това е един от кандидатите, които обмисляме за този пост, посочи министърът. По думите му е имало и кандидати, които са обсъждани, но не са били възприети сериозно. Ненчев каза, че е имало обсъждане с парламентарните групи, "с колеги", за да бъде направен най-добрият избор. На въпрос кога се очаква да стане официална кандидатурата, военният министър изрази надежда това да стане следващия месец.

На въпрос не го ли притеснява фактът, че в новия законопроект за военното разузнаване е записано изискването за десет години професионален стаж в системата за национална сигурност, а Бакалов не го покрива, Ненчев отговори: "ето това е аргумент също", но добави, че това е все още законопроект.

На въпрос за основния според него акцент в закона за военното разузнаване, Ненчев каза, че вече няколко пъти е заявил, че има необходимост службата да се реформира. В рамките на службата имаше доста сериозно напрежение, каза министърът и добави, че смята, че начинът за реформа е този. Самите офицери, с които говорих неведнъж, те пожелаха да бъде някой, който отвън да поеме службата, макар и временно, каза министърът на отбраната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
пред очите ни се съсипва държавата борисов е виновен за това положение
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
реформата сигурно ще е в назначаването на разузнавачите Петка и Чапай на работа в Б.А
6
5
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Учудвам се,че във Военното разузнаване още има хора, назначени по комунистическо време.Това е изключително рискова практика, трябва да се действа хирургически.
5
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тоя простия текезесар който дори не е ходил в казарма КОЙ го направи военнен министър тоя ***! Пълен ***
4
2
 
8
 
! Отговори
sss преди 9 години
Che kara voennite da kopat i plevat ili?
3
5
 
15
 
! Отговори
Атанасов преди 9 години
Вземи единият и го удари в другия!Инженер- металург ... професионалист в истинският смисъл на думата, но в коя област???Професионали по парашутизъм в нашата страна има в излишък:)
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
PARADOKS N-1.NIAMA ARMIA IMAMINISTAR I MNOGO GENERALI.NIMA VOINIZI,NITO VOENNA TEHNIKA --TE ISKAT UVELICENIE NA IZDRAGKA I ZAPLATI.MNINSTAR NA OTBRANATA-COVEK HVANAT OT GORATA.
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То няма Армия няма Военни За една ограда войска няма ще се изтрепат в министерствата кой да охранява Българо_Турската ни Граница А *** видиш ли сега за Националната ни сигурност говорят и за Разузнаване И кво ще разузнават толкова не му е Ясно Че тя Националната ни Сигурност не зависи нито от тоя нито от оня дето ще седне на стола пък дори и да е някой Американски Натовски Изявен Борец за Свобода и Демокрация