Москов иска да обедини държавните болници в холдинг

Болничните заведения не трябва да са търговски дружества
Обновена: 19 мар 2015 19:41 | 19 мар 2015 18:55,
55

Министерството на здравеопазването работи по идеята държавните болници да бъдат обединени в общ холдинг. Това каза здравният министър Петър Москов пред журналисти преди заседанието на парламентарната здравна комисия.

Според него подобно обединение е добра идея от гледна точка на възможността за централизирано договаряне на цените на лекарствата, "за които в момента се плаща скъпо и прескъпо".

Москов допълни, че екипът му е разработил и проектонаредба, която в момента е на обществено обсъждане и която ще позволи отстъпките, давани от фармацевтичните компании, да влизат обратно в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Работим и по възможността за премахване на статута на болниците като търговски дружества, каза Москов. Според него това пречи на лечебните заведения да развиват нормална медицинска дейност и вместо това се превръщат в истински търговци. По думите на Москов най-много време изисква именно начинът на уреждане на статута на лечебните заведения, а всичко останало е въпрос на технологична процедура.

Здравният министър съобщи и че до края на месеца ще бъде готов нов проектозакон за лечебните заведения, в който е залегнало въвеждането на задължителната здравна карта. За пореден път той посочи, че новата карта не само ще оптимизира мрежата на лечебните заведения, но и ще подобри ефективността на публичните разходи.

Москов коментира, че мястото на редките заболявания, които в момента струват скъпо на здравната каса, не е в солидарния фонд. Той каза, че заболяване, което струва до 1 милион лева годишно само за един пациент, трябва да е ангажимент на държавата чрез бюджетна гаранция.

По време на изслушването в рамките на здравната комисия Москов представи концепцията си за здравна реформа, която бе одобрена от Министерския съвет и от Парламента на първо четене. В началото на презентацията си пред депутатите той посочи, че в последните години „плащаме все повече пари за все по-малко здраве“ и тъкмо това има за цел да промени концепцията.

Министърът отново разясни подробно разделянето на медицинските дейности на три пакета и тяхното финансиране, новата лекарствена политика, целяща намаляване на публичните разходи за медикаменти, идеята за прехвърляне на дейности от болничната в доболничната помощ, идеята за прегрупиране на финансовите и на човешките ресурси в здравеопазването, новата реимбурсна политика, която ще позволи да се плаща не за лекарство, а за заболяване и то на най-ниските цени на терапиите и други.

Като цяло новата здравна концепция на Москов получи одобрението не само на депутатите от комисията по здравеопазване в парламента, но и на организациите на лекари, фармацевти и пациенти.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: Московболницихолдинг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Кон преди 9 години
Най-сетне, но на заден план, да се появи идеята да превърнат медицинските учреждения в нетърговски дружества. А то е логично да е така, поради естеството на дейността им, която няма начин да е търговска, защото не се извършва с цел печалба. То затова и не може да се ограничат разходите, все реформи и все дефицит, и много крадене по интелигентен начин.
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мосов е един от редките /да не кажа единствен/ който застана зад лекарското съсловие.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Москов е директен ,прям, и решителен.Смело напред.Казва нещата 1:1
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тука е пълно с разбирачи --най могат да плюят,друго не им се отдава.Който и да е ,и каквато реформа в тая държава от лузъри да започне ще бъде веднага поруган и оплют, Когато дойде време да няма лекари/а то не далеч/ а ще има празни или полу празни болнични згради/призраци/.тогава ще ......нищо ,,,просто ще ходят на врачка
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Москов е най-добрият министър на здравеопазването до сега.Подкрепяме те .Смело напред,,Смело сърце,,
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 26Славянин--ура другарю..благодарим ти ...От утре ние *** почваме да изпълняваме рецептата.А може ли преди това да удрим четири-пет гооооолеми парцуци,така ще намалим разхода на алкохол-,,в т.н. Кръговрат на веществата,,:
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 39_защо ми се струва че този ,,национален,,спорт няма да има скоро върху кого да го употребите...но нищо може да откриете някой шаман наптимер или врачка,магьосник ...ха...ха...ха
29
0
 
0
 
! Отговори
Ni преди 9 години
С това предложение ще пипне някой интереси. Да видим кога ще ми поискат оставката.
28
0
 
2
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До славянинПият руснаците урина, ама само сертифицирана путлерова ,обаче не стига за всички:)))
27
0
 
6
 
! Отговори
сасанак преди 9 години
москов трябва да спре изсмукването на здравните вноскиот здравната каса ,която е капо ди тути капи там се изливат много пари за издръжка изаплати и др. бонуси .
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименами не плащай, отиди на частно там сигурно е без пари
25
5
 
10
 
! Отговори
Vans преди 9 години
Само в здравеопазването виждам наченки на реформи за сега. Месков е директен, открит и упорит, успява да спечели симпатиите ми, ще видим какъв ще е крайния резултат. Силно се надявам да е успешен
24
0
 
9
 
! Отговори
наблюдател преди 9 години
какъв холдшнг го гони началниците на всички държанви болници имат по 5-6 фирми и напрактика са приватизирали уж държанвите
23
2
 
10
 
! Отговори
москов,москов преди 9 години
25г. обикаляте като еврейте в синай,остават още 15г. докато достигнете обетованата земя,ако е рекъл Господ и какво накрая пак опряхме до комунизъма,всички в общия кюп-можещи ,не можещи и накрая всички оцелели ще се питаме -е що ги ручахме жабетата въртите ,сучете,скачате и все червени знамена ви веят в главите
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
вече сме клиенти,а не пациенти-от това тръгва всичко-нека бедното население да пее псалми за лекарски дълг,хипократова клетва и милосърдие. богаташа влиза,тръшва пачката и лично завеждащия отделението професор му носи писоара и подлогата.някой иска да сме бедна болна и изчезваща нация.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До славянинТи да не работиш в клозет бе?Хората затова ли ти плащат такса,да пиеш орина?
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В холдинг трябва да се вкарат само малките болници за да могат да дишат и за да се хващат лесно и кражбите. Съберат ли заедно малки и големи бъркоча ще е пълен и "Куче влачи, следа няма"......
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Москов не е ли син на дъртата комунистка Ема Москова ?
18
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Куку-пипето пак се е нашмъркал ...
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В момента тия яко източват здравнатата каса.Фарнацевтичната мафия и лекарският елит правят гушка. Бюджет за 2 милиона болнични легла - леле мале, няма такава болна нация от 6 милиона българи една трета от народа да лежи в болници!