Речта на президента - за важни теми или картичка за ЧНГ

Анализатори коментират дава ли заявка Плевнелиев за нов мандат
Обновена: 19 мар 2015 20:36 | 19 мар 2015 20:26, Веселина Йорданова
101
Речта на президента - за важни теми или картичка за ЧНГ
Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Росен Плевнелиев се бори за втори президентски мандат, смята политологът Татяна Буруджиева. "През цялото време той се опитва да изтегли центъра в себе си. Неговата програма е същата новогодишна картичка като програмата на правителството, всичко е в общи параметри", коментира Буруджиева пред БНР.

По отношение на инициирането на референдума за изборно законодателство, тя посочи, че в правомощията на президента е да насрочи датата на допитване.

Още по темата
По думите на политолога държавният глава може да се обърне към народното представителство и да каже, че на тези консултации са стигнали до единодушното желание за такъв референдум.

„Нищо такова не чухме. Президентът си измисли някакво правомощие да инициира референдуми, което само по себе си нищо не означава. Повечето от това обръщение бяха лишени от смислено съдържание, от реална обективност думи“, коментира още Буруджиева.

Политологът Евгений Дайнов коментира речта на президента с думите „малко дългичка“, но "няколко важни теми успя да напипа и няколко важни гвоздея успя да закове".

"Все едно ни каза правителствена програма за развитие в началото на мандата, което не е лошо, защото самата правителствена програма беше огромна и много нескопосано написана", допълни Дайнов.

Според него в продължение на повече от две години от всички държавни институции Росен Плевнелиев е бил единственият, който е изразявал надеждата на граждански активната част от обществото. По думите на Дайнов това е направило Плевнелиев в някаква степен „център на политиката“.

Политологът изрази надежда Росен Плевнелие да се кандидатира за втори мандат, защото е натрупал доста опит в политиката.

Според Буруджиева опитът да се представи пред българската публика, че ние правим самостоятелна политика, е доста пресилен, така че онова, което ще повтарят или ще изразяват българските институции, ще бъде в синхрон с общата европейска политика.

„Има засилена активност от страна на президента да превърне президентската институция в център на политическите процеси и политическата власт, след като в голяма степен от него чуваме външната политика на страната, тъй като мисля, че външният министър липсва в публичното пространство“, каза още тя.

Според нея всичко, което се случва, е по-скоро демонстрация на ентусиазъм, воля и желания.

Започват някакви законодателни инициативи от отделните министерства, но реформа означава да се промени политиката, начина на функциониране, целите и съдържанието в някакъв ресор, изтъкна политологът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Виж какво Кольо, тези дето не могат да изтърпят Български политик са Москалите. Те даже неса руснаци, а наследници на Византийците. Те пръскат омразата по българските земи и потова ще ги познаеш. А ти ако си Българин - подкрепяй българските политици. Тях ги е грижа за теб!
52
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За6то толкоз сме нагли и долни Българите,за които и 6те дае 6те изберем някои и после 6те храчим по него.Това ние във кръвта.Това ни издава че сме по калпави и от Руснаците ето търпът гн Путин 15 години а ние неможем да изтърпим гн Плевнелиев 5 години.За това сме на това дереже за6тото не обичамеси себеси което сме направили.От Българина по мръсен няма.Само гледа на ком6ията да му мине жената даго окрадне даму вземе работата даго предаде,и когато чуе чее умрял ком6иятаму които муе помагал цял живот и се наспива и се напива.
51
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
подмазва се на избирателя да остане на власт
50
2
 
14
 
! Отговори
АТАКИСТ 2 преди 9 години
До И аз съм виновен ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО Е НАЗНАЧЕНО ---ЗНАЕ С ОТ КОЙ---НАРОДА НЕ ГО Е ИЗБРАЛ--АКО ИЗБОРИТЕ СТАНАТ ЯВНИ ЩЕ ЛЬСНАТ ВСИЧКИ МАНИПУЛАЦИИ НО ТОВА Е МЕЧТА
49
13
 
4
 
! Отговори
жаль преди 9 години
От коментарите на Атакистите лъха на социалистическо отчаяние. Горките с тази пропадаща рубла, мерките срещу контрабандата, измервателните уреди в Нефтохим, проблемите с Турецкий поток който никога няма да се осъществи . . . Жална им майка.
48
9
 
7
 
! Отговори
Ани преди 9 години
Аз съм склонна да възприемам тези мерзки антибългарски коментари написани от името на Атака като Говорит Москва. Това ме кара да намразвам Руската политика на Балканите още повече. Въпреки че руския народ е народ като другите, те не могат да се освободят от тази злокобна върхушка, която омерзява всичко човешко в този изстрадал народ.Ние като Българи сме длъжни с достойнство да покажем превъзходството на нашия народ и отново като Светите Братя Кирил и Методий да дадем един светъл пример на този
47
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 11111Преди да драскаш по форумите си изтрий езика, че много мирише на лай-ата на Обама! Премиер, президент - вонят ли вонят. Ти ли ги облизваш , та такава отврат е около вас?
46
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Татяна не беше ли Руско име?
45
9
 
3
 
! Отговори
хехе преди 9 години
Акъл от Татяни и Наташи ??? Мерси !!!
44
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а за честитите си посещения в Австрия и срещите си с шефа на ЕВН защо не каже ? Защо толкова често ходи в Австрия и обсъжда състоянието на ЕВН с шефа и ? Какви комисионни взема и къде му ги плащат в швейцарска банка или в австрииска
43
1
 
4
 
! Отговори
kk преди 9 години
povra6ta mi se ot tova nedorazumenie,no sami sme si vinovni
42
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя *** като го видя и ми се досира ! Според него америка ни е освободила от турско робство ПРЕДАТЕЛ
41
0
 
25
 
! Отговори
И аз съм виновен преди 9 години
Не питайте защо управляващите са *** и простаци,попитайте себе си защо допуснахте те да ви управляват.
40
0
 
25
 
! Отговори
Стани, стани юнак .. преди 9 години
Как стана така, че полуграмотните влязоха във властта? Как стана така, че допуснахме мошениците да се настанят в министерства, президентство?Толкова ли са закърнели чувствата на българина за чест, човечност, справедливост, обноски...?Как стана така, че простащината, простотията, тъпанарщината да са определящи за изграждане на бъдещето ни?Гаменското държание и гаменския език на премиера предизвикват небивал фурор в простолюдието. За съжаление допуснахме то да определя развитието ни!
39
0
 
17
 
! Отговори
До 34 преди 9 години
Аз се сещам-Тошко африкански!
38
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво каза за бедния и ограбен българин от 25 годишния криминален преход какво каза за масовата преватизация/ масовото ограбване на държавата/
37
0
 
16
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Подкрепям напълно идеите на номер 46. За мен този човек е гений! Предлагам само една добавка. Мъртъвците да ги варосват, за да спестим разноски за паметник!
36
1
 
26
 
! Отговори
бостанско плашило преди 9 години
Президентската институция е напълно излишна и трябва да бъде премахната! Слузестият плевел получава огромни пари, а не върши никаква работа! Едно бостанско плашило ще е по-полезно за България!
35
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шефът на гробищата кандидатствал за нов мандат. Бил "надеждата" и като такъв обявил пред екипа си, че ще бъде за всяка една идея, носеща добро за държавата и институцията. Негов сътрудник предложил полагане мъртъвците вертикално с цел икономия. Друг пък предложил окопаване мъртвеца до кръста, пак със същата цел.Ала шефа се просълзил, когато трети предложил мъртъвците,закопани до кръста да се държат ръка за ръка, с което да се икономиса разхода за ограда на заведението.
34
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега спокойно могат да си го разделят и да изкарат пълния мандат.До тогава едва ли ще се намери някой които да ги проследи както и в момента се прави с удължаването на срока по КТБ.Народе ликувай ТИ ще плащаш а те ще тънат в лукс.