Здравната амнистия на Москов на крачка от старта

Промените в закона минаха на първо четене в НС
Обновена: 19 мар 2015 14:05 | 19 мар 2015 12:35,
91
Здравната амнистия на Москов на крачка от старта
Петър Москов Снимка: архив, БТА

Хората, които не са плащали осигуровките си, имат шест месеца, за да изчистят задълженията си, натрупани през последните три години. Ако не го направят, ще трябва да изплатят натрупаното от началото на здравното осигуряване. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промени в Закона за здравното осигуряване.

Още по темата
Предложението е на здравния министър Петър Москов.

Държавата ще продължи да плаща здравните осигуровки на пенсионерите, децата, студентите, войниците, хората с право на помощи за отопление. От хазната, както и досега, ще се плащат и осигуровките на социално слабите.

За първи път обаче здравното министерство планира да търси доказателства за бедност – дали човекът е на борсата, има ли имоти, извършвал ли е сделки.

С новите текстове в закона се въвеждат още двама представители на държавата в Надзорния съвет на НЗОК. Този член срещна критики от всички страни в залата. ГЕРБ, АБВ, БСП и ДПС обвиниха Москов, че с това Здравната каса ще се одържави и ще загуби обществената си функция.

„Не че имам нещо против да влязат двама от държавата в Надзора на Касата, но така тя от обществена ще стане държавна институция“, каза Семир Абу Мелих от името на ГЕРБ.

Тунчер Кърджалиев пък обяви проекта за неефективен, нецелесъобразен и граничещ с популизма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До чичо пичКолегата 77 ти е отговорил много добре! Има закони,лоши или хубави но са закони!
38
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ОЭЭЭЭИма и бонус-кирка и лопата 8-ми номер,за еднократна употреба!
37
2
 
0
 
! Отговори
ОЭЭЭЭ преди 9 години
Разбивка на бъдещите пакети за здравна помощ: основният пакет включва дупка, допълнителният пакет дава право на ковчег.
36
1
 
2
 
! Отговори
осигурената преди 9 години
познавам млади хора които не са плащали здравни осигуровки ,но не са ползвали и услугите ви,защо да ви плащат.а имам позната която всеки месец взема направление за някъде без да има причина.
35
0
 
1
 
! Отговори
titi преди 9 години
Москов, Борисов, ако ще ми взимате пари за услуги който не съм ползвал, и от назад във времето, след време ще ви пиша от чужбина ;)
34
2
 
0
 
! Отговори
ОЭЭЭЭ преди 9 години
Държавата не е платила и не плаща реално вноските за собствените си/държавни служители, та щяла да плаща за социално слабите. Има ли вЕрващи?
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами да сте плащали, бе хора , както ние сме плащали, не защото сме богати, а защото трябва - има закон! Трябва да се научим да изпълняваме законите , да спазваме правила , а не само да грякаме и недоволничим ! Значи ние ще плащаме редовно, а други без да плащат ще ползват - е , няма такъв филм! Не плюйте ,а си изпълнявайте задълженията към държавата, стига само сте искали - комунизмът свърши !
32
0
 
3
 
! Отговори
данъкоплатец преди 9 години
Аз не знам някой да не си е платил данъка на колата,апартамента или къщата.Но затова си има данъчни власти,защо здравният министър трябва да се занимава със събиране на здравни вноски.Нали НАП се замнимава с това.За неплатени данъци сигурно има санкции.Да се прилагат тогава.И каква е тая амнистия едни да плащат само за 3 години,а другите за 15!За да има равни права трябва да има и равни задължения.На хората които работят тези пари са им удържани още преди да си вземат заплатите.
31
2
 
7
 
! Отговори
Още един малоумник преди 9 години
Този да не си мисли че ще плащаме 2-3 хиляди за да влезем в системата /От която най-често няма никиква полза/ в която ако не ПЛАЩАШ ПАК ДОПЪЛНИТЕЛНО - няма кой да те погледне!!!Така че вместо да им давам пари за бюрократи и джипита - ако не дай-боже се наложи - плащам на този който ме лекува... Този закон аз го виждам така: АКО МИНЕ НОМЕРА...А този москов - да пита Путин дали при нужда ще го прибере в Москва - като Янукович!!!
30
1
 
0
 
! Отговори
sha stane преди 9 години
meteo rit:-)
29
1
 
16
 
! Отговори
ССС преди 9 години
ПЕТРЕ ПЕТРЕ НЯМА ДА СИ ДОЖИВОТ МИНИСТЪР.КАКВИ ГИ ДРОБИШ 15години НАЗАД..СЪС ЗАДНА ДАТА ДА ПЛАЩАМ.ЗА НЕЩО, КОЕТО НЕ СЪМ ПОЛЗВАЛ..ТОВА СИ Е ПЛАДНЕШКИ ОБИР.
28
1
 
9
 
! Отговори
rumen72 преди 9 години
До до циника 64и да си записан в бюрото по труда след като ти изте4е правото за обещетение за безработица ТИ си длъжен сам да си плащаш здравните осигуровки, нищо 4е си безработен и си регистриран в БТ, такъв е тъпия закон в България. и друго в АСП ако си бял няма да ти обърнат внимания направо деликатно ще ти кажат 4е нямаш право на социално подпомагане.
27
1
 
7
 
! Отговори
циника преди 9 години
64, Бюро по труда ли? Това е едно от най-нефункционалните звена в нефункционалната ни държава. Това е всичко друго, само не и борса на труда. Затова и хората, които РЕАЛНО си търсят работа не губят време да се записват в бюрото и да ходят по разни подписи. Агенцията по социално подпомагане ли? Хората търсят работа, достоен живот, а не някой да ги подпомага с обидно ниски помощи. И най-важното - откъде-накъде държавата ще краде вноските,които някой е платил преди да стане безработен?
26
8
 
1
 
! Отговори
до циника преди 9 години
А защо този беден не е записан в бюро по труда или агенция за социално подпомагане? Защото не е беден, защото го мързи, защото така му е по-изгодно, кое е? Държавата има начини за подпомагане на бедните, да се възползват от тях!!! Държавата е система, като се ос*@еш на едно място, излиза кафяво на другите. ***... ;) Колкото и да се пънете, няма как да спечелите този спор. Плащайте, ако нямате - записвайте се, и няма да имате проблем. Продължавам да се забавлявам, да знаете! ;)
25
1
 
12
 
! Отговори
ахмак преди 9 години
Защо държавният служетел е освободен да плаща той лично здравна осигоровка .Тези големи кравопийци само дето ни рекитират нищо не плащат а ползват най добрите услуги.а другите пратия защо мълчат.Както се казва в една песенБоят настана тупкат ни сърцаето ги идат нащи душмани - реформаторския блокДружина зговорна .......всички на оръжие да пометем таси *** реформаторскаами от от държавата вече нищо не устанаПрезидента затова ли ни приспиваше в народната събрание
24
0
 
7
 
! Отговори
Боко Днес бг преди 9 години
Триеме и ще триеме ,това е волята на Боко.
23
1
 
7
 
! Отговори
циника преди 9 години
Иначе е много смешно това - откажи се от нета, откажи се от ризата, откаже се от книгите /защо да купуваш като си беден/, откажи се от всичко. Бъди единствено потребител на Здравната каса. Бъди биологична единица, която да пълни поредния фонд, каса, да плаща поредния скрит данък. И разбира се, остани си беден завинаги. Нямаш нужда от познание, нямаш нужда от развиттие.
22
2
 
4
 
! Отговори
циника преди 9 години
51, ***, ами тя ризата на бедния е една, а вноската е периодична.Ще плати с ризата една вноска, ще плати с гащите си втора вноска, а третата, четвъртата?И накрая след време ще му кажат,че трябва да плати отново за първата и втората.То не е въпроса само да възпроизвеждаш клишета от типа "демокрацията не е само свободи", а поне малко да помислиш.Съвсем отделен е въпросът доколко има свободи в демокрацията и доколко тези т. нар. "свободи" са само отдушник на социално напрежение и са без покрити
21
2
 
9
 
! Отговори
нагъл ку ку преди 9 години
И този нeглец не е в ред и се самозабрави , я го вижте как се ококорил като излязал от лудницата .Оставка да си подава .
20
10
 
3
 
! Отговори
до 44 преди 9 години
Ами като имаш риза на гърба си, ще намериш и 15лв да си платиш здравните. Като нямаш - в агенцията, за да ти ги платят те. Колко е нета - към 15лв на месец - ето ти едно перо, от което директно си покриваш този разход. Демокрацията не е само свободи, дами и господа, тя е и задължения на всеки от нас, за общото благо. :) P.S. Много ми харесва да споря с ***, защото нямате аргументи, приятелчета - бълвате едно и също, само дето хората ви виждат и ви се смеят. А въпроса за достойнството...