Дончев уверява: Туризмът в Разлог не е застрашен от боклука

Депото за отпадъци щяло да отговаря на екоизискванията
20 мар 2015 12:50, Надежда Бочева
5
Дончев уверява: Туризмът в Разлог не е застрашен от боклука
Томислав Дончев. Снимка: архив, БТА

Регионалното депо за твърди битови отпадъци на Разлог, което е планирано непосредствено до село Баня, няма да застраши хората и туризма, ако е проектирано и изпълнено както трябва. Това каза вицепремиерът по европейските фондове Томислав Дончев в отговор на въпрос от депутата Слави Бинев.

Според народния представител строежът ще предизвика сериозни проблеми с Еврокомисията, имало съмнения за корупционни схеми и не е спазено изискването да отстои най-малко на 3 км от населеното място. Депото е на около 500 м по въздушна линия от последните къщи в селото, каза Бинев.

Томислав Дончев представи данни от екоминистерството за изграждането на проекта. Той припомни, че проектът за изграждане на регионална система за управление на отпадъците в района на Разлог се финансира по оперативна програма „Околна среда“ 2007-2013, а договорът е подписан на 11 юли 2012 г.

При оценката на проектното предложение не са установени нарушения по законите за опазване на околната среда и за биологичното разнообразие. Проектът е съгласуван с РИОКОЗ, Министерството на здравеопазването, Регионален исторически музей, Областно пътно управление, Басейнова дирекция, ВиК Благоевград и др. Проведено е обществено обсъждане през 2009 г.

След одобреното инвестиционно предложение, екоминистерството излиза с решение от 17 април 2012 г. да не се извършва Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). Жалбите по този въпрос са отхвърлени от Върховния административен съд (ВАС) на последна инстанция.

При управлението на отпадъците следваме няколко основни принципа: безопасно третиране на отпадъците без опасност за здравето на хората, заяви Дончев.

Бинев обаче репликира, че от гледна точка на бюрокрацията може всичко да е наред, но не е нормално точно в туристически център с над 70 минерални извора да се прави сметище. "Трябва да сме луди, за да допуснем такова нещо да се случи", каза той.

Дончев отговори, че със средсва от оперативната програма никъде не се правят сметища, а регионални системи за управление на отпадъците. Ако едно подобно съоръжение е проектирано и изпълнено както трябва, то не би следвало да създава риск за хората и туризма. При изграждането на депа винаги има недоволни, но тези системи трябва да се разполагат някъде, заяви вицепремиерът.

Той предложи на депутата да му предостави копие от всички документи по въпроса и ако открие несъответствия, да го информира.

Припомняме, че изграждането на депото започна скоро, а реализацията на проекта, чиято стойност е 13 млн. лева, бе предхождана от 25 съдебни дела. Срещу изграждането му се обявиха жители на курортното село Баня, обединени в сдружение “Баненска буна”, които смятат проекта за екологична бомба.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: РазлогТомислав Дончев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Ред арми преди 9 години
Така е министър Дончев. Туризмът в Разлог не е застрашен от ***. А не е застрашен, тъй като *** се намира на пл. Народно събрание 1, на бул. Дондуков 1,2. Време ни е да изхвърлим ***, като започнем от Президента и управляващите.
1
0
 
0
 
! Отговори
, преди 9 години
А как ще им мирише, питайте Богровци