Леви и десни искат комисия "Болници" в парламента

Ще се проверяват лечебните заведения с най-големи дългове
20 мар 2015 17:05,
7
Леви и десни искат комисия "Болници" в парламента
Снимка: архив Булфото

Депутати от шест парламентарни групи поискаха създаването на временна анкетна комисия, която да проучи ситуацията в болниците с големи задължения. Инициатор на предложението е реформаторът Димитър Шишков.

49 депутати от всички групи без ДПС и „Атака” са се подписали под искането, внесено в деловодството на Народното събрание, съобщиха от Движение „България на гражданите”.

Още по темата
„Има много, които не желаят да има такава комисия. Хората обаче трябва да знаят кои са директорите, които са злоупотребявали и са натрупали тези дългове от над 630 милиона лева”, обясни Шишков.

Според него така парламентът можел да помогне и за здравната реформа, и да се предотврати още по голяма задлъжнялост на болниците в бъдеще.

Според него сред сегашните директори на задлъжнелите болници има много добри, а комисията ще установи дали предшествениците им не са извършвали злоупотреби.

Шишков обясни, че комисията ще провери болница „Свети Георги“ в Пловдив, болниците във Варна, Стара Загора, Бургас, „Александровска“ и Пета градска болница в София, както и други, които са на  подчинение на МЗ. Той добави, че става дума за задължения, обявени официално на сайтовете на НЗОК, МЗ и парламента, които са над 630 млн. лева.

За да се направят такива задължения, те са трупани във времето. Дали заради поемане на спешни случаи, заради некомпетентен директор или поради неразплащане на държавата – това ще се изясни от комисията и ще е добра поука за бъдещите управници на тези болници, а и самият министър и ние като реформатори ще сме предприели превантивни мерки, за да не се стигне до още по-голяма задлъжнялост на болниците, обясни Шишков.

Той се обяви против практиката мениджъри, натрупали огромни задължения, да преминават от един на друг директорски пост по болниците, без да има санкции.

Предложението е временната анкетна комисия да работи 3 месеца, а членовете й да са на пропорционален принцип между парламентарните сили.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Исмаил Форте преди 9 години
Сакън да не създадете още комисии, че пари няма. Помислете колко още трябва да дава касата за подкуп на членовете на тая комисия. Виж мине се не мине месец пак актуализация на бюджета на НОЗК.Не разбрахте ли, че докторите/повечето/ са еднолични търговци, вересии не пишат. Не лекуват, а пишат до Здр. каса колкото си искат борчове. Солидарни са - препращат от колега на колега без да има за какво та и те лапат от народната чорба. Абе здравната система като фурната на кьор Ахмед, кой дроби кой яде .
4
0
 
1
 
! Отговори
РОСЕН преди 9 години
ЛЕВИ И ДЕСНИ ,ДА ВЗЕМАТ ДА СЕ ОБЕДИНЯТ И ДА СИ НАМАЛЯТ ФИЗИОНОМИИТЕ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПОНЕ НА 99 БРОЯ ! ТОВА ИСКА БЪЛГАРИНА И ДА НЕ ПОДХВЪРЛЯТ ВЪПРОСА С НАЙ РАЗЛИЧНИ ОЛИГОФРЕНСКИ ИЗКАЗВАНИЯ НА СЪБРАНИЯ НА РАЗЛИЧНИ ПО ЦВЯТ ПАРТИИ !ПРЕДСТОИ И ВЪЛНА ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА ПРЕЗИДЕНТСКАТА ИНСТИТУЦИЯ -ТРОШАЧКА НА БЪЛГАРСКИ КЪРВЯЩИ ЛЕВОВЕ !
3
0
 
1
 
! Отговори
. преди 9 години
членовете трябва ДА НЕ СА от парламентарните сили! не трябва да са депутати, а хора с мисъл,образование и опит.
2
0
 
1
 
! Отговори
фифи преди 9 години
5 комисии да формират, като са *** и подкупни членовете файда няма
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те ДПС и АТАКА винаги са били комбина. Чудя се що ли не се обединят в една-единствена партия. Ще е по-лесно за всички.