Калфин бори безработицата с почасова заетост

Дава старт на нов проект с ваучери за малките общини
22 мар 2015 19:55,
19
Калфин бори безработицата с почасова заетост
Снимка: Булфото, архив

До лятото ще стартира проект за почасова заетост с ваучери в малките общини. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин във Велико Търново, цитиран от БНР.

Той очаква по този начин да бъде осигурена работа на обезкуражените – тези, които нямат работа и не търсят.

Вицепремиерът посочи, че почасовата заетост с ваучери е особено важна за райони, в които общините са единствен работодател. По думите му има много общини, особено по-малките, в които програмата на кметството за публична заетост е единствената възможност.

Новата програма за почасова работа ще даде възможност за трайна заетост за хора, които сега са наемани за по два-три месеца. Програмата ще създаде възможност те да работят повече, заяви вицепремиерът.

„Принципът вече ще бъде за извършена работа. Ще има възможност тези хора да си получават осигуровки, да им се отчита за стаж. След това със средствата, с които се финансират помощите за безработни, ще започнем да финансираме”, обясни министърът.

Калфин посочи, че почасово ще могат да се наемат хора например за гледане на възрастни и за помощ в домакинството. Търси се и възможност програми за заетост да бъдат насочени към земеделските производители, които често са единствени работодатели в своите райони.

По думите на Калфин програмата е възможност „ да стигнем до тези хора, които са обезкуражени и смятат, че няма възможност, няма перспектива”.

Ивайло Калфин бе гост на тържествата за празника на Велико Търново – днес 22 март.

По-рано днес в Силистра вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин каза, че проектът за реформа в пенсионната система ще бъде готов до края на месеца.

Проектът за пенсионната реформа съдържа над 30 мерки. Те ще бъдат подложени на публично обсъждане и ще се дискутират със социалните партньори, увери той.

Увеличаването на пенсионната възраст е неизбежно, но трябва да става плавно, смята министърът.

„Вървим към още един път оглеждане на всички възможности за ранно пенсиониране. През 2014 година, средната възраст за пенсиониране е 57 години и 4 месеца. Тя е доста ниска. В мерките вървят предложения за по-ранно пенсиониране на този, на който не му достигат години. Също така търсим възможности за увеличаване на вноските. Това, което аз предлагам е по-плавно, но по-дълъг период", заяви Калфин.

Социалният министър очаква проектът да влезе за обсъждане в парламента в началото на май.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Тя преди 9 години
Дайте ни европейски заплати и ще работим до 65 години.Стига геноцит над работещите и съвестни данъкоплатци!НЕ ОСТАНАХМЕ!
13
0
 
2
 
! Отговори
до цветанка преди 9 години
Приликите и разликите са много, но за база сравнение и анализ забрави феодализма в БГ
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
porednite prazni prikazki. koy li vi vyarva veche?
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Безработицата се решава с временна заетост, пътищата се ремонтират с временни кръпки, ами защо не дадете възможност на хората да използват собственните и идеи и възможности, за да се стабилизират те, и съответно държавата ? Все пак средната класа е гръбнакът на всяко общество. Или това го няма в Директивите на Партията
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Край, решиха проблема с безработицата в малките населени места :D
9
2
 
4
 
! Отговори
Хм.. преди 9 години
Калфин бори безработицата с почасова заетост---------------------------------Калфин ще прахосва средства !
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В БГ селата обезлюдяват! Защо не се помисли как да се даде възможност млади хора /безработни/ да имат собсвен дом и земя за обработка?
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не ми е известно в Европа да практикуват подобни "заетости с ваучери".
6
2
 
4
 
! Отговори
N-322 преди 9 години
това е още един начин да се облагодеталсват тунеядци и всички заети в сивия сектор. помислете ,
5
0
 
2
 
! Отговори
Цветанка преди 9 години
Някой да ми обясни разликите и приликите м/у комунизъм,ционизъм,капитализъм,тероризъм и демокрация? Аз си имам собствено обяснение и разбиране на база сравнение,анализ и краен ефект,но ми е интересно да чуя и други мнения и заключения на база може би опит и история!?...
4
1
 
11
 
! Отговори
проруска преди 9 години
Това борене е поредната простотия на Калфин! Ей съсипаха тоя народ с тези европейски глупости! Хората искат постоянна работа и добро заплащане, не трохи и почасови заплащания!
3
0
 
6
 
! Отговори
ваучер преди 9 години
калфин нищо не бори, други водят тази борба...ваучер тук, ваучер там. на тази тема може мнооого да се говори, ама файда никаква.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе Калфин,абе Иво,къде ще работят почасово.то всичко е сринато вече
1
4
 
13
 
! Отговори
глупости преди 9 години
Нали обещахте облекчения за стартиращ бизнес? Това направете и намалете данъците. Тези общи приказки няма да помогнат. А днес чух президента, каза, че бедността не е порок. Сиреч- нормално е да сме бедни- така , че не че не можете, а не искате! Просто "не ви пука" за обикновения човек!