Ненчев притеснен: Трябва спешна утилизация на хиляди боеприпаси

Само държавните предприятия да имат право да утилизират мини, предлага той
Обновена: 22 мар 2015 10:50 | 22 мар 2015 10:31,
66
Ненчев притеснен: Трябва спешна утилизация на хиляди боеприпаси
Снимка: Архив Булфото

Инциденти като взривовете във военния завод в Иганово, разминал се без жертви и пострадали, и в завод "Миджур" в Горни Лом, където загинаха 15 души, показват, че това може да се случи и в държавни, и в частни предприятия. Това означава необходимост от по-сериозен контрол. Това заяви в предаването „Тази неделя” по bTV министърът на отбраната Николай Ненчев след поредния взрив в склад за боеприпаси в България през последните години. "Изключително съм обезпокоен", повтори неколкократно той.

Още по темата
Принципал на държавното дружество ВМЗ е Министерството на икономиката, но под шапката на Военното ведомство също има редица подобни дружества, за които министърът изрази притеснение.

„При нас се съхраняват такива боеприпаси, които трябва да бъдат утилизирани в обозримо бъдеще”, обясни Ненчев.

Сред тях са мините от Горни Лом, за чието унищожение са необходими около 7 млн. лв., които ще бъдат осигурени от бюджета.

„Премиерът е изключително съпричастен”, увери Ненчев и допълни, че немска компания ще предостави камера, която утилизира без никакви последствия за хората и околната среда.

По думите на военния министър има всички основания настояването утилизацията на боеприпаси да се осъществява само в държавни предприятия и частните да нямат право на такава дейност.

"Всички 190 000 мини от завод „Миджур” са внесени от Гърция – една фирма е решила да прави бизнес, а сега МВР няколко месеца охранява мините на една частна фирма, което струва по около 60 000 лв. месечно", коментира Николай Ненчев и настоя, че тези разходи трябва да бъдат поети именно от фирмата-собственик на завода, а не от държавата.

Въпреки че разследването на причините за взривовете в склада на военния завод в Иганово тепърва ще се разследват, министърът посочи, че е възможно инцидентът да е провокиран от човешка грешка или независещо от работниците обстоятелство, но не изключи и хипотезата за евентуален саботаж.

Във връзка с критики за политически назначения на експертни позиции във военната индустрия Николай Ненчев изключи такива възможности.

"Не допускам, че Божидар Лукарски ще допусне политически назначения. При нас не се случва подобно нещо. Не мога и да помисля, че някой би могъл да си позволи подобно нещо – да назначи хора, които не са подготвени за това”, коментира военният министър.

Той посочи още, че след трагичния инцидент в Горни Лом по заповед на премиера Бойко Борисов е била създадена комисия на най-високо ниво и са проведени разговори в посока на по-сериозен контрол в бранша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как пък започвате неудържимо да се притеснявате.и да говорите по много че трябва евентуално в необозримо бъдеще може би трябва да св вземат неопределени и тайнствени мерки едва когато стане беля ?
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В плана 20-20 на сборището на НАТО , Плевналиев се е съгласил с унищожаването на всички военни заводи.. На България военни военни заводи не и се полагат..
12
0
 
10
 
! Отговори
фаф преди 9 години
Големи далавери надушвам! Ненчев притеснен да не се разбере колко са крали и че след това са взривили нарочно склада да не си личи. Мазнюга
11
3
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Защо ще ги утилизирате, дайте ги на Украинската армия.
10
0
 
20
 
! Отговори
Архангел преди 9 години
В този сайт цензурата е по-голяма, отколкото в "Работническо дело" от 1952 год. Ако не пишеш простащини и не възхваляваш гадовете на власт и хоп - изтрит си! Браво, момчета! Задминахте дядовците си от Народната милиция!
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От изреченото от министъро разбирам че скоро пак някъде ще гърми.
8
0
 
5
 
! Отговори
свой преди 9 години
какво значение има заповед на Борисов за комисия.нима господин министъра не знае че въпреки всичко станало в с. Г.Лом фирма ВИДЕКС продължава да извършва взривни работи в България.кой е разрешил да има лиценз за това.може би Борисов не знае какво правят неговите министри....
7
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Велизар Енчев щял да прай партия като гръцката сириза,гледам сиромаха и той гледа да се отърка в чужд успех и да внуши на хората ,че е революционер.Да ама с Гоце и Боце сириза няма как да направи дс Енчев
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А в елизар Енчев на 4 април ще прави българската Сириза,но явно това не е новина за българските медии,защото така нареди марсиният баце.Само Поглед го отрази.Медии за чудо и приказ.Някой пръднал,друг си присадил коса и все в тоя ред.
5
7
 
6
 
! Отговори
Волен преди 9 години
Турция е най прекия път на България към Евразия.Долу ЕС ,да живее Турция
4
1
 
3
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Бум!Лоша работа!
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали държавното предприятие гръмна сега, стига сте дискримирали по тип собственост! Проблема е че контрола ви е рекетьорски, а не партньорски! Докато е пълно с калинки в администрацията и по министерските места ще е така.
2
2
 
28
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
България - гетото на Енвропа !Гръцки снаряди, холандски снаряди, западни ***, бежанци и емигранти ...Превърнаха райското кътче България в бунището на Европа ! Факт !Бунище, както за бракувани стоки, така и за лош човешки материал.
1
3
 
29
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
Този е живото доказателство, че коса се присажда, но мозък не !