Санкциите срещу Русия - алтернатива на по-лошото

И ЕС страда, но Митов е оптимист, че ще ги преживее
Обновена: 22 мар 2015 15:42 | 22 мар 2015 15:42, Камелия Цветанова
376
Санкциите срещу Русия - алтернатива на по-лошото
Снимка: МВнР

Кризата в Украйна доведе до по-голямо единство в ЕС и укрепване на трансатлантическата връзка. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов на младежкия формат на Брюкселския форум, който се провежда на 20-22 март в белгийската столица, съобщиха от Министерството на външните работи.

Още по темата
Санкциите на ЕС срещу Русия са единствената алтернатива на един по-тежък сценарий. Ние ги прилагаме не защото искаме, а защото сме принудени. Изборът да бъде анексиран Крим и дестабилизирана Източна Украйна беше направен в Москва. Не можем да си позволим да не защитаваме ценностите, в които вярваме, защото цената, която ще трябва да платим след време, ще е много по-висока от тази, която плащаме сега, заяви министър Даниел Митов в изказването си на младежкия формат на Брюкселския форум.

Митов отбеляза, че проблемът не е само в случващото се в Украйна, и призова да си спомним за Приднестровието, за Грузия. Дълго време пренебрегвахме поведението на Русия, като смятахме, че добрата воля от наша страна, съчетана с желание за политическо и икономическо сътрудничество, ще разрешат тези проблеми, заяви той.

За съжаление, се оказа, че това не стана и затова е необходим нов подход. Трябва да се върнем към корените на нашите ценности - ценностите, които свързваха целия цивилизован демократичен свят, включително Русия, след 1989 г., подчерта българският външен министър. Сега е времето, в което трябва да избираме между икономика и ценности, смята Даниел Митов. Може би кризата в Украйна нямаше да се случи, ако бяхме защитили ценностите си по-рано, коментира той.

Санкциите са болезнени и за ЕС, но той със сигурност ще ги преживее. Те не са само икономически инструмент - те са знак за политическата изолация, в която се е оказала дадена страна. В същото време трябва да сме подготвени и за друг сценарий. Трябва да имаме инструменти, с които да атакуваме тези, които взимат политическите решения, а не обикновените руснаци, които не го заслужават.

Въпросът за обмяната на санкциите е свързан с изпълнението на Минските споразумения. Искаме те да се прилагат, да спрат да умират хора и да се премине към мирно, дипломатическо решение на проблемите, подчерта министър Митов.

Международните отношения се градят на доверие и когато то веднъж бъде разрушено, възстановяването му е много трудно и отнема време, заяви в заключение българският външен министър. Русия не очакваше, че ЕС ще остане единен в реакцията си към нейните агресивни действия. В крайна сметка се оказа, че кризата в Украйна доведе до по-голямо единство в ЕС и укрепване на трансатлантическата връзка, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


376
Още по темата: МитовРусияЕСсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
2
 
2
 
! Отговори
123 преди 9 години
АЛООООО, ЕС НЕРДЕ БЯХТЕ ПРИ ПРОБЛЕМА С КОСОВО БРЯЯЯЯ2 кончити с кончитите ви мръсни.
209
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да го запитаме този американски ,,гъзоблизец" защо фолклендските острови са част от британската империя ?Като там всичко беше постигнато с помощта на британските оръжия,и защо Крим не може да бъде руски въпреки,че е бил част от Русия.Защо имаше обява на държавният департамент да търси фирми за работа в Крим за блокиране на руският флот и оръжие не беше използвано.Всичко се свежда до срещата в Мюнхен където Путин обяви,че трябва да се работи с/у хегемонията на САЩ в Черно море.Защото не успяха.
208
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На тоя като му видя мазната мутра и ми се доповръща.
207
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този Даниел Митов е от *** тип"експорт-импорт".Изтеглени на Запад уж да учат,а в същото време са школувани от ЦРУ в омраза не толкова към Русия,а към България.След това биват връщани тук и внедрени във властта с помощта на американското посолство.Това са съвременните образи на еничарите,описани във"Време разделно"чрез образа на Караибрахим.Тогава поне са отвличали насилствено невръстни деца,които не са осъзнавали какво се случва,а тези родоизменници го правят с ясното съзнание.***!
206
4
 
4
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 9 години
Червените тролчета сън не са спали! Още в тъмни зори са на поста!Ха ха, жалка история!
205
3
 
9
 
! Отговори
Узрял гнойник преди 9 години
Фашисти !
204
4
 
13
 
! Отговори
МММ преди 9 години
Една марионетка, хванала се за пръстите на краката...Безсмислено е да се коментират такива статии, то се вижда за какво иде реч.
203
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дали Русия няма да е по-демократична от Англия? Някои дърпат "дявола за опашката" и се правят на кифладжи по Майданите,раздавайки не само банички,но...щом са се хванали на хорото,трябва да са готови да станат и "нестинари"."Световната империя" днес произвежда и изнасят ягоди и моркови за България и внася компютри от Китай и Индия...И дано "Господ да им е на помощ"....През гугъла: Британия возрождает программу времен Тэтчер по борьбе с российской угрозой
202
1
 
8
 
! Отговори
Koi преди 9 години
Koi malko umni hora reshiha edin mlad i bez dostatuchno zhiteiski opit chovek da e vunshen ministar na Mayka Bulgariya? Molya,priberete si go i ne mu pozvolyavaite da se izkazva nepodgotven!
201
8
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Ъц Южен поток не е спрян. Мани го Путин кви глупости ти говори на пияна глава, той ни мрази. Официален документ се още нема.
200
2
 
17
 
! Отговори
Ъц преди 9 години
АнонименБраво Митов, направо им *** в ушанките!--------------Ти наистина ли мислиш, че РФ ще клекне пред санкциите на САЩ и ЕС при положение, че девет страни членки на ЕС са против санкциите, които нанасят икономически и финансови загуби на и без това нарастващата криза в Европа.А, този Амеба на снимката отчита ли факта, колко загуби Бг от закриването на Южен поток?Нали уж РФ трябваше да е губещата страна, а се оказахме ние.
199
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво Митов, направо им *** в ушанките!
198
11
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Арменските кланета в Турция са вследствие на въстание, инспирирано от Русия. Войната в Украйна е по същия сценарий - уж местните руснаци въстават. Реално всичко беше работа на путинските диверсанти Гиркин и Безлер, а после местните си го отнесоха.
197
12
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Напомняне Това е така. Априлското въстание е провокация, за създаване на повод за война. Де факто руснаците са станали причина турците да изколят 20 000 българи, за да имат основание да изпратят войски на Балканите.
196
6
 
5
 
! Отговори
Напомняне преди 9 години
През 1876 г. Русия също е била обвинявана от част от останалите Велики сили, че е подбудител на Априлското въстание, поради което носи отговорност за зверствата срещу българското население по време на неговото потушаване.
195
13
 
4
 
! Отговори
хаха преди 9 години
Ушанките се бяха покрили, но явно са получили нов транш кървави пари от Кремъл, пари, които получават да работят срещу сабствената си държава и народ.
194
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Божеее, отдалеч на снимката този ми заприлича на Плевнелиев. Ама какво се чудя, те и двамата еднакви простотии дрънкат и еднакво ужасно се излагат.
193
2
 
18
 
! Отговори
Хм.. преди 9 години
Като го гледам тоя от снимката ме е срам, че съм бг!!!!
192
2
 
16
 
! Отговори
Хм.. преди 9 години
Майтапят ли се тези дет са назначили Митов за дипломат 1 на БГ?
191
1
 
17
 
! Отговори
Хм.. преди 9 години
съмнявам се някой да приема насериозно Митов и изказванията ме! Изказванията на отблъскващият гол охлюов Митов неще чета! У тоя некъдърник, натегач, нагаждач и кариерист няма нищо дипломатично, тактично, т.с професионално и родолюбиво!!! *** е!!!пп. много ниска топка е!!!