Нов дебат: Да се отмени ли отработването по празниците?

В работна събота Околовръстното по обед е задръстено, казва депутат
Обновена: 25 мар 2015 07:10 | 25 мар 2015 07:00,
121
Нов дебат: Да се отмени ли отработването по празниците?
Снимка: архив БТА

Държавата да не посочва съботно отработване заради сливания на почивни дни около празници. Такава идея предложи за обсъждане преди ден шефът на икономическата комисия в парламента Петър Кънев, пише „24 часа”.

“Излезте в събота следобед на околовръстното шосе и ще видите, че то вече е задръстено. В същото време хората, които стоят по работните места в събота, чакат някой да им звънне и да свършат някаква работа. В държавни учреждения обикновено оставят дежурни, които да пазят територията. Полза няма и това е ясно на всички”, обясни идеята си Кънев.

Депутатът има и други аргументи.

Отработване в събота заради сливания на празнични дни реално има само в четири европейски държави - Унгария, Латвия, Румъния и България. С тази разлика, че в нито една от тях, извън България, правителството не се занимава със сливанията. Това си е работа на съответния работодател - дали това е корпоративна структура, или е държавата в лицето на съответния премиер или канцлер.

Работникът има право да откаже на работодателя, ако той е преценил да се работи, или не. Ако работникът прецени, че иска да почива между празниците, той просто си пуска ден или два отпуск, а работодателят няма право да му откаже.

Категорично зад идеята се обяви вчера пред “24 часа” бившият вицепремиер и министър на икономиката Лидия Шулева.

“Аз съм против държавата да решава кои празници и как да се слеят, а след това да се отработват в събота”, заяви Шулева. Тя прогнозира, че ще има съпротива срещу такава мярка, тъй като тя също е опитала да промени режима.

“Успях да направя първата стъпка - правителството да обявява кои празнични дни се сливат и кога се отработват в началото на всяка година, а не месец по месец, за да могат и бизнесът, и хората да си планират работата и почивките”, каза бившият министър. Шулева е категорична, че отработването не е ефективно, особено днес, когато всички български институции и много компании комуникират с партньори от други държави, които в събота почиват.

Междинни почивки заради сливания на празници нарушават следващия пълноценен уикенд, който от два дни, става един, смята Шулева. Тя каза още, че отпадането на задължителния график за отпуските, които трябва да прави всяка фирма, е предварително условие, за да се реши и проблемът с отработванията.

Данните от специален анализ, с който “24 часа” се запозна, показват, че практиката на отработването в ЕС почти липсва. В повечето европейски държави, когато се почива в дни между официални празници “паузата” се приспада от годишния отпуск на хората.

Държавата не се намесва да дава почивни дни, за да слее официални празници с уикенди.

Това зависи от съответния работодател - ако той реши да обяви междинни дни за почивни и това да се отнася за всички служители, пак негова е преценката това да бъде за сметка на годишния платен отпуск. Най-често подобна клауза е записана в колективните трудови договори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
4
 
3
 
! Отговори
ФЕС преди 9 години
Кънев е загубил няколко милиона, заради задръстването и закъснението за важна среща с някоя калинка!
29
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българина е глупаво човече. Оказа се,че бачка най-много за най-малко. Наскоро отворих офис в Англия и наех 50 човека. Знаете ли каква е разликата между офиса в БГ и този в Англия. Това е истина. Казах,че трябва да работим в почивния ден, извънредно. Българите безропотно бачкаха. Англичаните ми казаха всички в един глас,че няма да работят и неработиха. Искате ли да Ви кажа същата история само,че с германци. От мой приятел и те са отказали.ТОВА Е ИСТИНСКА ИСТОРИЯ.
28
0
 
10
 
! Отговори
ало сидни преди 9 години
Шумен е хубав град не е нужно един град да е столичен или милионен за да бъде хубав и това че си в Сидни не те прави по добър
27
0
 
14
 
! Отговори
КУ КУ преди 9 години
До от Сидни Ав$тралияВсеки си избира сам за себе си, какво е успеха! Като гледам и ти няма да разбереш какво ти казвам! Тъй че ако искаш малко акъл(пари явно си имаш!), стига си драскал тук глупости, ами върви си намери гадже, че отдалеч ти личи самотата!Лек ден от мен! Обичайте се! :)
26
0
 
18
 
! Отговори
до австралиеца преди 9 години
Ако такова ти е отношенито към хората, което показваш с коментарите си не се учудвай, че намаляват добронамерените хора покрай теб. Това че си успял не те прави по добър човек от другите! Уважавай хората и те ще те уважават!
25
0
 
24
 
! Отговори
i'm преди 9 години
Следствието от отработването, никога не е оправдавало причината. С други думи, никой, нищо не отработва, а само харчи ток в офиса и хаби лични ресурси да ходи до работата си!
24
2
 
7
 
! Отговори
zeus преди 9 години
До НИКОГА ВЕЧЕ БСПОписваш едни методи, които са присъщи не на демокрацията, а на тоталитарен режим, добре се вижда кой всъщност е *** ;)
23
12
 
2
 
! Отговори
от Сидни Ав$тралия преди 9 години
до 29когато тръгнеш по пътя на успеха все повече и повече ще виждаш себе си отделен от стадото и стереотипитеа колкото по далеч стигнеш по този път толкова по малко ще виждаш добронамерени хора,и не само стадото ще оставиш но поняго и приятелидори накрая по пътя на успеха може да вървиш сам,ще усещаш и виждаш по начин различен от 70% от овцете на тая Планетанакрая ще станеш различен от това което си бил когато си тръгнал по пътяИ знам че 90% няма да ме разберът какво казах
22
14
 
4
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ БСП преди 9 години
Най-голямата мечта на червените *** е да не работят въобще, затова генерал Борисов трябва да изиска информация за ай питата на *** и да ги екстрадира всичките от България като им се отнеме българското гражданство и им се национализират всичко, което е на тяхно име!
21
2
 
20
 
! Отговори
КУ КУ преди 9 години
До от Сидни Ав$тралияСамо факта, че сам се хвалиш на непознати хора, е достатъчен за съжаление!Кофти работа, да живееш в рая на Земята, а да няма с кой да споделиш!***!
20
7
 
2
 
! Отговори
от Сидни Ав$тралия преди 9 години
не съм от шумен, съжелявам че ще те разочеровам но съм кореняк софянец и родителите миНо това не е от значение за мен от както се преместих в западна европа и съвсем без значение от както дойдох в Ав$тралияВиж за теб тия неща са paramount за да сваляш селянкита по къра
19
0
 
11
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Празниците вдигат оборотите на търговците и празнят джобчетата на потребителите,това е цялата работа,къде забивате в пета глуха!
18
11
 
0
 
! Отговори
от Сидни Ав$тралия преди 9 години
ако имаш 6 цифрени доходи на месец като мен но това не означава че ходиш някъде защото едва ли за уикенда можеш да дойдеш до най райския край на планетата и да се върнеш.Да не се телепортираш?Аз обаче живея сред най райския край на планетата уикенда ходя където си поискам тук, за разлика от теб дори и да имаш 6 цифрени доходи въобще което малко ме съмнява! Я дай снимки как скиташ в гетата европейски ***?
17
9
 
5
 
! Отговори
от Сидни Ав$тралия преди 9 години
до 10ако нещо те съмнява кажи конкретно ще ти отговоря. ако не вярваш мога да ти покажа безброй клипове и снимки от тук, като последното интересно което заснех е акула как се приближавам към нея почти я докоснах. Мога да ти покажа още много невероятно уникални животни и растения които дори не знаеш че съществуват, като например СтагХорн растение което расте на вертикални повърхности и държи пръста вътре в себе си с листата. Цикади това са охромни мухи и куп невероятни нещаМай ти си за хапчета
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези почивни дни са от полза само за държавните и общински служители. Освен това задължително преди празник ги пускат на обяд, в съботите когато се "отработва" също. И това прекрасно го знаят нашите депутати, защото важи и за тяхната администрация.
15
1
 
3
 
! Отговори
ico kanadeca преди 9 години
Do po dolniat komentar da tocno taka e tyk ,horata sa go izmislili i ne moga da razbera zachto Vachite politici se machat da izmisliat IZMISLENOTO VECHE.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да
13
0
 
18
 
! Отговори
Шмати преди 9 години
Ами то вие си ги нагласяте бе, хрантутници! Вие си правите по две седмици ваканцийки, защото много се преуморявате! Разликата от обикновените хора и вас, е че вие не ги отработвате после! Хората не искат и да им събирате накуп празничните дни, нито да отработват!
12
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ааа моля, моля и в много частни фирми тези празници се спазват. Единственото дето ще стане от цялата работа е да ги махнат тези дълги почивки и да ни карат да взимаме отпуск, което пак е тъпо. Все едно не може веднъж два пъти годишно да получаваме бонус почивен ден. Отработването само по себе си е безсмислено. Единиците, които отработват, реално чакат да мине "работния ден".
11
1
 
4
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Добро Утро!И за това ли да мислим?Аман от мислене!