Черна гора работи за привличането на BG инвестиции

Разширяването на ЕС към Западните Балкани е наш приоритет, каза Плевнелиев
27 мар 2015 18:23, Александър Попов
17
Черна гора работи за привличането на BG инвестиции
Мило Джуканович и Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Процесът на разширяване на ЕС с държавите от Западните Балкани е сред приоритетите на външната политика на България и ще бъде във фокуса на българското председателство на Съюза през 2018 г. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря днес на „Дондуков“ 2 с министър-председателя на Черна гора Мило Джуканович.

"България ще продължи да подкрепя европейската и евроатлантическата интеграция на Черна гора, както и процеса на реформи в страната. Напредъкът на всяка държава към пълноправно членство в ЕС и в НАТО е успех за целия регион“, увери още държавният глава.

Постигането на трайна стабилност и ускорен икономически растеж в Западните Балкани се основават на перспективата за европейска и евроатлантическа интеграция, посочи премиерът Джуканович и призова ЕС и НАТО да останат активно ангажирани с интеграционните процеси в региона.

Мило Джуканович подчерта, че Черна гора ще продължи да задълбочава сътрудничеството си с НАТО и очаква да получи покана за пълноправно членство в Алианса до края на 2015 г.

Плевнелиев и Джуканович смятат, че регионалните проекти за транспортна и енергийна свързаност създават благоприятни предпоставки за увеличаване на търговския оборот и икономическото сътрудничество между държавите от Югоизточна Европа.

Според президента на България е необходимо ускорено изграждане на интерконекторни връзки между газопреносните мрежи на държавите от региона и създаване на регионална енергийна борса.

"Черна гора има най-динамичната икономика сред държавите от Западните Балкани и работим, за да запазим тази тенденция и през следващите години“, заяви премиерът Джуканович. 

Той допълни, че неговата страна работи за привличането на повече български инвестиции, както и за използване на опита на българските компании. Като особено перспективни сфери на сътрудничество бяха посочени транспортната инфраструктура, енергетиката, туризма, земеделието и производството на храни.

В процес на съгласуване е и двустранно споразумение за взаимна защита на инвестициите, което ще насърчи бизнеса от двете страни да реализира повече съвместни проекти. Постигнато бе съгласие да се работи за пряка въздушна линия София-Подгорица.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
2
 
! Отговори
Поаро преди 9 години
До 8Гледа така намусено, защото явно са забравили да му сложат бадж с името. :)
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обединителят на Нацията Разширителят на ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ И НА НАТО г-н Плевневлиев Строг, Навъсен и Безотговорен АПЛОДИСМЕНТИ
8
0
 
15
 
! Отговори
Чудно преди 9 години
Човека приветлив, усмихнат.А нашия .... сякаш Бойко още не го е извадил ?
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нашичкият да не е обядвал мухоморки, или просто така си гледа? Боце поне на строгост го докарва, та прикрива дебилската си същност, ама този си е съвсем ***!
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я, ама чехълчето бил и джуже. Ха-ха.
5
2
 
2
 
! Отговори
от 4 преди 9 години
Е добре де като ми сложи минус кажи тогава как е желязо на черногорски
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
gvozje
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ахахахах а мекотелото вдясно каза ли на черногореца, че и ние чакаме инвестиции, ама само чакаме.
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Освен да инвестираме две армии ***(чуй Боже, молбата ми), не виждам друго какво можем да направим.Как е желязо на черногорски между другото :)
1
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Xaxa.. gorkite namerili kade investicii da tyrsqt