Да се разреши завоят надясно на червено, предлагат депутати

По-големият проблем е културата на шофьорите, смята Георги Кадиев
28 мар 2015 07:30,
96
Да се разреши завоят надясно на червено, предлагат депутати
Снимка: Reuters, архив

С нова промяна на Закона за движение по пътищата депутатите ще предложат шофьорите да могат да завиват надясно, когато светофарът свети в червено, съобщава в. "Монитор”.

Към момента на отделни кръстовища има поставени светлинни секции, които позволяват десния завой, когато за движещите се направо свети червено. Поправката обаче предвижда такива допълнителни сигнализации да станат ненужни.

От БСП и ДПС засега подкрепят идеята. Червеният депутат Георги Кадиев е дал подкрепата си за промяната, посочвайки положителния пример в САЩ, пише всекидневникът. По думите му подобна практика би могла да облекчи трафика.

По думите на Кадиев обаче по-големият проблем е културата на водачите и нуждата да се превъзпитат, за да пропускат пешеходците.

"Това не е въпрос, който трябва да се решава политически. Ще чуем мнението на експертите. Аз съм "за”, заяви зам.-председателят на транспортната комисия в Народното събрание Камен Костадинов от ДПС.

По думите на зам.-председателят на транспортната комисия Илия Вълков трябва да се чуе мнението на МВР и експертите. Според него такова изменение е възможно, но то трябва да важи само на кръстовища, където има отделни ленти за десен завой.

"Ако толкова щеше да облекчи трафика, тогава отдавна да е направено”, коментира Вълков и припомни, че на отделни места има поставени отделни секции, които пропускат завиващите надясно.

Вълков се обяви "срещу” работата „на парче” по Закона за движение на пътищата и заяви, че трябва да се започне работа по изцяло нов закон. Актуалният закон е ремонтиран над 50 пъти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
2
 
1
 
! Отговори
От цялата ... преди 9 години
... работа ще спечелят само адвокатите и съдилищата.
73
2
 
0
 
! Отговори
Ще се... преди 9 години
... изтрепят.
72
5
 
4
 
! Отговори
омръзна ми да ви уча преди 9 години
До 45 и 83 - Бе, ти виждал ли си на живо светофар?? Как при твое червено, пешеходците от твое дясно ще имат зелено?? Е нали тия, за които светофара е зелен ще ги отнесат, бе!!!
71
2
 
0
 
! Отговори
Трафик преди 9 години
Яка е идеята. В Сърбия е така и всички се съобразяват. Само че ако удариш тия дето са на зелено и ти си завивал надясно няма 6-5 ти си виновен. Иначе по този начин ще се улесни движението.
70
3
 
1
 
! Отговори
45 преди 9 години
До 82Не и на пешеходците, които се движат перпендикулярно на завиващия автомобил.До 80, а защо не вкараме колите в подлези? За тях чистия въздух по-важен ли е от колкото за човек?
69
8
 
0
 
! Отговори
77 съм преди 9 години
До Anon: при десен на червено пешеходците също имат червено!! Мислете малко преди да пишете!!
68
2
 
2
 
! Отговори
Buuu преди 9 години
Ама ние в Кюстендил си завиване на червено от 10г и не знам защо така вие изоставате по столицата ахах
67
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви пешеходци? Те винаги се пречкат на автомобилите. Да им направят подлези и надлези за да са сигурни. Улиците са за колите!!! Там пешеходците нямат работа. Знаете ли колко време се губи и колко замърсяване има за да се чакат пешеходците?
66
2
 
8
 
! Отговори
ще е полезно преди 9 години
Монтира се една зелена стрелка до светофара на съответното кръстовище, където е възможна такава маневра и край! Справка - Германия!
65
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пазарджик в централната градска част е забранен завоя на дясно и то без светофар в полза на крадливата община.Целта е да не могат хората да избягат от синя зона. На дали има някъде по света подобна гавра.За кого работите господа за народа или за джоба си.
64
6
 
7
 
! Отговори
бат'Митко преди 9 години
малко са ви жертвите по пътищата,че сега ще разрешите още един начин за затриване на хората.И сега има толкова много джигити по пътищата,няма нужда да ги увеличавате. Или просто искате да узаконито нарушението,което правите най-често? То и сега има много луди,преминаващи на червено,лошото е че няма кой да ги санкционира.
63
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименВъв Варна по точно движението е един голям,ама много голям и добре организиран ХАОС
62
4
 
4
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Ами има логика десния завой да е разрешен на червено. Защото иначе зеленото е и за пешеходците, а те са с предимство. В резултат на което няма минаване, стават едни задръствания, особено на големите булеварди. Затова има резон в това, стига да не започнат разни селски тарикатчета да минават на червено и в другите посоки.
61
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Товае чист саботай.
60
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тая ли пак глупост измислихте дасе минава на червено,ми те и сегаси минават та о6те им разре6ете.Това го няма никаде по света.Само това липсва6е в БГ.
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Излишен шум за нищо. На практика, щом е възможно, се поставят зелени секции за десен завой. Поне във Варна този въпрос не стои. Регулирането на движението със светлинни сигнали се обмисля от съответната служба общо взето добре.
58
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
идеята е добра но не е за БЪЛГАРИ, 80 % са *** с джипове и скъпи коли, след 60 години може би
57
6
 
1
 
! Отговори
Дане преди 9 години
Да му мислят пешеходците.
56
5
 
6
 
! Отговори
Браво преди 9 години
Който е недоволен МАРШ НА СЕЛОО, там няма светофари !!!
55
3
 
3
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
До КольоКольо,абе никакви знаци не се изискват бе, приятел.Това хората са го измислили отдавна, ама не да се коментира, а да се спазва.На червено , завиваш на дясно , ако е възможно, т.е да няма коли които в случая имат зелена светлина. А на места с тесни кръстовища, над светофара има табела, на коятто пише "не завивай на червено"