Местан поиска - възродителният процес в учебниците по история

"Масовата съпротива срещу комунистическия режим е тръгнала от Барутин"
Обновена: 28 мар 2015 16:38 | 28 мар 2015 16:31, Анисия Иванова
571
Местан поиска - възродителният процес в учебниците по история
Снимка, архив Булфото

Събитията от възродителния процес трябва да намерят заслужено място в учебниците по история, заяви на възпоменателен митинг в Барутин лидерът на ДПС Лютви Местан.

Според него тези събития все още не са оценени от българската историография, а 43 г. са достатъчна "дистанция като историческо време, за да избледнеят емоциите и да се направи обективен исторически анализ".

Крайно време е събитията в Барутин и Родопите през 1971-73 г. да намерят своето заслужено място в учебниците по история, защото са пример за героизъм в името на свободата и демокрацията, допълни Лютви Местан, цитиран от БТА.

С възпоменателен митинг, организиран от ДПС, в Барутин днес бе почетена паметта на жертвите на кървавите събития през март 1972 г., когато жители на родопското село се противопоставили на първата вълна на възродителния процес в Родопите.

Според Местан първата масова съпротива срещу комунистическия режим е тръгнала от Барутин и това трябва да бъде отразено в учебниците.

В словото си от трибуната на митинга лидерът на движението призова министър-председателя "българското управление да се освободи от езика на омразата и от ксенофобите".

Повод за призива са цитираните от Местан думи на лидер на парламентарна партия, сравнил молитвите от джамиите с виене на неразбираем език.

Според Лютви Местан това е не просто опасен, а и престъпен език на омразата. В отговор на журналистически въпрос за кризата около КТБ, Лютви Местан заяви, че ДПС ще подкрепи, ако е необходимо и нарочно законодателство, за да се направи всичко, за да се защити държавният интерес и да не се разграбят вторично активите на банката. Категорични сме, ще участваме активно в процеса на търсене на специални решения, за да се защити държавният и публичният интерес, посочи председателят на Движението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


571
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
309
0
 
5
 
! Отговори
TOP SECRET преди 9 години
Въпроса тука е защо въобще се е случило това и кой е спомогнал да се случи , така или иначе нема никъква Информация до ден днешен , всичко изпокрито и вероятно унищожено за да няма улики и Доказателства , а това за съжаление може да каже само Европейския Съд
308
1
 
5
 
! Отговори
******************** преди 9 години
Защо винаги когато става въпрос за Възродителен Процес се споменава вероятно Манипулативно и турско иго , какво общо имат 2-те събития при положение че Възродителен Процес беше само преди 25 години а Османско или манипулативното турско иго преди 200 години
307
1
 
2
 
! Отговори
у преди 9 години
На този престоя на тази Земя май вече му е в повече .500 години ТУРСКО РОБСТВО НАВЯРНО Е НИЩО В СРЪВНЕНИЕ С ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС.НЕ Е ЛОШО ДА СЕ ОПРАВЯТ ВВСИЧКИ КАТО НЕГО КЪМ ТУРЦИЯ. БЪЛГАРИЯ ИМ Е ТЯСНА ,А И ДОКОЛКОТО РАЗБИРАМ НЕ Е ТЯХНАТА РОДИНА.ДА БЪДАТ ТАКА ДОБРИ ДА СИ ОТИДАТ В ТЯХНАТА РОДИНА.
306
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз искам процеса срещу турските терористи взривили и убили български граждани да влезе в дъдъ и в историята на тероризма в Европа !!!
305
2
 
5
 
! Отговори
българин преди 9 години
След клането в Батак в църквата оцелява 2 месечно момченце-Иван Атанасов.Турският куршум само е одраскал челото му.То е намерено от чичо му и двамата заминават за САЩ.Там Иван израства и се жени за мексиканка учителка по математика.Те имат син-Джон Атанасов.Той е откривателят на компютъра.Така,че в баташкото клане замалко да бъде убит бащата на Джон Винсънт Атанасов.Тази история също трябва да влезе в учебниците!
304
3
 
4
 
! Отговори
Брат преди 9 години
Българите са били асимилирани от славяните. Загубили са турския си характер. Българите сменят произхода си по хиляда пъти. Братя българи, кажете не на асимилацията и се върнете на корените си! Не правете зулуми на братята си!
303
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В името на ДПС има една погрешна буква-П.ДПС=ДС.Обаче агент Павел няма да си признае.
302
3
 
4
 
! Отговори
кали преди 9 години
Моят етнически произход е ,, българка "" , български произход . Говоря на български език и почитам изконно българските добродетели и културни традиции . Аз съм изконно българка !!!
301
0
 
6
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Не забравяйте приказките на руските офицери по време на Руско Турската война през 1878год. Четете историята както трябва. Какво е било положението на хората живеещи на Балканите.
300
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ще се изучава ли Баташкото клане? защото нещо не искат да се споменава турско робство и чрез Америка ни натискат...
299
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АБСОЛЮТНО ПРАВИЛНО , МЕСТАНЕ..!!!НЕКА И ДЕЦАТА ДА ЗНАЯТ ИСТИНАТА , ЗА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ УБИЙЦИ И ГАДОВЕ!НЕМА ДРУГАРИТЕ , КВО ДА СЕ ПРАЯТ НА ..."Мара -потайната"!!!!
298
0
 
5
 
! Отговори
канибал преди 9 години
тик ток тик ток гейм овер
297
6
 
8
 
! Отговори
Observer преди 9 години
Ти, Местан ефенди кажи по добре, за толкова години във властта защо не асфалтира улиците в Сърница и не поправихте пътищата в региона.Трошихте грешни пари за водното огледало и оня смешен язовир.Загубихте доверието на мюсулманите .Не можеш да лъжеш всички постоянно ,разбрал си го вече -то е видно.
296
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ako ne byaha rusnatsite sega pensiite vi щyaha da sa 5-6 pъti po visoki.
295
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
KLANE V BATAK NIKOGA NE E IMALO--ISTORIATA TRIABVA DA SE PRENAPISHE.
294
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Glupavi bg, neblagodarnitsi, jiveeli ste si jivota po Osmansko.
293
5
 
10
 
! Отговори
bat spindi преди 9 години
BOKLIK
292
6
 
19
 
! Отговори
jv преди 9 години
А кога в учебниците на турските ученици ще се опише еничерството, клането в Батак, опожаряването, гаврата с българските църкви, насилието на народа, насилсвената смяна на вярата......
291
3
 
13
 
! Отговори
men преди 9 години
да не забравяме, че от Барутин е и ръководителя на кланета в Батак!!!!!
290
12
 
10
 
! Отговори
Djo All banana преди 9 години
Mestan Aga obichan politik Naroda te obicha.