НС на БСП прие поправката "анти Станишев"

Конгресът на левицата ще се проведе на 5 април
Обновена: 28 мар 2015 20:32 | 28 мар 2015 19:49, Анисия Иванова
12
НС на БСП прие поправката "анти Станишев"
Снимка БТА

Националният съвет (НС) на БСП прие поправка в партийния устав, която оставя Сергей Станишев без право да се кандидатира за председателското място в партията.

Става въпрос за механизъм, според който при предсрочно прекратяване на мандата на едно лице – поради неизпълнение на задълженията му, то не може да бъде преизбирано преди изтичането на един пълен мандат.

В отговор на въпрос за поправката, лидерът Михаил Миков отбеляза, че не е прието неговото предложение председателят на Националния съвет да се ползва от специален статут и за него това изискване да не се отнася. В крайна сметка решението е, че тази норма ще важи за всички - общински, областни председатели и председателите на контролните комисии, включително и за председателя на Националния съвет.

Предложих лично това да отпадне, заради спекулациите в медиите, че това е персонална поправка, мотивира се лидерът на БСП.

Самият Станишев вече заяви, че целта му не е да се върне начело на Столетницата, а да си осигури втори мандат в Европа

Националния съвет на БСП прие предложените промени в устава на партията, които са свързани с организационното й укрепване, в изпълнение на мерките, приети в края на миналата година, каза Миков на пресконференция след почти петчасово заседание на Съвета.

Сред промените са по-ясни правила за функционирането на органите на партията - подчертава се задължителният характер на решенията на висшестоящите органи, въвеждат се срокове за редица производства. Въвеждат се мерки за организационно укрепване на БСП, преди всичко това са разпоредби за разпределяне на отговорностите за действията на членовете на партията.

Тези промени предстои да бъдат гласувани от конгреса на партията, който ще се проведе на 5 април.

Предвижда се при слаби изборни резултати, системно нефункциониране или  при неизпълнение на решенията на Националния съвет, последният да има право да прекратява предсрочно мандата на органите, които допускат тези нарушения. В този случай Националният съвет определя организационен съвет, който в шестмесечен срок следва да подготви и произведе изборите за ново ръководство на съответния орган.

Създаден е механизъм, според който при предсрочно прекратяване на мандата на едно лице - поради неизпълнение на задълженията му, то не може да бъде преизбирано преди изтичането на един пълен мандат.

Предвиждат се и редица други мерки за организационно укрепване на партията и подмладяването на състава на органите й.

Преди началото на Националния съвет, Миков коментира и сегашното т.нар „дясно” управление и предвиди сериозни икономически проблеми за страната.

„Все още правителството не е дало отговор как се случи така, че в нестабилната 2014 г. България постигна 1,7 на сто ръст, а в стабилната, с четворното управление година, два пъти по-нисък икономически ръст. Аз мисля, че този въпрос тепърва трябва да се поставя пред обществото, защото изисква някакъв по-ясен отговор. Нали идват европейските средства, нали идват чуждите инвеститори. Всичко това беше цел, която да обоснове сдружаването в четворната коалиция. Резултатите на числата са други и те вече се долавят и от външните наблюдатели”, коментира още Миков.

Според него правителството не реализира в много от случаите правото си на законодателна инициатива, а се прикрива зад законопроекти, внесени от отделни депутати или парламентарни групи.

„Очевидно е, че министър-председателят избягва поемането на отговорност за т. нар. реформи, особено когато те са свързани с непопулярни мерки”, категоричен бе председателят на левицата. Той даде пример с промените в здравеопазването, като заяви, че приемането им ще доведе до ценоразписи пред болниците и до листи на чакащи с месеци пациенти.

Михаил Миков коментира спекулациите около бъдещето на вестник „Дума”, заявявайки категорично, че той ще продължи да излиза. „Партията има капацитет, има възможности да издава в. „Дума”, каза още председателят на БСП.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
ГЕРБ все още имат възможност да покажат по-добри икономически резултати от предното си управление. Съмнявам се обаче, че това ще стане. Догодина "художниците" ще се наложи да стигнат до прозрението, че икономиката вече се движи с две години закъснение и т.н. Но какво да се прави, от министър-председател с пожарникарско образование не може да се очаква повече.
6
1
 
4
 
! Отговори
художника преди 8 години
.. как се случи така, че в нестабилната 2014 г. България постигна 1,7 на сто ръст, а в стабилната, с четворното управление година, два пъти по-нисък икономически ръст..---------------------------------------Баси *** ***. Как да знаете, че икономиката се движи с година закъснение, т.е. това което е постигнато предишната година се отразява в следващата.А ниския икономически ръст СЕГА е резонанс от ВАШАТА политика от предишната година. *** !!!!!
5
0
 
7
 
! Отговори
pet преди 8 години
Защо ни занимавате с една умираща партия, а тия на снимката я доведоха до пътя на СДС?
4
6
 
4
 
! Отговори
иван преди 8 години
До СТРАНДЖАТААбе,човек искаме си Станишев!Избори,избори-ПОБЕДА!Власт,отново в нас другари!
3
0
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Люнгюри...
2
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Май свършиха червенушките също като братушките
1
2
 
15
 
! Отговори
тролгеносен преди 8 години
от ляво на дясно: мафиот про-руски, Чичолина и пианде........