Депутатска секира: 200 лв. глоба, паркираш ли на тротоара

Сега ниските глоби се плащали и пак се газели правилата
1 апр 2015 20:47,
103
Депутатска секира: 200 лв. глоба, паркираш ли на тротоара
Снимка: архив Булфото

Глобата за неправилно паркиране е на път да стане 200 лева. Такава поправка вече мина през комисията по транспорт в парламента, съобщи „Дарик”. В момента глобата е десет пъти по-малка.

Още по темата
Мотивите за шоковото увеличение е, че в момента тя е прекалено ниска и няма дисциплиниращ ефект. Според депутатите нарушителите плащали наказанието и продължавали да паркират неправилно по паркове, градинки и тротоари.

„Предлагаме промяна на глобите при паркиране в паркове, градини, тротоари и детски площадки. 20-30 лева, предвидени в закона, нямат необходимото въздействие върху водачите и тези нарушения продължават да бъдат ежедневие. Предлагаме глобата за всички тези нарушения да бъде 200 лева”, обясни Христов.

Според депутата Георги Свиленски обаче 200 лева е прекалено висока сума. „Мисля, че ще е по-добре ако сложим диапазон на тази глоба и запишем, че тя се определя с решение на местните общински съвети. Защото 200 лева за София може би е резонна глоба, но 200 лева за Ихтиман сигурно няма да е глоба, която може да бъде платена и която отговаря на нарушението, което ще бъде извършено”, коментира Свиленски. 

Депутатите от транспортната комисия отхвърлиха друго предложение за промени в Закона за движението по пътищата, а именно да се разреши завой на дясно при червен сигнал на светофара.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
200 лева при заплата от 2000 лева, но тези получаващи по 2000 лева обикновенно не плащат глоби а дават рушвет или са човек на някой а преобладаващата част от трудещите се са със заплати от 500-600 лева, което пак не ги оправдава.Глобата няма да помогне накарайте КАТ да се разработи малко особено в София половината от уличните платна на важни пътни артерии са заети от паркирали на жълта непрекъдната линия автомобили.
60
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Селяните ви били виновни...по-голями селяци от вас няма,на село хората са свикнали да си поддържат дома,колкото могат и с каквото могат,вие свикнахте наготово-все някой да ви изчисти ***,която вие правите,да ви санира...плюете селяните,пък искате евтина и чиста храна,не хулете ръката,която ви храни,защото ще ядете само отровите на Европата .Осигурете работа и за малките населени места,тогава няма да има проблем с паркирането,нито с пренаселването
59
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Брей,че сте праведни!Искате да плащате и все да плащате ...а отсреща какво има ?Нима има къде да паркираш пред болница,пред общинско учреждание ,пред пазар ,да не говорим пред жилищен блок ,за да изискваш нещо трябва да си осигурил възможност да се спазва ,а не само да се прибират пари,потъващи незнайно в чий джоб .Защо не помислите по какви пътища движим и къде са тези,които трябва да ги поддържат,и дали първо те не трябва да платят ,че ни трошат колите по дупките и окопите,наречени пътища
58
1
 
20
 
! Отговори
essed преди 9 години
Общините не само да се чудят как да дерат кожата на данъкоплатците ами и да помиллят ,чт от тези коли се събират данъци не малки и трябва да има къде да се паркира.Раздадоха всички паркинги да се застроят и сега да се глобяват шофьорите.Крайно време е и чиновниците да започнат да си плащат за паркоместата или с градският транспорт,стига с тези служебни абонаменти за сметка на нас данъкоплатците!
57
2
 
5
 
! Отговори
швед преди 9 години
Така вече и по скъпо от целия европейски съюз храна глоби трябва да си бяга някаде на по ниски цени и глоби Швеция например бг стоките са с по ниски цени от България това не мога да разбера
56
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като на българина заплатата му е 200 евро, що да не му хакнем 100 евро глоба за неправилно паркиране? :))) Два пъти паркираш неправилно и месеца е готов.Не, няма толкова скодоумна държава. Да направят нещо елементарно - рецидив х2. Първи път - 20 лева. Втори път - 40 лева. Трети път - 80 лева. Като за 10ти път глобата е над 5000 лева, да видим дали някой ще му стиска 11-тия път да даде 10 000... А ако му стиска, следващия път 20 000.
55
6
 
8
 
! Отговори
младен преди 9 години
Време беше
54
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Едно време селяни да стане софийски жител трябваше да може нещо, да е ценен за града.А сега куцо и сакато от селата се довлече тук........
53
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Магистрала Струма се пропука 2 г. след откриването"Бибитко "строи".А сега и глоба 200 лева за неправилно паркиране.ХА-ХА-ХАЖива да не бях,м сама си го избрах.
52
6
 
9
 
! Отговори
11 преди 9 години
До АнонименВярно, че минималната заплата е малка, но хората с такива заплати нямат коли. Тези които паркират на тротоара карат коли на стойност колкото моята боксониера, а не искат да си плащат!
51
6
 
8
 
! Отговори
ля ля преди 9 години
както и че от както селяните дойдоха в София започнаха проблемите отиде си културата и забравихме за традициите - че внуците дойдоха да търсят модерното вместо да помогнат на баба !!! това е било желанието за да успееш нали бабо??? че как се даваше софийско жителство ? а какво беше това ?
50
3
 
15
 
! Отговори
ля ля преди 9 години
да е солена за тези които не могат да го спазват и го правят повторно глобата да е в десеторен размер!!! няма как да се оправи иначе!!! колко плочки заминаха ? колко чистачки счупихме? колко гуми срязахме ?? колко хора препсувахме ?? колко хора ще набием още за да може да се направи нещо!!! важното е да сме равни всички - нали демокрация ?
49
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А на трУтУВар може ли да се паркира?
48
2
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
emii kato napraviha vsi4kite garaji magazini,bar4eta i ko li ne pak kolite im stoqt otvanka ei takiva da nakazvat,v bloka kadeto jiveq vsi4kite garaji magazini pak nqma kade da se parkira
47
9
 
24
 
! Отговори
az преди 9 години
Аз съм ЗА даже 300лв да е ! Или ще се научите как се паркира и къде или ще плащате ! Щом аз мога да плащам за гараж значи и вие можете!
46
1
 
2
 
! Отговори
Ето ме преди 9 години
До меСъгласна, ама в ойро...
45
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПИТАМ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ОТ ИЗМЕННИЦИ И ПРЕДАТЕЛИ НЕЩО ДРУГО ГЛАСУВА ЛИ ОСВЕН ГЛОБИ И ВДИГАНЕ НА ТОК ИЗСТИСКВАНЕ ДО ПОСЛЕДНО НА БЕДНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД С АФРИКАНСКИ ЗАПЛАТИ И ЕВРОПЕИСКИ ГЛОБИ И ТАКСИ И ЦЕНИ ТОВА СЕ НАРИЧА УЛЕГОФРЕНИЯ
44
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От както нахлуха селяните в София стана страшно. Паркирането е най малкия проблем . Непрекъснато си хвърлят *** през балконите и се друса чалга денонощно .
43
1
 
4
 
! Отговори
Black Sea преди 9 години
Бе вие нормални ли сте?Във Варна кандидат кметската надпревара по принцип се гради на тезата да няма синя зона. Паркира се навсякъде а полицията спи. Както и общинска полиция която също има право да глобява но предпочита да глобява в 6:30 сутрин кучкарите в морската вместо да следи за реда.Та така
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нашите депутати, вместо да се мъчат да открият топлата вода, да откраднат законите , които са валидни в Лондон и Виена.Да разделят тяхната СРЗ на нашата и това да е глобата.