Извънредното законодателство за НПК и ГПК създава правен хаос

Гяуров: КТБ отдавна е подозирана за руска връзка
2 апр 2015 11:45, Анисия Иванова
16
Извънредното законодателство за НПК и ГПК създава правен хаос
Димо Гяуров. Снимка: Bulgaria On Air

Измененията в Наказателно-процесуалния и Гражданско-процесуалния кодекс създават риск от правен казус, а последствията от тях ще бъдат негативни за гражданското правораздаване. Това заяви бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров пред телевизия Bulgaria On Air.

Вчера правната комисия в Народното събрание гласува изменения в законодателството, според които прокуратурата ще има изключителното правомощие да спира финансови операции или сделки с имущество без съдебен контрол, ще може да участва и в граждански дела, ако прецени, че има засегнат интерес на държавата или общините. Промените бяха гласувани бързо заради продажбата на дружества, свързани с КТБ.

Още по темата

Според Гяуров промените дават правомощия на прокуратурата да встъпва във вече образувани производства и да обжалва актове по производства, по които дори не е била страна. Това би могло изключително много да забави гледането на делата и да накърни права. Имам сериозно съмнение доколко прокурорите са запознати с гражданското право, допълни той.

Гяуров изрази притесненията си относно извънредното законодателство заради ретроактивната му сила със задна дата.

Експертът коментира и сделката за БТК от инвестиционната компания LIC33 и покупката на дялове от военни заводи, собственост на банкера Цветан Василев. Той счита, че Василев лъже заявявайки, че тези шест дружества нямат нищо общо с КТБ. По думите на бившия шеф на разузнаването банката отдавна е подозирана в тесни връзки с руската държава.

По думите му към момента дори не е ясно дали има сделка за БТК.

Гяуров заяви, че по отношение на пийпълметрията и разпространението на телевизионния сигнал става ясно, че собственикът би могъл да оказва сериозен натиск върху медиите и да конфигурира общественото мнение в посока, която му е изгодна. Ако това е една чужда държава, която би искала да оказва влияние върху общественото мнение, това трябва да ни тревожи, коментира той по повод съмненията за руската връзка на инвеститора.

Целият разговор чуйте в интервюто на Bulgaria On Air.


16
Още по темата: БТКДимо ГяуровBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе аз този го подозирам във връзка с чужда държава - САЩ .
7
0
 
0
 
! Отговори
Idealist преди 5 години
Добре дошли във света на Вишински!
6
0
 
0
 
! Отговори
да преди 5 години
Твърде много власт се дава така в ръцете на шепа хора, които могат да ползват с корист буквата на закона.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълен безхаберник
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама тя руската държава се представлява от техния президент поне такова им е законодателството,конституцията и последващото устройство,иерархията в градацията на управлението и отговорноста,назначенията и структурирането на органи на различните нива във вертикал-възходящи,нисходящи,и хоризонтал-групирането по принцип на оптимално-ефективно управление без иземване на функции и дублиране в дейноста,така че банката е подозирана в тесни връзки с руската държава значи с представителя и,и дори сектора.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тоз нафталин откъде го изкопахте бре
2
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
3 Заради мераците на Русия за Световна Империя чрез Коминтерна и съзфадрния на негова база Социалистически лагер бяха погубенитри поколения българи те не бяха погубени от хемороиди а от комуноиди
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1 Ти още ли не си се убедил в тънката череена русофилска нишка във всичлите ни неудачия

Одисей 1