Борбата с корупцията – хигиенизация на главата на рибата

Крали Марко липсва, ще я бори единен орган сред 8000 висши чиновници
Обновена: 3 апр 2015 14:43 | 3 апр 2015 12:48, Веселина Йорданова
50
Борбата с корупцията – хигиенизация на главата на рибата
Меглена Кунева и Христо Иванов. Снимка: БТА

Властта запретва ръкави за ....“хигиенизация на главата на рибата“ - както правосъдният министър Христо Иванов определи борбата с корупцията по високите етажи.

„Ако създадем ефективен орган за проверка на този висш ешелон на властта, тези близо 8000 души, които са главата на рибата, можем да очакваме много по-чисто и добро управление в обозрим срок“, коментира Иванов в Министерския съвет, където заедно с вицепремиера Меглена Кунева представи стратегия до 2020 година за превенция и борба с корупцията.

Още по темата
От понеделник ще започне работа специализирано звено за борба с корупцията по високите етажи на властта. Екипът ще е от представители на прокуратурата, МВР и ДАНС.

До края на април на Министерския съвет ще бъде предложен законопроект за нов единен орган за борба с корупцията. Очаква се той да заработи ефективно от началото на следващата година, като в новия бюджет ще бъдат заложени средства за него. Назначаването на ръководството му ще става с публична процедура. Звеното ще се помещава в ДАНС.

На множество въпроси обаче на този етап не бе даден отговор – колко души ще работят в него, как ще се казва, дали ще бъде колективен или едноличен орган, какво финансиране е необходимо. Вицепремиерът Меглена Кунева уточни, че отговорите ще дойдат с изработването на законовата рамка.

Отсега е ясно обаче, че декларациите за конфликт на интереси на висшите чиновници ще бъдат с разширен обхват. Кунева коментира, че всичко, свързано с отдаване на имот на непазарна цена или кредити при преференциални условия, се нуждае от проверка.

Ще се разшири и обхватът на свързаните лица, като в обсега на внимание ще попадат съжителството на семейни начала и роднините. Вицепремиерът изтъкна, че много хора не живеят в традиционната форма от Семейния кодекс и „трябва да погледнем тези факти в очите“.

От проверка няма да са изключени и анонимните сигнали, като за работата по сигналите за корупция като цяло ще има единни правила. Предвиждат се и награди за разследващи журналисти и за граждани, подали сигнали, след които има присъди.

По думите на вицепремиера България има проблем с корупцията и това пречи и на икономиката, и на образа на страната.

„Стратегията може да успее, когато има закони, които я правят активна. Мечтаем за Крали Марко, който да дойде и със замах да свърши всичко. Тъй като това няма да стане, работата трябва да я свършим ние“, посочи тя.

Кунева подчерта още, че нищо по-малко от промяна на системата няма да свърши работа.

Тя уточни, че има предварителни разговори с „колеги от ЕС“, Световната банка, които са готови да окажат помощ за външна оценка как си вършат работата институциите в борбата с корупцията. По думите й това е необходимо, за да сме абсолютно сигурни, че сме избегнали всякакви зависимости. В отговор на въпрос тя посочи, че външната оценка обикновено е платена.

Вицепремиерът каза още, че стратегията за борба с корупцията не е каталог от мерки, а превенцията, заложена в нея, не е учтиво предупреждение към нарушителите да не правят така, а най-бързата реакция.

„Без да се чака наказателното производство, когато комисията има достатъчно аргументи да действа, да действа веднага“, настоява тя. Кунева е категорична, че санкциите трябва да имат реално възпиращ ефект. При корупционни практики защо трябва да напускаш работа и да получаваш няколко заплати или да се пенсионираш с почести, попита риторично вицепремиерът.

Работещите в новия антикорупционен орган ще се подлагат на тестове, не само при постъпване на работа, но „ежедневно“. Единният орган ще обединява Комисията за борба с конфликта на интереси, БОРКОР, дирекцията на Сметната палата, която работи по декларациите на висшите чиновници.

По думите й Комисията за отнемане на противозаконно имущество ще има засилени правомощия, като в тази връзка ще се настоява и за достъп до банкова тайна. Правосъдният министър Христо Иванов изтъкна, че ако някой не иска да разкрива тази информация, може „да не ходи в гората“ (да не заема поста – бел. ред.).

Ако прилагаме стратегията без колебания, ако отчитаме това, което сме извършили без гордост и предразсъдъци, смятам, че ще има успех, подчерта Меглена Кунева. Тя посочи, че стратегията няма да доведе до бързото ни приемане в Шенген, защото трябва да се прилага с години. По думите й към момента имаме твърда подкрепа за членството си от 24 страни от ЕС, две се колебаят, а две са против.

Стратегията има шест приоритета - борба с корупцията по високите етажи на властта, с корупционните практики в изборния процес, в МВР и съдебната система, освобождаване на гражданите от дребната корупция, създаване на среда за обществена нетърпимост.

Христо Иванов уточни, че няма планове за промяна на давностните срокове и преразглеждане на стари случаи. „Ако успеем този период да сме ефективни, това ще е доста сериозна работа, да си поставяме реалистични цели“, призова той.

Правосъдният министър подчерта, че подкрепата на премиера Бойко Борисов за реформите „не е безусловна, ако не се справяме“.

Иванов заяви и че не се чувства бламиран от Цветан Цветанов, който заедно с депутати от ГЕРБ внесе в НС предложения за промени на Закона за съдебната власт.

Министърът коментира, че това, че предложенията за промени в НПК са оттеглени, е добра стъпка и посочи, че се чувства „окуражен“, защото смята, че има ресурс за много по-сериозни реформи.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
3
 
! Отговори
Логика преди 9 години
Някога бяхме чавдарчета. Учеха и да сме честни, да работим, да градим живота нов! После пораснахме, станахме пионерчета. Учеха ни на трудолюбие, честност и почтенност! После пак пораснахме, станахме комсомолци, учиха ни да бъдем достойни и трудолюбиви. И се чудя от де се взеха всички мошенници в народното събрание, и каква е тая безочност у крадците да казват, че се борят с корупцията, а те самите са самата корупция.
32
0
 
3
 
! Отговори
bojinkata преди 9 години
Боркур - 2. Нищоправене!
31
0
 
10
 
! Отговори
ДИСАГИТЕ преди 9 години
Таз и хигиенистка измете АЕЦ а с ядрена метла.Тя да не е вече баба Яга с дистанционна метла??
30
0
 
12
 
! Отговори
bg преди 9 години
Да вземат пример от Румъния ,вместо да "мислят" какво и как да го направят! Но тези 8000 души ,които са МИРИЗЛИВАТА ГЛАВА НА РИБАТА, няма да позволят това и никакви реформи няма да има!
29
0
 
12
 
! Отговори
NACO преди 9 години
Г-жа Кунева ли ще "бори" КОРУПЦИЯТА"?! Но преди това може ли да обясни ,как ТЯ бе НАБУТАНА на върха?!
28
0
 
6
 
! Отговори
Чочо преди 9 години
До *** от село: Много общо говориш ,приятелю -трябва по точно и ти го знаеш - рибата се вмирисва от главата . Главата в случая е безхаберника от ГЕРБ и хората му знаят трите имена .
27
0
 
3
 
! Отговори
beaujour преди 9 години
koi znae kade ste se sluchi svlachite?
26
0
 
10
 
! Отговори
Мунчо от село преди 9 години
Не се връзвайте.Гарга на гарга око не вади.Няма логика тия в парламента да си направят харакири,което не е българска традиция.Най много да си направят курокири,което ще рече да си го преместят от единия крачол в другия.
25
0
 
9
 
! Отговори
насо преди 9 години
То това е се едно чез да ти провери електромера и да каже че има нещо нередно
24
0
 
8
 
! Отговори
Ревизоро преди 9 години
Четвърт век ни лъжат и крадат."Сетила се Мара да се побара" казал народът.Какво има толкова за умуване.Един дребен счетоводител може да направи ревизия на новобогаташите какви доходи е имал,какви данъци е платил,какво имущество притежава той ,съпругата му,децата му,тъщата и любовницата му.Сещам се,че когато се строяха хотелите по морето,на работниците се е плащало без ведомости и каквито и да е документи-с мафиотски пари от контрабанда и наркотици.
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Великани на празнодумието, демагогията, популизма, протакането, имитирането и т.н. Денят Х обаче се задава със страшна сила, господа, а отпуши ли се истинската отрицателна енергия която трупа ежедневно тоя народ, ей тогава ще се върнем направо в 16-ти век...
22
0
 
11
 
! Отговори
Макс преди 9 години
Едно голямо нищо ще направи този хигиенизатор.
21
0
 
14
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Главата на рибата трябва да бъде отрязана, а не хигиенизирана. Стига вече празнодумия наслушахме се на лъжите ви. Време е да ви отрежем клона
20
1
 
7
 
! Отговори
булшит преди 9 години
Корупцията е рожба на монитарната система, няма как да я няма, въпроса е до каква степен е развита а при нас тя е станала основен начин на добиване на нужните блага. Да се бориш с корупцията при монитарна икономика е същото като да се бориш с вятърни мелници
19
0
 
12
 
! Отговори
Бо преди 9 години
Тоя филм сме го гледали! Айде нема нужда!
18
0
 
9
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
Брадата диария бе внедрена при протестиращите , както навремето майка му в " Клуба за гласност и демокрация " през 1988 г , а бабата и дядото естествено бяха емигранти в СССР . Христо както и Митов са Американски протежета и се чувстват в свои води при комунистите Борисов и сие .........................Сега ще ограничат до край възможността за критика , като криминализират всичко , което се пише като критика
17
1
 
17
 
! Отговори
БРАННИК преди 9 години
Лицемерието край няма, правдиво ще е когато всички ви избесим със семействата ви.
16
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Куневица веднъж не я чух да каже някаква реч и да не сложи вътре ЕС. Тази жена не може да мисли самостоятелно, те я сложили за вицепремиер.
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Яснооо,ще се назначават пак едни свои хора,измисля им се я агенцийка,я инспекторатче,я друго органче,дето се дублира поне с две други с подобна цел създадени.Ама какво е за тоя беден народ още няколко милиона за заплати,коли,офиси?Ако след една година одитора каже,че не работят,закриваме и правим нов орган и така година след година.....
14
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв нов орган,нали си имаме Боркор ли беше боркур ли беше не знам,ама никаква работа не върши.