Ромки vs. депутатите: Не сме нагли паразити!

Готвят се за протест пред парламента заради ксенофобията
Обновена: 3 апр 2015 22:46 | 3 апр 2015 19:55,
462
Ромки vs. депутатите: Не сме нагли паразити!
Снимка: архив Булфото

Омерзени от депутатски изказвания ромски жени се вдигат на протест срещу парламента. Те внасят отворено писмо до шефката на Народното събрание, президента, премиера, лидерите на партиите и до европейските институции.

Още по темата
В него жените от ромски произход изразяват възмущението си от ксенофобски речи от трибуната на парламента. 

„Чувстваме се омерзени от редица изказвания на български депутати,  които, използвайки най-висшата трибуна в Република България, необезпокоявано сипят реч на омразата по отношение на български граждани от ромски произход”, пише в писмото. В него се цитират и думи и определения, които според ромките са излезли от устата на избраниците докато говорят от трибуната. 

„Вие, госпожи и господа, приемате ли за нормални квалификации по отношение на ромската общност  от рода на „...нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни...”, „...жени с инстинкти на улични кучки...”, „...полуживотни...”, „...изгубеното звено между неандерталеца и хомосапиенс”, пишат младите жени. Те призовават и избраниците да не търпят налагането на понятия като „ромска престъпност” и „циганите са подчовеци и паразити”.

Ромките обвиняват депутатите, че с подобни изказвания принизяват парламента и се тревожат от липсата на реакция срещу ксенофобията.

„Ние не можем да забравим и не приемаме за нормален такъв език, а като загрижени граждани за демокрацията в държавата изискваме от вас и вие да не го забравяте и да не го допускате”, пишат още жените от ромски произход.

Те, заедно с български жени, ще протестират срещу думите на депутатите на 7 април. Протестната им акция ще тръгне от президентството и Министерски съвет и ще стигне до Народното събрание.

Протестът на ромките се готви на фона на друг протест - на българи срещу ромите в Сливен. През уикенда те възмутиха с призивите си "Българите на кайма" и "Българите на сапун".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


462
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
16
 
! Отговори
Той е преди 9 години
Преди 10 ноември,*** работеха това,което могат,всичките!Имаше някакъв негативизъм между българите и тях,но не се усещаше изобщо!След идването на хубавата демокрация,тоя негативизъм прерасна постепенно в истинска омраза,благодарение на управниците ни,които пък,правят всичко,под натиск отвън!Трябва да е ясно на всички,че тази ситуация на омраза се генерира от нашите нови "братя" от запад!Единственият начин да спре всичко това,е да се приложат методите от царска и социалистическа България!
48
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спрете им всякакви помощи на тези и после да види как демократично се изкарват два лева за хляб.
47
2
 
25
 
! Отговори
Льольо преди 9 години
Щом римляните се надигат да протестират, значи нещо правилно се случва в държавата. Силно се надявам. Стига сме ги носили на гърбовете си...
46
1
 
16
 
! Отговори
И кой Ви я написа преди 9 години
думата "омерзени"?
45
1
 
30
 
! Отговори
darcas преди 9 години
Каква е системата - политиците купуват ромски гласове с нашите пари, ромите избират политиците, които им осигуряват помощи, ток и протекция, пак с наши пари. От време на време насъскват българи срещу роми, особено когато има да се разплитат големи далавери, или се готвят още по-големи такива. Всички са ербап на ромите, но за една блокада на парламента се събират 20 човека. До тук с мъжкарството на българина. Щом позволяваме това, значи си го заслужаваме.
44
1
 
13
 
! Отговори
дамн преди 9 години
Вие, госпожи и господа, приемате ли за нормални квалификации по отношение на ромската общност от рода на ...нагли, самонадеяни и озверели ***..., ...жени с инстинкти на улични ***..., ...полуживотни..., ...изгубеното звено между неандерталеца и хомосапиенсбих желал някоя от тези обидени РОМКИ да го повтори на .... български.
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Nai posle niakoi da kaje istinata za tazi .interesno kak sa napisali tova pismo.te edvali mogat daje da proiznesat tezi dumi
42
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дупетатите пак забъркват каши,а после българите били виновни.Но...не е лошо *** да започнат да се образоват /но не само да учат правата си за помощи/,да започнат да работят,да си плащат разходите и да си планират децата,защото не ни останаха сили и пари да ги издържаме!
41
1
 
18
 
! Отговори
Pilot преди 9 години
Не са само НПО, а и ДПС с мултиетническата им културна ценност . Нали електората трябва да се увеличава ! Кой разреши и узакони ДПС ?
40
3
 
36
 
! Отговори
граматик преди 9 години
Интересно кой ли е писал писмото на ромските " жени " , на снимката на по 12-13 години. Представям си как думи като "омерзени" широко използвани в речника на ромките :))) Иначе те не се чувстват омерзени като ги заплождат в крехка възраст, нито когато изоставят а по домове за деца, еле па когато ходят на "гурбет" в Европа, основно "берачи" по хорските джобове.
39
3
 
33
 
! Отговори
Алоr ! преди 9 години
Аз пък ще дойда на протеста ви да ви питам какво работите-носете си трудовите книжки,брачни свидетелства, платени сметки ток и данъци sie Bitte !
38
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българските жени ще ги водят на протест???
37
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега със закон ще ни наредят да казваме бяло на чернотоЩото Сорос платил едни пари на едни женуря да "дигат джабала"
36
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще протестират и ще си постигнат своето вие си драскайте и се гъзете на политиците.
35
1
 
33
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 9 години
Българите да работят докато умлат ! *** да ядат и пият докато умрат ! Така гласува парламента ни ! Не са луди тези,ние сме лудите !
34
1
 
37
 
! Отговори
Добре де но преди 9 години
Интересно как не се чувстват омерзени от поведението на голямата част от своя етнос !
33
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой беше казал,че Доган ни е приготвил изненада.Изненада-а!Ако са хитри, депутатите трябва да посрещнат момичетата с рози.
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Големият проблем е ,че българите не сме сплотени като етнос.Ако бяхме монолитна стена ,нямаше да имаме проблеми с никого.
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Идеологическата манипулация ми е много добре позната тъй като съм на 50.Език на омразата е идеологическо клише.Няма разлика между идеологическата пропаганда на комунизма и неолиберализма и в двата случая се хабят човешки ресурси в името на болни амбиции на елита.
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Омразата е естествена емоция,която като всички човешки емоции е оценъчна психосоматична реакция на реалността.Друг въпрос е дали на човек му стигат интелектът и образованието да е емоционално грамотен.Не може вашият Коран да насърчава жените ви да раждат до откат в условия на глобална демографска и екомогична кризи причинени от свръхнаселеност на света.Това е геноцид спрямо малките общности,каквато сме българите.