Ромки vs. депутатите: Не сме нагли паразити!

Готвят се за протест пред парламента заради ксенофобията
Обновена: 3 апр 2015 22:46 | 3 апр 2015 19:55,
462
Ромки vs. депутатите: Не сме нагли паразити!
Снимка: архив Булфото

Омерзени от депутатски изказвания ромски жени се вдигат на протест срещу парламента. Те внасят отворено писмо до шефката на Народното събрание, президента, премиера, лидерите на партиите и до европейските институции.

Още по темата
В него жените от ромски произход изразяват възмущението си от ксенофобски речи от трибуната на парламента. 

„Чувстваме се омерзени от редица изказвания на български депутати,  които, използвайки най-висшата трибуна в Република България, необезпокоявано сипят реч на омразата по отношение на български граждани от ромски произход”, пише в писмото. В него се цитират и думи и определения, които според ромките са излезли от устата на избраниците докато говорят от трибуната. 

„Вие, госпожи и господа, приемате ли за нормални квалификации по отношение на ромската общност  от рода на „...нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни...”, „...жени с инстинкти на улични кучки...”, „...полуживотни...”, „...изгубеното звено между неандерталеца и хомосапиенс”, пишат младите жени. Те призовават и избраниците да не търпят налагането на понятия като „ромска престъпност” и „циганите са подчовеци и паразити”.

Ромките обвиняват депутатите, че с подобни изказвания принизяват парламента и се тревожат от липсата на реакция срещу ксенофобията.

„Ние не можем да забравим и не приемаме за нормален такъв език, а като загрижени граждани за демокрацията в държавата изискваме от вас и вие да не го забравяте и да не го допускате”, пишат още жените от ромски произход.

Те, заедно с български жени, ще протестират срещу думите на депутатите на 7 април. Протестната им акция ще тръгне от президентството и Министерски съвет и ще стигне до Народното събрание.

Протестът на ромките се готви на фона на друг протест - на българи срещу ромите в Сливен. През уикенда те възмутиха с призивите си "Българите на кайма" и "Българите на сапун".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


462
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не случайно цялата патардия е преди Великден.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спомняте ли си протестите в БГ 2013г?Бяха като протестите в Гърция 2010-2012г.В какво се превърна яростта на тези млади хора?
27
0
 
19
 
! Отговори
Енравота преди 9 години
Паразитирате години наред, интеграцията не е възможна за този етнос, те са асоциални капсолират се в гета и там са на българска издръжка не плащат вода ток взимат помощи раждат от 11 годишни и имат по 15 деца и има стотици организации защитаващи правата им и подучващи ги какво да правят за да ощетяват държавата.Не прогрес а регрес се наблюдава при тях.
26
0
 
12
 
! Отговори
БГ преди 9 години
навремето високата порта така наречените днешни мохамедани не ги е искала.проблема е че те няма от каде да го знаят-казва се образование
25
1
 
10
 
! Отговори
младен преди 9 години
Ах какви са ми гиздави!!!
24
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Китай при политика за 1(сега 2) деца в семейство принципът е,че за съответните деца държавата осигурява всичко безплатно.Над определената бройка се плаща глоба и 0 осигуровки от страна на държавата.В САЩ,,ако родителите нямат пари за издръжка, детето отива при социалните за осиновяване-така е независимо дали е 1-во,2-ро или 10-то дете в семейството,така е справедливо за детето и обществото.
23
1
 
39
 
! Отговори
Тцтцтц преди 9 години
Да, ама като получават помощи от всякакъв вид от джоба на българите не протестират. То бива да си нагъл... ама тяхното няма граници.
22
2
 
24
 
! Отговори
А правата ни?! преди 9 години
Нали уж има свобода на словото?!Но въпреки това този етнос се наложи и промени езика ни! Вместо етническо название, което е част от нашия хилядолетен език, те ни наложиха да използваме "ром(и)", когато говорим за тях.Но на техния език "ром" означава "човек" - според техния език, всеки, който не е от тяхната общност, не е човек! Това е обида за всички нас!!!Сега пък ще искат от депутатите да гласуват забрана - да не се употребяват онези словосъчетания!
21
1
 
32
 
! Отговори
До 48. Всеки здрав преди 9 години
индивид може да се размножава.Проблемът е друг - ние се стремим първо да изградим условия, за да можем да създадем човеци, а не само биологични единици. Чак след това създаваме потомство. Само че държавата саботира тези наши усилия чрез ниски заплати и данъци.А за тях прави точно обратното - осигурява им някакъв доход за наша сметка, на тях това им е достатъчно, защото считат, че в един коптор могат да навъдят по десетина .Демографската ни политика е сбъркана.
20
2
 
57
 
! Отговори
Предлагам преди 9 години
Всяка от протестиращите да носи по един плакат и на него с големи букви,четливо да е написано:1. На колко години се е омъжила.И пояснение - това омъжване включва ли граждански брак?2. Колко деца е родила и срещу тази цифра да напише още една - общо колко пари е получила до момента под формата на майчински, на детски надбавки и други парични бонуси само заради това, че има деца и е от малцинство.3. Колко години трудов стаж има и внасяла ли е осигуровки на базата на заплата,получена срещу труд?
19
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ц,ц,ц,каква хубава земя им даваме на тези и на онези.Животът е битка за генетично оцеляване.Вид ,който не може да се размножава и колонизира територия - изчезва.
18
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо се счита за обида истината казана хиляди пъти? Интересно, те се обиждат от истината а какво остава от лъжата. Пак някоя НПО се е опитала да си заслужи парите с безмислена инициатива.
17
1
 
39
 
! Отговори
Кадрие преди 9 години
Местан го написа ние само ше го носиме ***, защо да се уча да пиша.
16
1
 
11
 
! Отговори
РЕЛТИХ ФЛОДА преди 9 години
НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ, ВСИЧКО ЩЕ БЪДЕ ОК !!!
15
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ние не можем да забравим и не приемаме за нормално, че не работите, не плащате данъци, не се образовате и тн.
14
0
 
60
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 9 години
Бихме се съгласили с тях , ако изтъкнат с какво по-точно са полезни за обществото ни а видиш ли само да отричат ,че не са *** ! След като няма никаква полза за обществото ни от тях.........! Само имагенерни права търсят а ползата от тях е отрицателна.
13
1
 
20
 
! Отговори
опа...дескрименация преди 9 години
само това чакат тия хиени, да се правят на интересни и да се мъчат да отмъкнат още левчета от джобчетата българчетата за дескрименация
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в ниакъв случай.
11
3
 
65
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Тия могат да протестаират, след като започнат да работят и да внасят данъци в държавата! Тогава ще заслужат уважението на обществото! Сега само се размножават, крадат и източват държавата с помощи!
10
5
 
92
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Виждате ли ги сега - ето, вдигат се, протестират, почват да ги защитават най-различни организации, почват нас българите да корят и обвиняват, че сме ги били обидили, накърнили сме достойнстото и правата им! Вие ли сте омерзени бе? Вие ли сте жертвите? А ние не сме омерзени, така ли? Кой окраде къщите на нашите баби и дядовци, , кой краде, кой върти измами, кой краде ток, кой взима пари с най-различни далавери?