Ромки vs. депутатите: Не сме нагли паразити!

Готвят се за протест пред парламента заради ксенофобията
Обновена: 3 апр 2015 22:46 | 3 апр 2015 19:55,
462
Ромки vs. депутатите: Не сме нагли паразити!
Снимка: архив Булфото

Омерзени от депутатски изказвания ромски жени се вдигат на протест срещу парламента. Те внасят отворено писмо до шефката на Народното събрание, президента, премиера, лидерите на партиите и до европейските институции.

Още по темата
В него жените от ромски произход изразяват възмущението си от ксенофобски речи от трибуната на парламента. 

„Чувстваме се омерзени от редица изказвания на български депутати,  които, използвайки най-висшата трибуна в Република България, необезпокоявано сипят реч на омразата по отношение на български граждани от ромски произход”, пише в писмото. В него се цитират и думи и определения, които според ромките са излезли от устата на избраниците докато говорят от трибуната. 

„Вие, госпожи и господа, приемате ли за нормални квалификации по отношение на ромската общност  от рода на „...нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни...”, „...жени с инстинкти на улични кучки...”, „...полуживотни...”, „...изгубеното звено между неандерталеца и хомосапиенс”, пишат младите жени. Те призовават и избраниците да не търпят налагането на понятия като „ромска престъпност” и „циганите са подчовеци и паразити”.

Ромките обвиняват депутатите, че с подобни изказвания принизяват парламента и се тревожат от липсата на реакция срещу ксенофобията.

„Ние не можем да забравим и не приемаме за нормален такъв език, а като загрижени граждани за демокрацията в държавата изискваме от вас и вие да не го забравяте и да не го допускате”, пишат още жените от ромски произход.

Те, заедно с български жени, ще протестират срещу думите на депутатите на 7 април. Протестната им акция ще тръгне от президентството и Министерски съвет и ще стигне до Народното събрание.

Протестът на ромките се готви на фона на друг протест - на българи срещу ромите в Сливен. През уикенда те възмутиха с призивите си "Българите на кайма" и "Българите на сапун".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


462
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 27Защото са неправилни и не са преизпълнени с европейски безценности
8
5
 
45
 
! Отговори
Работодател преди 9 години
За Бога те нямат никакви умения
7
19
 
9
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Братя по цвят и по вкус няма!Нека да протестират,тяхно конституционно право е!
6
4
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е кво, да не би да са градивната част на обществото, след като всички виждаме що за стока са.
5
3
 
29
 
! Отговори
Деница преди 9 години
Пази Боже сляпо да прогледа!
4
3
 
64
 
! Отговори
коко преди 9 години
кофти звучи, но е вярно! Не работят, не учат, само гледат да крадат- ами така е по-лесно. При Тато си знаеха мястото, ходеха в строителни войски, научиха ги на занаят, даже и зъбите си миеха, а сега какво? От тях познавам много свестни хора, но са малко...
3
4
 
100
 
! Отговори
Byzantine преди 9 години
Това писмо е е написано от БХК , просто е очевадно ! Я да накарат някоя от тях да го напише отново пред камерата на телевизията обаче да видим как ще гледа като теле !
2
3
 
5
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Добре де,пфу!
1
13
 
116
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кои са тия български жени, които ще протестират заедно с ромките, бе?! Активистки на БХК ли? Не ми ги бройте за българки тия - те са мразещи род и Родина и готови за пари на всичко.Позор!!!!!!!