Ромки vs. депутатите: Не сме нагли паразити!

Готвят се за протест пред парламента заради ксенофобията
Обновена: 3 апр 2015 22:46 | 3 апр 2015 19:55,
462
Ромки vs. депутатите: Не сме нагли паразити!
Снимка: архив Булфото

Омерзени от депутатски изказвания ромски жени се вдигат на протест срещу парламента. Те внасят отворено писмо до шефката на Народното събрание, президента, премиера, лидерите на партиите и до европейските институции.

Още по темата
В него жените от ромски произход изразяват възмущението си от ксенофобски речи от трибуната на парламента. 

„Чувстваме се омерзени от редица изказвания на български депутати,  които, използвайки най-висшата трибуна в Република България, необезпокоявано сипят реч на омразата по отношение на български граждани от ромски произход”, пише в писмото. В него се цитират и думи и определения, които според ромките са излезли от устата на избраниците докато говорят от трибуната. 

„Вие, госпожи и господа, приемате ли за нормални квалификации по отношение на ромската общност  от рода на „...нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни...”, „...жени с инстинкти на улични кучки...”, „...полуживотни...”, „...изгубеното звено между неандерталеца и хомосапиенс”, пишат младите жени. Те призовават и избраниците да не търпят налагането на понятия като „ромска престъпност” и „циганите са подчовеци и паразити”.

Ромките обвиняват депутатите, че с подобни изказвания принизяват парламента и се тревожат от липсата на реакция срещу ксенофобията.

„Ние не можем да забравим и не приемаме за нормален такъв език, а като загрижени граждани за демокрацията в държавата изискваме от вас и вие да не го забравяте и да не го допускате”, пишат още жените от ромски произход.

Те, заедно с български жени, ще протестират срещу думите на депутатите на 7 април. Протестната им акция ще тръгне от президентството и Министерски съвет и ще стигне до Народното събрание.

Протестът на ромките се готви на фона на друг протест - на българи срещу ромите в Сливен. През уикенда те възмутиха с призивите си "Българите на кайма" и "Българите на сапун".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


462
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
0
 
! Отговори
Ano преди 8 години
"Омразата по отношение на български граждани от ромски произход". Каква омраза бе, какви български граждани бе? Глупости! Вие ромите не сте български граждани, а убийците и мъчителите на българския народ, но също и виновниците за заличаването на българската нация. Защото в момента в България няма нито едно населено място (град или село) населено с 100% българи и вината за това е само и единствено на ромите. После се оплакват, че ги мразят. Ами ще ги мразят като са навсякъде и са такива ***.
88
1
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
А иначе, като гледам тези на снимката, добре са издокарани, интересно, че са и еднакво облечени, някой дизайнер (вериоятно от ДПС) добре си е свършил работата. Още веднъж ще напиша, ДПС е антибългарса партия и не случайно се представя сега за защитник на етноса. В политиката празно пространство не се търпи и ако нашите партии не си отварят очите, и ги оставят за електорат на ДПС, си подготвяме в бъдеще големи проблеми.
87
1
 
3
 
! Отговори
тцЪ преди 9 години
Така е.. Болшинството сте МНОГО нагли!
86
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
През 1988 г. бях войник в БНА и една неделя през лятото, докато си почивах, копаех канали в Червен бряг.Беше ужасна жега и един мъж изнесе отнякъде каса студена бира и ние 30 войници я изпихме кажи речи на екс.Отнякъде довтаса един *** на около 40 години и почна да се моли за бира, като го пратихме на майната му, той все пак остана почна да говори.САМ каза, че при тях който работи е ***, пък който краде и *** е герой. КАК да ги интегрираме тези,ПИТАМ аз?Като те така си възпитават децата.
85
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво е това "vs." ?
84
0
 
7
 
! Отговори
diskreem преди 9 години
Е вече на всички ни е пределно ясно, че грижливо отглежданият проблем наречен "***, ром или както и да е", вече е набрал достатъчно сила и права. Това ни чака и затова са виновни всички техни защитници, закрилници и както там им викат. Сравнително малкия проблем преди 30 г. вече е ГОЛЯМ. Лошото /или доброто/ в случая е, че никъде не е имало и няма да има ***/ромска държава. Тяхната цел /т.е. на инициаторите/ е да ни отвличат вниманието чрез паразитиращи теми.
83
0
 
9
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Братя българи,искам сериознода изкажа мнението си относно статията и евентуално готвения протест на ромките! Някой в тази наша родина има за цел изкуствено да подклажда огъня и създава напрежение между етносите! Това е роля не на нашите партии,в какъвто и да е порядък да ги вземете-ГЕРБ,АТАКА,БСП,ББЦ!Това е умишлена дейност на ДПС и тяхните ръководители,най-вече на Лютви Местан.За мен това не е никакъв политик,а пълен лицемер,човек,който руши политиката на държавата и няма място в двете,щом се обявява против тях и то толкова хитро!Сега ДПС иска да подбуди ромките на някакъв фалшив прот
82
0
 
15
 
! Отговори
До 109 преди 9 години
Всички познаваме свестни ***, които живеят като нормални хора. Но защо мислиш, че трябва да им се обръща специално внимание? На теб някой казва ли ти "браво" заради това, че си учил, после си започнал работа и, предполагам, се отнасяш отговорно към семейството и децата си?Защо се налага този порочен стереотип - на една единствена общност, която създава много проблеми, трябвало да се наливат непрекъснато бонуси и, ако някой от тях се нормализира, да го обявим едва ли не за национален герой?!
81
0
 
16
 
! Отговори
До 120.Подкрепяме ги преди 9 години
и се мъчим да ги интегрираме вече половин век! Никое друго малцинство не е получило толкова бонуси, повечето от които изтекоха като в каца без дъно, а резултатът беше като да поливаш пясъка в пустинята и да чакаш там да поникне зеленчук.Който иска да се интегрира, вече го направи. Ако някой е в трудно положение и иска да се спаси от него, той учи, работи, търси помощ, за да се развива.Останалите приемат нашите усилия като дарения, дадени от будали, които трябва "да се доят" докато издъхнат.
80
0
 
11
 
! Отговори
диян преди 9 години
погледнете ги ще ги видете и пред социалните и навсякъде
79
0
 
8
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Ксенофобията не е решение. Българският народ през многовековната си история е показал, че може да интегрира много етноси. Като пример: след падането на българската държава Византия заселва голяма група печенеги край София. И те изчезват - нито помен от тях. Слели са се напълно с местното население. Ние трябва да подкрепяме тези роми, които искат да работят и учат, а българската църква да работи за христианизирането им. Иначе те са електорат на антибългарска партия (ДПС) и на моллите от джамиите.
78
2
 
23
 
! Отговори
бай ви ганя балканск преди 9 години
Абе *** такова писмо не могат да напишат тука има странична намеса
77
4
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Ромите (или ***) не са всички под общ знаменател. Има такива, които работят, и такива, които имат желание да учат. Поне на тях трябва да им се даде възможност да постигнат нещо повече. А че ДПС се опитва да ги използва е ясно. В политиката всеки вакуум се запълва. Ако българските партии не им обърнат внимание, ДПС няма да пропусне да го направи.
76
0
 
10
 
! Отговори
Случаен преди 9 години
Това на снимката жени, момичета , деца или майки с по 2-3 деца. На такива ми приличат. И какво работят и колко печелят , че така са се нагиздили. Аааа да, печелят от майчинство и детски надбавки. Явно някой им е платил и написал писмото, защото не вярвам да са грамотни да напишат писмо със такъв стил. Но, защо ли се чудя, като си имат защитници ДПС. И аз искам българите да са свободни и да имат права, да им се използват данъците по предназначение. Моля ви ОСВОБОДЕТЕ НИ от тези.
75
0
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
До 91 "Логика" Ти, както разбирам, си поредният обиден от етноса. Ще ми бъде интересно да разбера какво е обидно прочете в това, което съм написал. Факт е, че в някои махали на етноса масово се краде ток, периодично им откачат жиците и те пак си ги закачат, а вода не са плащали от години. Аз не може да съм обиден, че от ЕРП-то (което не е собственост на българи) ми начисляват в сметката и това, а ти можеш да си обиден, че съм го написал. Кой от кого е "по бетер" няма да коментирам, то се вижда.
74
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това мероприятие на ромите мирише силно на ДПС.
73
2
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
от хелз комитет да пишат писма да вкарат тези момичета в училищата итехникумите да получат някаква професия
72
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой по-долу се изрази много точно:ХРАНИ КУЧЕ ДА ТЕ ЛАЕ
71
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не разбирам срещу какво протестират? Да не би да е лъжа това което казват въпросните депутати!
70
0
 
21
 
! Отговори
Ще ги подкрепя, ако преди 9 години
протест за това, че ги продават като добичета на пазара за булки, карат ги да раждат още непълнолетни, карат ги да раждат много деца с цел по този начин да набавят пари за цигари и ракия на свекъра, деверите и този, който се счита за нещо като техен съпруг.Ще протестирам заедно с тях, ако протестът е срещу престъпленията, с които се изхранват цели ромски фамилии.Но те ще протестират не срещу причините, поради които хората настръхнаха срещу ромите, а срещу това, че за тези безобразия се говори