БСП прие поправката "Станишев"

Едва 130 делегати гласуваха против новия текст в устава на партията
Обновена: 5 апр 2015 18:56 | 5 апр 2015 18:54,
32
БСП прие поправката "Станишев"
Снимка: БТА

Делегатите на 48-ия конгрес на БСП приеха поправка в устава на партията, станала известна като "поправката Станишев", предаде Нова телевизия.

Според новите правила на левицата  при предсрочно прекратяване на мандат на дадено лице, същото не може да бъде избрано отново на ръководна длъжност в партията преди изтичането на текущия мандат или по-рано от една година.

Текстът бе приет с 301 гласа "за" и 130 "против".

Първоначалната идея бе ограничителната мярка да бъде въведена за 4-годишен период, но поправката бе въведена в по-смекчен вариант, а срокът бе намален на 1 година. Мая Манолова определи текста като дискриминационен и удобен за справяне с непослушните в редиците.

Левицата беше на косъм да въведе мандатност на депутатите си, пише 24 часа. Едва десетина гласа не достигнаха на Кирил Добрев да прокара прокара предложението си за промяна в устава, с която се предвиждаше червените депутати да имат право на до 3 мандата.

Първоначално предложението беше подкрепено от 192-ма, а "срещу" гласуваха 87. Текстът нямаше как "да мине", тъй като кворумът беше недостатъчен. Предложението обаче предизвика реакция от Велислава Дърева, която обяви идеята за противоконституционна.

Последва нова проверка на кворума и в залата бяха отчетени 392-ма делегати, при 662-ма регистрирани в началото на конгреса.

При прегласуването на текста на Добрев резултатите бяха 174 „за“, 139 „против“ и 34 „въздържали се“. 183 гласа „за“ обаче бе кворумът, необходим за приемане на решението и то отново не мина.

Беше отхвърлено и друго предложение на Кирил Добрев за въвеждане на мандатност на членовете на Изпълнителното бюро /ИБ/ на партията.

Михаил Миков възрази срещу предложението, като обясни, че членовете в ИБ нямат мандатност и ако реши, още утре може да предложи на НС да смени някои от тях. Лепят се етикети, като "фараони", само за да сме интересни, каза Миков. Крайно време е да се спре с тези спекулации, подчерта той. ИБ, другарю Добрев, не е виенско колело, на което да се повозят колегите от бюрото едно-две завъртания, каза Миков. Ако не ви харесва ИБ, искайте моята оставка, допълни той. Добрев се обърна към Миков с думите: "Дадохте много добър пример с виенското колело, може би от панаира във Видин".

Промените в устава позволиха на ръководството на БСП да си регламентира правото да освобождава местни лидери. По решение на Националния съвет вече ще може да се свикват и отчетно-изборни конференции преди изтичането на мандатите на съответните организации.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Някой да има мнение за поправката "Станишев". Явно троловете и художниците не са получили инструкции какво да пишат по този повод.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе *** измислени, крадохте, крадохте и лъгахти с години. Дойде един силяндур от Банкя по-нагъл и от вас и ви би шута няколко пъти. И той граби и лъже но вие за толкова години какво направихте, че България да усети, че има розвитие? Нищо!!! Сега кютите като беззъба опозиция и се топите като ланшния сняг. Не се ли появат нови хора които да не са крали и да не лъжат вие си отивате в историята. Немощната опозиция е най-лошото за една държава. Пригответе се за голяма загуба през Октомври.
21
0
 
2
 
! Отговори
DreamTheater преди 9 години
БСП и ДПС трябва да бъдат забранени.Тогава ще има и справедливост.
20
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 9 години
Крайно време е да има мандатност, но 3 е много, а пък какво ще прави и самият Кирчо, че и той вече май е изчерпал дори 3 мандата?
19
1
 
4
 
! Отговори
художника преди 9 години
Да попитам и ТУК ! Гледам и се чудя, как така навъртяха за 25г. 48 конгреса??? Нали БСП се разграничи от БКП? Нали от КОМУНИСТИЧЕСКА се трансформираха в СОЦИАЛИСТИЧЕСКА партия? Защо тогава броите и конгресите на БКП???Та ПИТАМ : Вие "другари и другарки", КОМУНИСТИ ли сте, или СОЦИАЛИСТИ ?Прочети още на: dnes.bg/politika/2015/04/05/mikov-naredi-gaz-kym-mestnite-izbori.259621
18
0
 
3
 
! Отговори
Да - наистина преди 9 години
Наистина царските офицери рязаха глави. Наистина БСП се съюзи със Симеон. Защо ли ?
17
2
 
7
 
! Отговори
Тинев преди 9 години
Обвинявам БКП за мизерния живот на българите. За, да обвинявам БКП. Защото всичките политически рояци сега произлизат от БКП. Царските офицери рязаха главите на народа, а сегашните "социалисти" се съюзиха със Симеончо за да могат да грабят по-яко.Социалист-това звучи грозно, като мошеник.Та вижте и Калфин как действа-мръснишки.А УЖ АБВ са по-различни от БСП.Не българино и БСП и АБВ и ГЕРБ са рожба на КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ правоимащи другари.ТА: СОЦИАЛИСТ=***
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как трябва правилно да разчитаме съкращенията?Правилно ли е КТБ да се разбира като "Кооперативна Тарикатска Банда"?И дали по принцип под буквата "Б" в съкращенията на банките ни в условията на т.н. "демокрация" още от началото не трябваше да разбираме "БАНДА"? Примерно "Първа частна банда"? А СДС-Съюз на *** и Серсемите?Закъсняли въпроси, чакащи правилния отговор!
15
3
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
До История на БГ--7;Фашизма е по добър от комунизЪма ,защото при него имаш ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ ,което е икономическа независимост (свобода)
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Миков със такава газ та така катастрофирахте,че отидохте завинаги в трета глуха.Приклучихте завинаги със власта.Но просто се опитвате да отстоявате заплатите си по наи ментъражииският си начин ни6то друго.
13
0
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
БСП намали субсидиите с 1 лв., от 12 на 11 за избирател.
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен--5; Бащата на Станишев е завеждал отдел "Износ на революции" .Разполагал е с доста голям бюджет. Интересно къде са Парите от тоя бюджет, ( в дплари)
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо стоят така прави ?
10
7
 
2
 
! Отговори
do 13 преди 9 години
BB ni nabuta 16 ml galg taka che si trai..tehnite pravitelsva baha socialni .a BB ni unichogava...taka sa kazali gospodarite mu oi USA
9
7
 
4
 
! Отговори
Давам преди 9 години
Давам ДВЕ яйца но тоз който опрай Буйко. Чирвени.
8
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бардака се тресе. Началници много ама *** няма.
7
3
 
19
 
! Отговори
изнервен преди 9 години
Ама днес конгрес ли е имало? Аз даже разбрах постфактум. Колко жалка и невзрачна е станала тази партийка.
6
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Станишев няма място в нашата политика!БСП и ДПС вън от парламевта!
5
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Бивш член на БСП TI SI AGENT-PROVOKATOR.V PERIODA 1944-1989G. NE E UBIT,ZATVOREN V ZATVORA NITO EDIN BALGARIN.TOVA SA GLUPAVI PROPAGANDISTI.
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DOBREV ZNAEM KOI E BASHTA MU I ROLIATA MU S UBIISTVOTO NA LUKANOV--OTKADE TOZI DOBREV IMA TEZI DESETKI MILIONI EVRO??