На протестиращите - честито! Умни и красиви, всеки с пост

Миков поиска стягане на редиците в БСП преди местния вот
Обновена: 5 апр 2015 13:35 | 5 апр 2015 12:28,
82
На протестиращите - честито! Умни и красиви, всеки с пост
Снимка: БСП

Бедността е един от най-сериозните ни проблеми днес. Пряко или косвено, това е проблемът на живота на всеки българин, предпочел да остане в България. Това каза при откриването на 48-ия конгрес на БСП лидерът на партията Михаил Миков.

По думите му бедността и липсата на целенасочена политика за ограничаването й са благоприятна почва за етническо напрежение, за изключване на социални групи, за дезинтеграция на обществото, за демографски срив и в крайна сметка се превръщат в  заплаха за националната сигурност.

Още по темата
Миков констатира, че икономиката ни рязко е забавила темп. "Ако през 2014 г. ръстът беше 1,7%, то през тази година, ръстът се очаква да е едва 0,7%. Хронифицират се бюджетните дефицити, но те не се използват за икономическо развитие, за инвестиция в социалния капитал, за подобряване на живота на хората и война срещу бедността. С тегленето на 16 млрд. дълг се открива риск от дългова спирала", изтъкна соцлидерът.

"Как стана така, че в нестабилната политически година икономическият растеж бе 1,7%, а сега, когато е спокойно, спадна двойно. Честито на протестиращите - умни и красиви - всеки е уреден с някакъв пост", допълни Миков.

Според него управлението днес се свежда до осигуряване на финансов комфорт на себе си с цената на тежко задлъжняване на държавата; усещане за липса на държавност се видя по време на бедствията, когато седмици хората нямаха ток, както и страх от поемане на отговорност - законодателната инициатива на правителството практически липсва.

Миков посочи, че неолибералната политика на ГЕРБ е отнела данъчните облекчения за минималната работна заплата. Според него Бюджет 2015 е на замразени социални плащания; увеличаването на пенсионната възраст и стаж при тежка демографска перспектива не е най-доброто решение. В допълнение - и политически чистки, партийни назначения, заменяне върховенството на закона "с политически прищевки", блокиране на "последния голям енергиен проект "Южен поток", коментира председателят на БСП.

По думите му по всички важни и ключови за държавата въпроси законодателната инициатива не е на МС, а на народни представители от управляващата четворна коалиция. "Правителството не реализира своя политика, защото не знае пътя. А президентът мълчаливо подкрепя тази политика", коментира още Миков.

БСП трябва да очертае левия си профил по-ясно, да засили ролята на ръководството при вземането на решения, подчерта още Миков.  Той се обяви за балансирана външна политика и обвини дясното правителство и президента Росен Плевнелиев, че "насаждат русофобски настроения у нас" и превръщат страната в "прифронтова държава". Миков декларира, че левицата стои зад Сергей Станишев като ръководител на ПЕС и ще го подкрепи за втори мандат.

Председателят на БСП обаче призна тежката загуба на предсрочните парламентарни избори през миналата година, като подчерта, че водени от идеята за обединяване на левицата, е бил структуриран политически съюз с други формации от левия спектър. С тези партньори БСП ще води разговори и за подкрепа за местния вот и те ще започнат веднага след конгреса. БСП ще търси съюзници и в лицето на "Евророма", на синдикатите, отворена е за диалог с всички, но на базата на леви политики. Миков се обяви срещу безпринципни сдружения "зад сцената", срещу сделки, които пораждат у гражданите усещане за политическо "многоженство". Местният вот ще бъде тежка отговорност, отбеляза Михаил Миков, но отговорност не само за ръководството, а и за местните структури. Той поиска "стягане на редиците", особено в районите, в които те са в лошо организационно състояние. Доброто представяне на изборите за местна власт задължително изисква кандидатите за кметове и общински съветници да са публично съпричастни с лявата политика, посочи Миков.

Той предупреди съпартийците си да не разглеждат БСП като търговско дружество. Не бива да си затваряме очите за случаи, в които ръководни кадри използват името на партията за свои интереси, трябва да се преборим с това, предупреди  лидерът на партията. От години усещаме, че нещо скърца вътре, призна той и допълни, че няма силна лява партия без организация и дисциплина. Националното ръководство не бяга от такава отговорност, още по-малко аз ще бягам, каза Михаил Миков. 

На конгреса социалистите трябва да приемат политическа  декларация и резолюция  за политиката на БСП в местната  власт . Ще се гласуват и промените в устава на БСП.

Предлага се и по-смекчен вариант на така наречената поправка "анти-Станишев". Ако  бившият соцлидер  иска да оглави левицата, това може да стане след една година на следващия  конгрес, а не както пленумът реши преди седмица  - забраната да важи за 4 години. Самият Станишев вече заяви, че целта му не е да се върне начело на Столетницата, а да си осигури втори мандат в Европа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: БСПмихаил миков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
7
 
! Отговори
процедурно питане преди 9 години
Кое му е социалното на тази партия.Че има най много червени капиталисти ли? И шумкарите крадоха от банки,Белене,държавни предприятия ,обществени поръчка за свои, опитаха се и ЮП да папат милиони.Пряко свързани руската мафия. Путларах акбар.
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен "не симпатизирам на БСП"БСП просто са колебаещи и ненадеждни "партньори" на УСА , докато Тиквата е ("*** син" но НАШ - УСА заключение). Избор на КУКЛА се прави по степента на откликване.
21
3
 
6
 
! Отговори
Айде Мишо... преди 9 години
Бегай да пиеш едно вино , за здравето на ВТОРАТА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА -ДПС!ТАКА ЩЕ СТЕ "НАЙ-АВТЕНТИЧНИ"!!!!!!!!!!!!!!!
20
2
 
9
 
! Отговори
художника преди 9 години
Правителството не реализира своя политика, защото не знае пътя...----------------------------------А вие, като го знаете докъде ни докарахте бе, МИКОВ ? Къде ви е "СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ" ?Къде ви е девиза "ВСЕКИМУ СПОРЕД СПОСОБНОСТИТЕ, ВСЕКИМУ СПОРЕД ПОТРЕБНОСТИТЕ" ?Народа ви намрази, защото го лъгахте и грабихте и продължавате, затова избра ГЕРБ, не за друго !!!
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не симпатизирам на БСП но съм заклет антиседераст
18
1
 
4
 
! Отговори
до 27 евроатлантик преди 9 години
не употребявайте опиати преди да пишете тук
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А тези кои бяха третата политическа сила ли?
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха-ха-ха! С повече от двадесет години се сещат, че бедността е заплаха за националната сигурност! Да така е защото бедността достигайки критичната си точка ще предизвика гражданска война, ще бъдат избити няколко хиляди банкери, данъчни и други държавни чиновници и малко представители на финансовата олигархия. След това подем и преследване на протестърите защото те са активните борци против фашизма и капитализма на Росен Плевнелиев
15
2
 
6
 
! Отговори
Тоя па глупак....24. преди 9 години
.....И КАТО СЕ ЗАВЪРНЕ НА ВЛАСТ ....КВОООООООООО.....???НОВИ 25-милиарда ли ще теглите ....ТА ДА НАДЦАКАТЕ БОКО..ХА,ХА,ХААААААААА???!!!!АЙДЕ , ПРОБВАЙТЕ ....!!!!
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БСП ще се завърне на власт,но с помощта на ДПС, Атака, АБВ и БДЦ.Ти вярваш ли си???Последните три след следващите избори ще гледат парламента отвън,да не кажем че БДЦ май няма и да ги бъде...А ако наистина си вярваш,то се затвърждава тезата,че всеки комунист/социалист е с чугунена глава...Хахаха-БСП ще се завърне на власт...Защо не си ходите по конгресите да се зомбирате там и да се надъхвате един друг,ами седите и бръщолевите глупости по форумите?
13
6
 
8
 
! Отговори
джон мокър преди 9 години
аз вече не гласувам за тия ***!!!
12
6
 
2
 
! Отговори
Бай Иван преди 9 години
БСП ще се завърне на власт, но с помощта на ДПС, Атака, АБВ и БДЦ.
11
7
 
4
 
! Отговори
казах ви го другарии преди 9 години
Много е тежко да си ***---и да нема кой да ти забърка.......!!!.....НАПРАВО Е УМИРАЧКА!!!
10
6
 
9
 
! Отговори
Всичко е пунта-Мара. преди 9 години
И едните и другите теглят заеми ....за да си оправят закъсалитте и фалирали фирми и протежета.ПРОСТО БОКО НАДЦАКА СЪРгея--/ЦЕЛИ 16-ПЪТИ/ ....И СЕГА Е РЕВ ДО НЕБЕСАТА.......ха,ха,хаааааДОБРЕ ,ЧЕ НАРОДА Е ***.....И ДАВАААААААААААА.....ХА,ХА,ХАААААААА/ ..ама и това е до време/
9
4
 
8
 
! Отговори
гхтфр преди 9 години
Председатеуа пак се изказал неподготвен.
8
7
 
14
 
! Отговори
Димитър Талев: преди 9 години
"И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ..."
7
1
 
9
 
! Отговори
хи хи преди 9 години
Съслето избяга от трибуната веднага след речта на Миков.
6
9
 
18
 
! Отговори
старите номера преди 9 години
Уж се карат но накрая ще се обединят защото няма как да съществуват един без друг . Знаят си номерата и кой какви ги е вършил така че няма да има изненади . АБВ са създадени за да обират недоволните от БСП а вчера създадоха и Българската сириза с Велизар Енчев за да обира крайно левите които са готови да напуснат БСП . Всички тия номера са съгласувани с Москва с цел работа против Европейския съюз , САЩ и НАТО.
5
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** - Инфраструктура на окупатора САЩ.
4
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СмехуркоВярно си Смехурко...и то голям