На протестиращите - честито! Умни и красиви, всеки с пост

Миков поиска стягане на редиците в БСП преди местния вот
Обновена: 5 апр 2015 13:35 | 5 апр 2015 12:28,
82
На протестиращите - честито! Умни и красиви, всеки с пост
Снимка: БСП

Бедността е един от най-сериозните ни проблеми днес. Пряко или косвено, това е проблемът на живота на всеки българин, предпочел да остане в България. Това каза при откриването на 48-ия конгрес на БСП лидерът на партията Михаил Миков.

По думите му бедността и липсата на целенасочена политика за ограничаването й са благоприятна почва за етническо напрежение, за изключване на социални групи, за дезинтеграция на обществото, за демографски срив и в крайна сметка се превръщат в  заплаха за националната сигурност.

Още по темата
Миков констатира, че икономиката ни рязко е забавила темп. "Ако през 2014 г. ръстът беше 1,7%, то през тази година, ръстът се очаква да е едва 0,7%. Хронифицират се бюджетните дефицити, но те не се използват за икономическо развитие, за инвестиция в социалния капитал, за подобряване на живота на хората и война срещу бедността. С тегленето на 16 млрд. дълг се открива риск от дългова спирала", изтъкна соцлидерът.

"Как стана така, че в нестабилната политически година икономическият растеж бе 1,7%, а сега, когато е спокойно, спадна двойно. Честито на протестиращите - умни и красиви - всеки е уреден с някакъв пост", допълни Миков.

Според него управлението днес се свежда до осигуряване на финансов комфорт на себе си с цената на тежко задлъжняване на държавата; усещане за липса на държавност се видя по време на бедствията, когато седмици хората нямаха ток, както и страх от поемане на отговорност - законодателната инициатива на правителството практически липсва.

Миков посочи, че неолибералната политика на ГЕРБ е отнела данъчните облекчения за минималната работна заплата. Според него Бюджет 2015 е на замразени социални плащания; увеличаването на пенсионната възраст и стаж при тежка демографска перспектива не е най-доброто решение. В допълнение - и политически чистки, партийни назначения, заменяне върховенството на закона "с политически прищевки", блокиране на "последния голям енергиен проект "Южен поток", коментира председателят на БСП.

По думите му по всички важни и ключови за държавата въпроси законодателната инициатива не е на МС, а на народни представители от управляващата четворна коалиция. "Правителството не реализира своя политика, защото не знае пътя. А президентът мълчаливо подкрепя тази политика", коментира още Миков.

БСП трябва да очертае левия си профил по-ясно, да засили ролята на ръководството при вземането на решения, подчерта още Миков.  Той се обяви за балансирана външна политика и обвини дясното правителство и президента Росен Плевнелиев, че "насаждат русофобски настроения у нас" и превръщат страната в "прифронтова държава". Миков декларира, че левицата стои зад Сергей Станишев като ръководител на ПЕС и ще го подкрепи за втори мандат.

Председателят на БСП обаче призна тежката загуба на предсрочните парламентарни избори през миналата година, като подчерта, че водени от идеята за обединяване на левицата, е бил структуриран политически съюз с други формации от левия спектър. С тези партньори БСП ще води разговори и за подкрепа за местния вот и те ще започнат веднага след конгреса. БСП ще търси съюзници и в лицето на "Евророма", на синдикатите, отворена е за диалог с всички, но на базата на леви политики. Миков се обяви срещу безпринципни сдружения "зад сцената", срещу сделки, които пораждат у гражданите усещане за политическо "многоженство". Местният вот ще бъде тежка отговорност, отбеляза Михаил Миков, но отговорност не само за ръководството, а и за местните структури. Той поиска "стягане на редиците", особено в районите, в които те са в лошо организационно състояние. Доброто представяне на изборите за местна власт задължително изисква кандидатите за кметове и общински съветници да са публично съпричастни с лявата политика, посочи Миков.

Той предупреди съпартийците си да не разглеждат БСП като търговско дружество. Не бива да си затваряме очите за случаи, в които ръководни кадри използват името на партията за свои интереси, трябва да се преборим с това, предупреди  лидерът на партията. От години усещаме, че нещо скърца вътре, призна той и допълни, че няма силна лява партия без организация и дисциплина. Националното ръководство не бяга от такава отговорност, още по-малко аз ще бягам, каза Михаил Миков. 

На конгреса социалистите трябва да приемат политическа  декларация и резолюция  за политиката на БСП в местната  власт . Ще се гласуват и промените в устава на БСП.

Предлага се и по-смекчен вариант на така наречената поправка "анти-Станишев". Ако  бившият соцлидер  иска да оглави левицата, това може да стане след една година на следващия  конгрес, а не както пленумът реши преди седмица  - забраната да важи за 4 години. Самият Станишев вече заяви, че целта му не е да се върне начело на Столетницата, а да си осигури втори мандат в Европа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: БСПмихаил миков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
0
 
! Отговори
колио до евро малоум преди 9 години
Когато 45години Бьлгария изнасяше за без пари природните си ресурси в русия.Бьлгария беше30 ста икономика в света сега е 130ста като стана евро американска *** тогава имахме перфектно здравеопазване и най доброто средно образование в света след изрелс сега нямаме ни медицина ни образование.То само като прочетеш коментарите става ясно че са написани от *** с психо проблеми.
42
4
 
4
 
! Отговори
морски преди 9 години
БСП умря,да живее Атака!Волен президент!
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един сополан се радва, че по-възрастните сме изкуфяли.По-старите поне имат нещо в главата си, за да изкуфее, пък младите са кухи, та дрънкат.И се напикават от радост на собствената си глупост.Ние остаряваме, дай Боже - и вие!Оставихме ви хубава, спокойна и достойна страна - с пътища, магистрали, атомна централа, много язовири, гори, поля зеленчукови и овощни градини, с много работа, с много спокойствие...Един ден вашите внуци ще върнат това време, което вие от невежество отричате.
40
4
 
3
 
! Отговори
Gineekolog преди 9 години
Stanishev pak ima rodilni napani.
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе Вие нали сте демократично общество в европейска държава ? Що не си изберете свестни ръководители ?
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
BRAVO DRUGARU MIKOV BLESTIASHT DOKLAD.BALGARSKI NARODE OPOMNI SE I DA ZASTANEM DO EDIN ZAD MADROTO RAKOVODSTVO NA PARTIATA BSP.GLASUVAI ZA BSP-TOVA E TVOIAT PRAVILEN IZBOR.
37
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"На протестиращите - честито! Умни и красиви, всеки с пост"Миков,то като башата партия,само че вие сте Грозни и прости,всеки с пост.
36
13
 
8
 
! Отговори
факт преди 9 години
По коментарите виждам, че кадрите на БКП-то нещо много са оредели, а останалите съвсем са изкуфели!
35
0
 
4
 
! Отговори
художника преди 9 години
До Анонимен 51" СКЛУПТОР" ??? Нема такава дума пич. Пише се СКУЛПТОР /ваятел/.А "фигурката" съм си я изваял през тези години с мой си бизнес. Не гледай в чужда паничка, а си меси своята фигурка!
34
1
 
13
 
! Отговори
antiES преди 9 години
няма кво да се делите на партии и партийки,няма партия в парламента която да става ,всички са от една банда
33
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До художникаТи не си художник , а от тия склуптори които месят глината за фигурката 25 години - нищо не разбрал и нищо не направил.
32
8
 
13
 
! Отговори
художника преди 9 години
Миков ми напомня за един стар Виц.На партийно събрание млад социалист агитира селяните. - Другарки и другари, ние сега здраво сме стъпили в социализма, обикрачили сме и с другия крак вече стъпваме в комунизЪма. Има ли въпроси? Една баба от задния ред става и пита. - Ама другарю, още колко годин` че стоиме разкрачени?
31
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бас прая, че др. Миков има едно плоско 'пищовче' във вътрешния джоб на сакото........След тази реч........няма как да не глътне малко водчица......
30
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БКП=ДПС+БСП+ГЕРБДобави и Реформ *** и виж каква пасмина сме завъдили на гърбинята - не бедност ами ТИФ ще хванем.
29
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МНОГО Е ПРАВ ДР.МИКОВ.И ПО -ЛОШО ЩЕ СТАВА. айде пишете минуси
28
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разпускай ***, Миков! Достатъчно крадохте.
27
7
 
24
 
! Отговори
БКП=ДПС+БСП+ГЕРБ преди 9 години
Прав е, че на Ореха му направиха превратче. Не, че комунистическата пасмина заслужава да управлява, но не виждам никаква разлика между тях и мутрата Тиквун. Всъщност БСП и ГЕРБ са съставени предимно от бивши ***, ченгели или деца на такива.
26
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До процедурно питане "шумкарите ли крадоха"ПРОЦЕДУРЕН ОТГОВОР : Или ТИКВЕНИТЕ милионери от КТБ, + нови 16млд за крадене.
25
3
 
6
 
! Отговори
27 преди 9 години
Кога за последно си бил на психо преглед? Нещата при теб са повече от тревожни.
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До художника "Къде ви е "СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ""ПРИ СКАКУНИТЕ там търси крадците