1 май – Ден на труда, ама и на Априлското въстание

Реформаторите искат да уточнят календара на празниците
28
1 май – Ден на труда, ама и на Априлското въстание
Снимка: Булфото, архив

Избухването на Априлското въстание да бъде записано в календара на официалните празници на страната, искат депутатите от Реформаторския блок.

Те вече са внесли и предложения за промени в Кодекса на труда, с които да се запише, че на 1 май освен Деня на труда, ще се отбелязва и годишнина от избухването на Априлското въстание.

"Макар в редица населени места този ден се отбелязва именно като годишнина от избухването на Априлското въстание, в съответния нормативен акт - Кодекса на труда, това не е регламентирано по надлежния ред. Именно и това е смисълът на направените предложения - да се регламентира нормативно като ден на официален празник ежегодното честване от избухването на Априлското въстание, като същевременно се запази и досегашното отбелязване на международния ден на труда", пише в мотивите на вносителите на поправките.

Според тях подобно "двойно честване" в един и същи ден на повече от едно знаменателно събитие няма да е прецедент. Като пример те посочват 9 май, отбелязван както като Ден на Европа, така и като годишнина от края на Втората световна война.

Ако искането на реформаторите бъде прието от парламента в календара като официални празници ще са записапи: 1 януари - Нова година; 3 март - Ден на Освобождението на България от османско иго - национален празник; 1 май – Годишнина от избухването на Априлското въстание и Ден на труда и на международната работническа солидарност; 6 май - Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия; 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост; 6 септември - Ден на Съединението; 22 септември - Ден на Независимостта на България; 1 ноември - Ден на народните будители - неприсъствен за всички учебни заведения; 24 декември - Бъдни вечер, 25 и 26 декември - Рождество Христово; Велики петък, Велика събота и Великден - неделя и понеделник, които в съответната година са определени за празнуването му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
i 2 avgust DEN NA NAI-GOLQMOTO BULGARSKO VASTANIE ILINDENSKO-PREOBRAZHENSKOTO,ne go davaite na kletite antichni srbomani zashtoto taka si plyuem sami v liceto
16
0
 
2
 
! Отговори
точно преди 9 години
Коментар 11 имаше друго съдържание. Защо го изтрихте.? Пишеше РеформаТУРСКИ блок.Аз съм коментар 17 и писах браво на коментар 11 който вече го няма.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
доста плоско като идея и прозрачно за дешифриране! Аз н а20 април празнувам два празника - Априлското възстание и Денят на Европа /такава каквато я разбираме ние от НСДАП/ хе хе хе хе
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 10Първи сме паднали, последни сме се освободили, ало, историците?Последни са ни освободили.
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз за майско въстание не знам.Априлското въстание избухва на 20 април 1876 год.Да се чества,но на тази дата.Абе целта е денят на труда да отиде на заден план,не че толкова им дреме за априлското въстание.Толкова са прозрачни и елементарни.Няма да се учудя,ако предложат за нац.празник вместо 3 март да честваме 4 юли,защото точно тези говорят за поробване на 3 март.
12
0
 
1
 
! Отговори
точно преди 9 години
ДО 11 - СУПЕР СИ! МНОГО ИСТИНСКО КАЗАНО. БРАВО!!!!!!!!!!!!
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що 1май не го направите ДЕН на присъединяване към Еврогейския съюз , така омразния ви работник може да излезне на скачане и възхваляване.С един изтрел 10 заека !
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Априлското въстание трябва да влезе в календара с националните празници, все ми едно на коя дата!!! И никога няма да се изличи от народната памет. Пет века да мачкаш и третираш като животни един народ и той да не загуби националната си идентичност! Има ли друг подобен пример в човешката история? Мисля, че ние сме народ преживял най дългото робство и извадили уникален шанс да възстановят държавата си. Първи сме паднали, последни сме се освободили, ало, историците?
9
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
681-1944.....Началото и края на Българската Държава!
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да имаме и ден на Заемите-нещото дето още крепи тази територия а не малоумията на всички управляващи...
7
20
 
1
 
! Отговори
3 март преди 9 години
3 март - Ден на поробването от Россиа, траурен ден!
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Причината да е Априлско е, че избухва на 20-ти април. И то не заради тогавашния календар, а защото установяват, че има предателство и в Копривщица се вдигат 10 дни по-рано, а Каблешков пише "кървавото писмо" до Панагюрище да не чакат до 1-ви май.
5
6
 
13
 
! Отговори
ДЕФОРМИРАН МОЗЪК преди 9 години
има в главите на РиФОРМАТОРИТЕ. Жалък остатък от СДС.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 2 - Априлското въстание се пада на 20и април, според тогавашния актуален календар.
3
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разгърнете календара и вижте, че се пада на 2 май. Поредната простотия на "умните"в България. Пречи им 1 май. Хайде да видим какво ще направят с 24 май.
2
4
 
11
 
! Отговори
?? преди 9 години
е тогава като е на 1 Май защо не е Майското възстание? най-добре 30-ти Февруарското възстание да го сложат
1
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добра идея.