Край! Няма да утилизираме чужди боеприпаси

Кабинетът забрани вноса им на наша територия
17
Край! Няма да утилизираме чужди боеприпаси
Складът в с. Иганово, където стана последния взрив. Снимка БТА

Правителството забрани вноса и транспортирането на боеприпаси с цел утилизация и унищожаване на територията на България.

В мотивите си управляващите изтъкват, че въпреки нормативната уредба и контрола, осъществяван от страна на държавата, зачестяват инцидентите при процеса на утилизация. През последните години вследствие на подобни инциденти са загинали 19 души, а 18 са ранени.

Сериозен повод за търсене на решение беше трагедията в завод "Миджур" от 1 октомври миналата година, при която след взрив загинаха 15 души. Наложи се и правителството да търси решение за унищожаването на близо 190 хил. мини, останали в завода.

Управляващите посочват, че процесът на утилизация е рисков и въпреки утвърдените технологии и мерки за безопасност може да се стигне до непредвидими последствия, ако се извършва в предприятия, които не са производители на самите изделия и не са запознати с технологията за утилизиране, или ако самите изделия са с изтекъл срок на годност.

Решението е мотивирано още с това, че има вероятност с течение на времето и под влияние на различни фактори, взривните вещества в изделията да са станали силно чувствителни на външно въздействие. Друга предпоставка, която може да доведе до непредвидими последици, е съществуващият риск от злоупотреби, свързани с кражби на цели изделия или взривни вещества, извлечени от тях.

Откраднатите взривни вещества или боеприпаси могат да бъдат използвани от престъпни групировки на територията на страната или да бъдат изнесени нелегално в чужбина. Фактор, който може да доведе до непредвидими последици е и това, че голяма част от лицата, извършващи утилизация, не разполагат с площадки за унищожаване.

Изграждането на такива е труден и скъп процес, а приемането им е свързано с изпълнението на тежки екологични норми, допълват от правителствената пресслужба.

Според МС въвеждането на забраната е единствената възможна мярка към настоящия момент, която може да се предприеме за опазване на живота и здравето на гражданите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
6
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
до 12Той кабинета много неща забрани да се изнасят и много бизнеси спря, ама нали трябва да се печели от нещо? То, ако вземем да спираме всичко, което не е 100% изрядно няма да остане нищо работещо. Пък ще взимаме всяка година по 16 милиарда заеми.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е, па ... утилизирааа ги, така за нула време! Що да не вземат да вземат още, па да утилизират и тях!? Кинти нали ще има?
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До azто отдавна се знае че само БКП-БСП активисти и дрОгарЕ -тъй де -капиталисти -завладяха бизнеса с оръжие на страната ,или каквото е останало от този бизнес ,и оръжейните фирми,ти чак сега ли разбираш кой притежава бизнеса и капитала в Бг? :)) червено, червено
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кабинета вчера взе решение за спиране на износа на евтин ток от което милиони печелят няколко човека, а много БГ предприятия купуват скъп ток и не са конкурентнонспособни на външния пазар! Браво на Борисов, лека полека връща държавата на народа!
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво! Още един удар срещу червената мафия!
9
1
 
6
 
! Отговори
az преди 9 години
Какъв е извода? Хората занимаващи се с това не са гербаджии...
8
1
 
10
 
! Отговори
Един преди 9 години
До gtfНяма как да се изчистят подкупните чиновници, защото то други няма. И да ги сменим с някой друг, той пак ще е подкупен. Е, може би не веднага, но рано или късно ще поддаде. Това е в българската семка и няма как да се изкорени. Затова бруталните забрани отгоре са най-доброто нещо в случая - никакъв внос на боеприпаси, никакъв износ на сурова дървесина, и подобни. Българинът от друго не разбира.
7
9
 
7
 
! Отговори
gtf преди 9 години
тъй, тъй ..какво друго ще забрани другаря борисов, който всячески се опитва да ни върне в 19-ти век. Държавата другарю борисов ако си гледаше работата и чистеше подкупните чиновници едва ли щеше да има толкова инциденти... ама не, по-лесно е калинките да са на хляб, без значение дали вършат работа, дали лапат рушвети ...бизнеса има кой да го поеме в ес, където конкуренти на печеливши дейности не са нужни..
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Наложи се и правителството да търси решение за унищожаването на близо 190 хил. мини, останали в завода."Изхвърлете ги на южната граница.
5
4
 
15
 
! Отговори
Военнослужащ преди 9 години
Как не ви е срам да плюете другари. Това , че за вас живота на обикновения човек няма никакво значение го знаем още от 1944 г. , когато избихте над 200 000 души без съд и присъда и без никаква вина . Сега когато има партия и Премиер , които работят за хората на вас не ви понася , защото фирми на БСП-ДС внесоха мините от Гърция и пак убихте 15 души само за пари . Да е жив и здрав Борисов иначе с тази злобна партия БКП-БСП Държавата загива .
4
3
 
6
 
! Отговори
edin преди 9 години
какво ще изкудкудякате сега?
3
5
 
9
 
! Отговори
крр преди 9 години
Да, що ние да вземем парите, все пак нашия ВПК трябва да бъде окончателно унищожен, така повелява краварския брат и тиквун изпълнява.
2
6
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
190 хил мини щом са останали, направо да ги подаряват на Десен сектор.
1
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво, добра новина! Не трябва да сме сметището на Европа-има толкова други възможности !