На мен, на теб: НЕК се разбра с US-централите за тока

Отстъпката обаче няма да намали сметките ни
Обновена: 8 апр 2015 14:03 | 8 апр 2015 12:45, Веселина Йорданова
53
На мен, на теб: НЕК се разбра с US-централите за тока
Снимка: архив Булфото

Цената на тока от американските централи ще е по-ниска, но това няма да се отрази на потребителите с намалена сметка. Това стана ясно при подписване на споразумения в МС за промяна на дългосрочните договори с ТЕЦ "AES Марица Изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3", на което присъстваха премиерът Бойко Борисов и енергийният министър Теменужка Петкова.

Споразуменията ще влязат в сила в края на юни, когато – срещу по-ниската цена, Националната електрическа компания ще трябва да изплати задълженията си към двете централи, които са общо около 700 млн. лв. Това ще стане с кредит, който БЕХ ще изтегли. Споразумението с AES предвижда намаляване на цената за разполагаемост с 14%, а с "Контур Глобал" със 17%. Очаква се това да спести около 100 млн. лв. годишно на НЕК или 1 млрд. лв. до края на срока на двата договора за изкупуване на електрическа енергия. Договорите няма да бъдат удължавани срещу отстъпката.

"Не искам някой да очаква, че това ще се отрази пряко на цената на тока", подчерта Петкова и допълни, че споразуменията ще позволят на НЕК да свие дефицита и цената на тока да бъде "задържана". Според нея причината американските централи да се съгласят на споразумението е променената икономическа среда.

Премиерът Бойко Борисов обяви амбицията на кабинета през юни "да занулим приходите и разходите" на НЕК. По думите му желанието на правителството е НЕК да заработи на печалба дори с 1 стотинка, защото няма как да купува скъпо електроенергията и да продава евтино.

Няма как освен в "трънската сметка" - само там има три пъти да го режеш и то да е късо, разясни премиерът.
Борисов видя "резерви" по веригата – като се предоговорят договорите с всички производители "тихо, скромно, без парадност".

"Особено зелените енергии, такива неща са правени, че като дойдат констатациите, сами ще се запознаете", коментира той. Борисов обясни още, че "методично, бавно" се подрежда цялата схема, по която НЕК плаща задълженията си, а хората получават сметка за ток. Премиерът обяви, че очаква в рамките на 15 дни да приключат проверките, които се правят в сектора.

"Някои са правили паркове с евросредства. Присъединени, първата фактура отчели след 8 месеца. Събираме всичко това, накрая ще излезем с едно докладче и най-вероятно прокурорите ще се включат“, коментира той. Борисов определи тактиката си с думите „Без много шум, а повече дела“.

Премиерът каза, че на пръв поглед енергийният министър Теменужка Петкова изглежда "крехка жена", но водила преговорите с американските централи аргументирано. По думите му, ако бяхме тръгнали да разваляме договорите, нямаше да е добре имиджово, по същия начин не било приятно да се говори, че договорите с американските централи ощетяват хората.

Борисов не забрави и друг потенциален инвеститор – американската "Уестингхаус“ за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".

"Уестингхаус“ са добре дошли в България като стратегически инвеститори и се надяваме да намерим начин и форма този проект да се случи при условията, които искаме – да дойдат не като търговци, а като стратегически инвеститор, заяви Борисов и изрази надежда „тихо, скромно“ преговорите да стигнат дотам.

Хулиан Небреда, президент на бизнес звено Европа на AES, обяви, че от компанията му смятат, че България може да бъде "Швейцария на Балканите", а моторът за това е ниската цена на енергията.

Нашите преговори бяха трудни, но се споразумяхме, защото имахме доверие в правителството на този министър-председател – че ще се стабилизира секторът електричество, изтъкна той.

Според Гари Левсли, изпълнителен директор на ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3“ споразумението е много добро за България и добър компромис. За първи път виждаме партньор, с който можем да се ангажираме по конструктивен и отговорен начин“, подчерта той и изрази увереност, че правителството ще направи необходимото в сектора. Левсли обеща компанията да бъде у нас дълго време и определи двете централи като „бижута“ заради приноса им към екологията.

Американският посланик у нас Марси Рийс пък заяви, че двете фирми заедно са най-голямата американска инвестиция у нас. Тя изрази надежда, че споразуменията днес ще привлекат и други инвеститори със създаването на добър имидж на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
27
 
! Отговори
Пак сме на загуба преди 9 години
Мижи, да те лажем. От заробващата 40 % печалба, намаляват само 14 %, което пак оставя много висок процент печалба, какъвто няма никъде, а като им плати държавата и 700 млн. лв., по-евтино щеше да излезе да се развалят договорите и да се плати неустойка от няколко стотин милиона, но нали са "братски-американски", слугата Борисов може да разваля договори само с Русия- заради неизпълнения от Борисов договор за АЕЦ Белене, България ще плати неустойка от 1,2 милиарда, но нали няма да ги плаща мутрата
20
2
 
22
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Още като казаха че НЕК ще преговаря за цената ви казах защо се прави това. Това се прави защото от 2001 година Американските Марици имат 15 годишен договор за изкупуването на произведената от тях енергия. Договора беше сключен от Иван Костов. През 2009 година те пуснаха централите да работят в макар че бяха нарушили договора Бойко Борисов им го преподписа В 2016 трябваше тия централи да продават на пазарен принцип, но за тях не изгодно и ето защо се прави тази постановка. За нов заробващ договор
19
1
 
29
 
! Отговори
вън янките от БГ преди 9 години
Ако го нямаше руския АЕЦ, сега цената на тока щеше да е двойно по-висока. Ако бяхме оставили американците да се разпореждат с българската енергетика, сега цената щеше да е тройно по-висока.
18
1
 
18
 
! Отговори
bosnak преди 9 години
ББ искаше да каже: При зелената енергия с Цветелина такива неща съм правил, че...
17
2
 
37
 
! Отговори
факт преди 9 години
Американците само от ТЕЦовете крадат милиарди левове годишно от бедния българин. От глупавите санкции, които наложихме на Русия под натиска на САЩ губим още милиарди. САЩ забраниха да се строи Южен поток и оттам гигантски загуби. Америка съсипва българската икономика. САЩ са вредни за България. Демокрация за САЩ означава те да крадат другите държави, а ако те не са съгласни да бъдат крадени доброволно, да бъдат бомбардирани и избивани, а държавните ръководители бесени или сваляни.
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Въртяха го,усукваха го годинииии наред,за да си получат политическия си приоритет ,но не е икономически интересз за народа
15
0
 
5
 
! Отговори
г преди 9 години
Тук става въпрос за НЕК ,а не за КЕВР.Финансовият корифей на КЕВР ще Ни ..............за десетилетия наред.Уж има провидение,но явно и на него му омръзна.
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Въпреки намалението цената си остава прекалено висока.
13
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
16, като се замислиш наближава затваряне на ТЕЦовете, да лятото ток ще има, ВЕИ-тата си продават енергия проблеми нямаме освен че е 10 пъти по-скъпа от ядрената , лятото натискаме 5 и 6 в АЕЦ надолу, но зимата ще ни се тели вола и вместо да си изградим някоя друга ядрена централа, която да произвежда евтин ток, ние ще купуваме чужд ток. Тъжно е как за 10 години през който си използвахме нашият ток и изнасяхме за Румъния и съседните страни, сега даже за собствените си нужди неможем да произведем.
12
0
 
9
 
! Отговори
интересно преди 9 години
До Анонимен 1Заблудени , къде прочете ,че ще намалят цената ?????
11
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
11, не знам за каква замираща енергетика говориш?! В момента няма нито ЮП, нито седми реактор, нито Белене. И дори в момента се налага да се натискат надолу 5 и 6-ти блок заради огромните излишъци, които се появяват в сезони извън зимата. Износът не върви, ВЕИ-тата са с гарантирано изкупуване. На кого ще продаваме? Кой ще потребява? Ако хипотетично се сбъдне ЮП и хора минат на газ, съвсем ще падне потреблението на ток. Продължаване живота на 5 и 6 блок на Козлудуй е напълно достатъчно за БГ.
10
0
 
22
 
! Отговори
rumen72 преди 9 години
та това не е никакво намаление, просто са намалили цената за поддържане на т.нар. студен резерв който е не пове4е от 10 процента при тези централи номера е намаление на ЦЕНАТА НА ПРОИЗВЕДЕНИЯ ТОК, ви4ко друго са еквилибристики за пред МАТРИАЛА който кълве като шаран4е на въдицата.
9
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Договора неизгоден пак за бг потребители. Така се прави в американските колонии.Те съществуват само в полза на американските корпорации.
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
7 ти кажи на твойте шефове да си ъпдейтнат нещата. Без нито един от тези 3 проекта = замираща енергетика следователно, няма пройзводство на ел. енергия, което е само и единствено в интерес на чуждите електропроизводители. Който твърди, че тези проекти не са нужни и може да се пренабрегнат или е *** или му плащат да пише глупости по сайтовете, чисто и просто. Хайде със здраве!
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разяснете какво означава цена за разполагаемост , за да не се рецитират възторжени оди за американската добронамереност и помощ.
6
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
4, очевидно много ги разбираш нещата! Тези централи си имат договори за гарантирано изкупуване и им е през члена дали ще има ЮП, Козлудуй и т.н. Кажи на шефовете си да ти ъпдейтнат опорните точки.
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не, как! Само ще ги увеличи! Плащаме най-скъпия ток в цяла Европа!
4
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бачкатор, каква беше цената на газа при Първанката, който ходеше и целуваше нозете на Путин, а Бойко му подаряваше пудели? М? Ще ти подскажа лекичко - ПАК беше най-високата в ЕС!
3
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И сега излиза на яве, като се събере 2 и 2, защо направиха всичко възможно да се саботира реализацията на АЕЦ Белене, Южен Поток и 7ми блок на АЕЦ Козлодуй. Просто на хамериканците им трябва пазар за техния ток.
2
32
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е добра новина. Хайде да видим сега с какво ще се оправдават. Досега лошите американци бяха виновни.