Узакониха Паяците! Яка глоба и за кола на тротоара

Занапред нарушителите на пътя ще плащат по 200 лева
Обновена: 8 апр 2015 14:01 | 8 апр 2015 12:05,
198
Узакониха Паяците! Яка глоба и за кола на тротоара
Снимка: архив Булфото

Депутатите узакониха платеното паркиране в "Синя" и "Зелена" зона и сложиха 200 лева глоба за паркиране на тротоари, на зелени площи и в парка. Парламентът прие на първо четене промени в закона за движение по пътищата.

С изменения, внесени от Реформаторите и ГЕРБ, беше решено, че общините вече ще определят цена, а не такса за платено паркиране. Таксата беше незаконна, защото трябва да се определя върху определен разход на общината за паркирането, който не съответства на размера й. Това беше атакувано в съда и платеното паркиране беше обявено за незаконно.

С изменението обаче недоразумението се изглажда.

Депутатите промениха закона за движение по пътищата и за да въведе солена глоба за паркиране на непозволено място. Досега актът беше за по 20 или 30 лева, а с днешните промени става 200 лева.

Измененията предизвикаха сериозни дебати в пленарна зала.

"Къде да паркират хората", попита депутатът от БСП Георги Свиленски. Той припомни, че в някои от големите райони на областните градове има 10 000 места за паркиране и 60 000 автомобили. Според него в закона трябвало да се направи разграничение за паркиране на тротоар и зелена площ и да се намали глобата за малките населени места. "Там заплатата сигурно е 200 лева", каза Свиленски.

Според Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт пък глобата трябвало да стане поне 300 лева.

Депутатите не приеха предложения за промени, касаещи светофарите. Реформаторите настояваха да се запише изискване всички семафори да примигват преди да се сменят светлините. Светлин Танчев от БДЦ пък настояваше да се позволи завоят на дясно при червен светофар, за да се избегнат задръстванията. Мнозинството обаче гласува против.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
8
 
! Отговори
Шаман преди 9 години
До 156, за някои е лукс, за други е необходимост, след като се предлагат масово и очевидно доста хора могат да си го позволят, на фона на данъците, които всички плащат за тях и от които няма никакъв резултат като изградена инфраструктура, това не е пореден повод за изнудване, което се случва с тази прекрасна идея, където парите почти сигурно ще потънат пак някъде в общинарите, без да се види нищо направено или построено, което да е смислено и в полза за обществото. Знаеш, че е безсмислено :D
122
18
 
13
 
! Отговори
. преди 9 години
Не знаех, че със закупуването на автомобил, автоматично получаваш и паркомясто.Колата не е необходимост, а лукс!Ако не може да си позволиш гараж или да я потдържаш в техническа изправност, да плащаш такси и т.н., има достатъчно алтернативи.А все още има хорица, които си драскат рег. номера пред блока :)Но не виждам как паркирането по парковете и градинките и тротоарите е оправдано от лошата управа и недостига на паркоместа - паркирайте пред МС и парламента, а не на децата в пясъчника!
121
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някое депутатче собственик на синя зона добре си извъртя работите.
120
1
 
16
 
! Отговори
Мурихей преди 9 години
защо им плащаме данъци?защо плащам данък мпс на общината след като не мога да паркирам в скапаната община?
119
4
 
12
 
! Отговори
Шаман преди 9 години
Наистина ли вярвате, трябва да плащате за паркиране, то трябва да се и безплатно право за всеки притежаващ автомобил, купувате автомобил, с който искате да сте активни, мобилни и трудоспособни в системата им, плащате си какви ли не данъци към този автомобил, с който сте активни и трудоспособни в системата им, а сега трябва да си плащате за паркиране, често пред дома ви и да се притеснявате дали няма да ви вдигнат колата, докато се занимавате с глупостите в системата им, наистина ли ви харесва :D
118
0
 
1
 
! Отговори
Ivan преди 9 години
До АнонименДа, но имаме и изкарваме повече пари от теб :)
117
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Места за паркиране няма защото общината позволи на куцо и сакато да строи. Напълно нормално е да имаш кола и да има къде да паркираш. Не паркирам на тротоара, защото е голям кеф, а защото няма къде. Кола имам от 10 години, още преди вие селяните да се пренесете в София с парите от нивите на баба ви.
116
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 140Ми не! За мен редът е санкции за всички, които нарушават реда и правилата, и възстановяване на правата на тези, на които са им отнети от хора като теб!
115
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държава и граждани трябва взаимно да се възпитаваме.Тротоарите трябва да бъдат широки,със здрави и равни плочки,за да могат пешеходците да се предвижват спокойно.Болно ми става,когато видя майки с колички и възрастни хора да изнемогват ,заобикаляйки колите на самозабравили се шофьори.Слабите и болните са винаги с предимство.Отделно, да си дисциплиниран шофьор си е трудоемко деяние и се изискват здрави нерви .
114
4
 
20
 
! Отговори
77777 преди 9 години
Купуваш си апартамент някъде из комплексите на София, като гледаш да има достатъчно места за паркиране, примерно голям паркинг наблизо. Да, ама не, минават година-две и мафията от общината подарява паркинга на муттрите и те построяват нов блок на мястото на паркинга. За колите места вече няма, а и те са вече повече заради новия блок. Та така за съвета на един там нарекъл се Берлин - като нямало паркоместа, нямало да караме коли.
113
1
 
19
 
! Отговори
Обективен преди 9 години
Депутатите узакониха рекета.Местата за паркиране са по-малко от колите, които трябва да се паркират, следователно винаги ще има неправилно паркирани коли. Идва глобяващия и ти предлага - дай 50-100 лева на ръка или ще плащаш 200 лева глоба и това сега го направиха депутатите.
112
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Токио купуваш кола само ако имаш документ за парко място
111
2
 
7
 
! Отговори
До 137 преди 9 години
Ха, ха, ха реда според теб е санкции за едни и привилегии за други, като теб,а?
110
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре бе. Защо аз да не си карам колата, както тук някой ни поучават, а депутати, дипломати, министерши и общинари да си ги карат? И да не си плащат, от джоба, за паркиране? Нали сме "равноправни"?
109
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 133В България май по-скоро когато човек иска да живее в ред, а не в *** го мислят за платен. Пффф...
108
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А какво да се прави с хората които ходят по платното, при наличие на свободни от коли тротоари? Най-често това са служителите на ЦГМ, със зелените светлоотразителни жилетки.
107
7
 
6
 
! Отговори
Miro преди 9 години
в допълнение - с удоволствие бих ползвал гараж под наем но няма .. изобщо в района ми има не повече от 30-40 гаража.и подземни паркинги няма, и парко места няма... та какво правя?!? имам 2 коли и 1 мотор и планирам още 1 кола. търся гараж от повече от 2 години....
106
12
 
19
 
! Отговори
Берлин преди 9 години
Като няма места за паркиране - няма да карате коли. Много е просто.
105
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тук няколко активисти за ред явно от ГЕРБ и служители на Картофената принцеса застават в защита на глобата. Така в Бъргария се прави когато ти се плаща или проблема ти е решен. Такъв е българина когато нещо не го засяга, става по проведен от Господ. В Соф. Община "работят" една купчина *** които миклят само за крадене е далавери. Къде потъват 22 милиона от зоните така и не се разбра. Данчето била честна и много загрижена за реда в София. Дреме и, важното е да се скубят живеещите. ***.
104
0
 
10
 
! Отговори
Miro преди 9 години
добре де.. всичко е ок... ама какво се случва по кварталите.... нашия блок е с 5 входа и 6 паркоместа пред него... а тротоара - ами него го асфалтираха преди 4 месеца?!? сега мога ли да паркирам на асфалт или не мога... :)