Узакониха Паяците! Яка глоба и за кола на тротоара

Занапред нарушителите на пътя ще плащат по 200 лева
Обновена: 8 апр 2015 14:01 | 8 апр 2015 12:05,
198
Узакониха Паяците! Яка глоба и за кола на тротоара
Снимка: архив Булфото

Депутатите узакониха платеното паркиране в "Синя" и "Зелена" зона и сложиха 200 лева глоба за паркиране на тротоари, на зелени площи и в парка. Парламентът прие на първо четене промени в закона за движение по пътищата.

С изменения, внесени от Реформаторите и ГЕРБ, беше решено, че общините вече ще определят цена, а не такса за платено паркиране. Таксата беше незаконна, защото трябва да се определя върху определен разход на общината за паркирането, който не съответства на размера й. Това беше атакувано в съда и платеното паркиране беше обявено за незаконно.

С изменението обаче недоразумението се изглажда.

Депутатите промениха закона за движение по пътищата и за да въведе солена глоба за паркиране на непозволено място. Досега актът беше за по 20 или 30 лева, а с днешните промени става 200 лева.

Измененията предизвикаха сериозни дебати в пленарна зала.

"Къде да паркират хората", попита депутатът от БСП Георги Свиленски. Той припомни, че в някои от големите райони на областните градове има 10 000 места за паркиране и 60 000 автомобили. Според него в закона трябвало да се направи разграничение за паркиране на тротоар и зелена площ и да се намали глобата за малките населени места. "Там заплатата сигурно е 200 лева", каза Свиленски.

Според Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт пък глобата трябвало да стане поне 300 лева.

Депутатите не приеха предложения за промени, касаещи светофарите. Реформаторите настояваха да се запише изискване всички семафори да примигват преди да се сменят светлините. Светлин Танчев от БДЦ пък настояваше да се позволи завоят на дясно при червен светофар, за да се избегнат задръстванията. Мнозинството обаче гласува против.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изумявам се как явно повечето шофьори си мислят, че имат право да паркират където им падне. НОВИНА: Ми не, нямат! Как така, за да ти е на теб густо, ще отнемаш правото на други хора да им густо, т.е. да се движат по определените за ТЯХ места, а именно тротоарите. Да не говорим за майките с колички или инвалидните колички как се придвижват. Който има брада, да си носи и гребенче ( който иска да се сраства с колата си, да се бръкне в джоба). Има платени паркинги, които стоят на половна празни.
102
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На Даскалицата ако не и купи местенцето Боцко през Октомври може да се размине със сладкото местенце. Тя вчера дойде от село, бързо стана гражданка и се забрави. Знаете ли колко празни пространства има по кварталите които някога са били с трева и отдавно изоставени от крадливите общинари. Спокойно може да се асфалтират, разчертаят и срещу малка сума на месецда станат паркинги с дръвчета отстрани за да изолират колите. Но кой да мисли, забраната е най-лесния начин за решаване на проблем у нас.
101
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименТи не паркирай хитро селянче където ти падне, спазвай закона и никой няма да те рекетира и да ти взима заплатата. Само, че ако можеше да влезнеш и в кафето и в чалготеката с кола щеше да го направиш. Само много яки глоби за *** ще оправят тази простотия.
100
3
 
2
 
! Отговори
edno преди 9 години
PEOSTO INDIREKTNO VRASHTAT SOFIISKOTO GITELSTVO.
99
11
 
11
 
! Отговори
redimag преди 9 години
Браво !!! Само така ще се научат на ред ! Сега да вземат на работа безработни , да им дадат по един фотоапарат и кочан с глоби , както е в чужбина ! В чужбина има точно толкова коли колкото в БГ и нямат проблем . Майка ми на 90 години ходи по средата на улицата , за да стигне до магазина - срамота ! Нека някой да каже в кой град в чужбина осигуряват безплатен паркинг за живущите , напротив не осигуряват , а и така плащаш за паркиране в квартала където живееш !
98
7
 
7
 
! Отговори
... преди 9 години
А паркомясто пред блока ще ми осигурят ли?!?
97
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На днешно време да имаш фирма за паяци, това е истината... Само дето фирмите за паяци ги държат "наши" хора...
96
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Удриии Боко, работещият човек още може да носи, щом е толкова *** да стои още в тази *** наречена България, ще плаща докато може.
95
3
 
6
 
! Отговори
Ха-Ха-Ха преди 9 години
До 113: Демек половин заплата даряваш на паяка... За услугата "преместване на кола от непозволено място". Откакто е демокрация българите постояно са в нарушение! Особено при тия
94
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Малко е, според мен трябва да е 500 лева за неправилно паркиране. Чупят плочки на тротоарите, обезобразяват градинки. Всичко трябва да се плаща. Подкрепям санкцията, дано да я увеличат.
93
6
 
14
 
! Отговори
Ха-Ха-Ха преди 9 години
Качват цената на рекета !!! И това е срещу средните българи. Мутрите отдавна вече са се писали инвалиди...
92
2
 
3
 
! Отговори
Svetofar преди 9 години
"Светлин Танчев от БДЦ пък настояваше да се позволи завоят на дясно при червен светофар, за да се избегнат задръстванията. Мнозинството обаче гласува против.".....по-голямо безумие няма...този човек да е чувал за цикъл на светофарната уредба, за трафик, за степен на натовареност на кръстовище, то си е цяла наука...как може да се изказват така неподготвени, а и това ли им е работата???????
91
0
 
7
 
! Отговори
жоре от ботунец преди 9 години
аз затва никога нема да додем да живеем у софия. тва не си е работа с тия зъдръствания и да обикалям да пъркирам
90
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При робовладелците от ГРОБ е така - само глоби, бой,унижение,увеличаване на милицията и .... робство!!!Вчера и Великия диктатор ви го каза в прав текст: "От гражданите и бизнеса се очаква повече повече работа, от правителството условия" - разбирайте ВИЕ СЕ СКАПВАЙТЕ ОТ БАЧКАНЕ,А НИЕ ЩЕ СИ КРАДЕМ!!!! ДА ВИ Е ЧЕСТИТО БРАТЯ БЪЛГАРИ НОВОТО РОБСТВО!!!
89
3
 
12
 
! Отговори
Харалампито преди 9 години
Съгласен съм да плащам такава глоба, но първо да изпющят архитектите в общината, защото те са виновни! Позволиха създаването на бетонни джунгли, но никой не помисли за безплатни паркинги пред жилищните блокове. В нашия квартал повече от половината коли са паркирани на тротоарите и в градинките и ако трябва да си изряден, няма да можеш изобщо да паркираш в квартала. Не става така!
88
1
 
6
 
! Отговори
Just Man преди 9 години
Само като тръгна по Позитано по посока бул. Христо Ботев се движа пеша по улицата. Всичките тротоари са превърнати и обособени като паркинг за джипове и мерцедеси, кой от кой по-големи. ГЛедах един репортаж наскоро под наслов "София град за автомобили". Няма такова извратено нещо като българина. На всяко семейство по 3 коли паркирани в калта пред блока и се кефиш как преджапваш през локви, за да си водиш детето в клината по астма и белодробни заболявания. Четвито да ви е "гражданчета"!
87
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо болниците, училищата, детските градини, министерствата, общинските и държавните администрации ... нямат обособени паркинги за клиентите си? За да се събират едни пари от стресирани и бързащи хора. Защо големите търговски вериги имат?
86
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И КОЙ ЩЕ Е ТОЗИ ДЕТО ЩЕ ГИ ПЛАТИ ТЕЗИ 200 ЛЕВА? ЩОТО 90 % ОТ НАРОДА РАБОТИ ЗА 400 ЛЕВА. САМО ЧЕ ТЕЗИ СЕЛЯНЧЕТА В ПАРЛАМАТА ПОНЕЖЕ СИ НАПРАВИХА ЗАПЛАТИТЕ ПА 3 000 ЛЕВЧЕТА БЕЗ БОНУСИТЕ СИ МИСЛЯТ ЧЕ ВСИЧКИ ВЗИМАТ ТАКИВА ЗАПЛАТИ.
85
0
 
4
 
! Отговори
user преди 9 години
До Just ManМного хора са ходили вече (не си само ти). Всеки блок има паркинг, отстояние от блока и можеш да си платиш, за да паркираш пред блока си. А при нас как е? Вземаш от съседния блок сол, захар или брашно през терасата. Успех
84
1
 
10
 
! Отговори
някой преди 9 години
Преди 4 г спрях на синя зона, бях с един колега и понеже се бяхме заприказвали пратих смс с 3-4 мин закъснение, просто ми беше излязло от ума. След 40 мин като отидох бяха сложили скобите, трябваха 2 обаждания и около 25-30 мин чакане да дойдат да си ги вземат.