Узакониха Паяците! Яка глоба и за кола на тротоара

Занапред нарушителите на пътя ще плащат по 200 лева
Обновена: 8 апр 2015 14:01 | 8 апр 2015 12:05,
198
Узакониха Паяците! Яка глоба и за кола на тротоара
Снимка: архив Булфото

Депутатите узакониха платеното паркиране в "Синя" и "Зелена" зона и сложиха 200 лева глоба за паркиране на тротоари, на зелени площи и в парка. Парламентът прие на първо четене промени в закона за движение по пътищата.

С изменения, внесени от Реформаторите и ГЕРБ, беше решено, че общините вече ще определят цена, а не такса за платено паркиране. Таксата беше незаконна, защото трябва да се определя върху определен разход на общината за паркирането, който не съответства на размера й. Това беше атакувано в съда и платеното паркиране беше обявено за незаконно.

С изменението обаче недоразумението се изглажда.

Депутатите промениха закона за движение по пътищата и за да въведе солена глоба за паркиране на непозволено място. Досега актът беше за по 20 или 30 лева, а с днешните промени става 200 лева.

Измененията предизвикаха сериозни дебати в пленарна зала.

"Къде да паркират хората", попита депутатът от БСП Георги Свиленски. Той припомни, че в някои от големите райони на областните градове има 10 000 места за паркиране и 60 000 автомобили. Според него в закона трябвало да се направи разграничение за паркиране на тротоар и зелена площ и да се намали глобата за малките населени места. "Там заплатата сигурно е 200 лева", каза Свиленски.

Според Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт пък глобата трябвало да стане поне 300 лева.

Депутатите не приеха предложения за промени, касаещи светофарите. Реформаторите настояваха да се запише изискване всички семафори да примигват преди да се сменят светлините. Светлин Танчев от БДЦ пък настояваше да се позволи завоят на дясно при червен светофар, за да се избегнат задръстванията. Мнозинството обаче гласува против.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
7
 
11
 
! Отговори
Just Man преди 9 години
За съжаление четейки повечето коментари се убеждавам, че не сме съзрали за общество без автомобили. Сякаш нашенеца тепърва е преоткрил благото наречено кола и сега се жаклва, че едва ли не искат да му го отнемат. На всички автоталибани мога да ги приканя само към едно нещо: отидете в Копенхаген, Амстердам, Виена или Франкфурт, вижте как живеят хората без коли, вижте как всичко е зелено, чисто и подредено, поляните свободни и без кал и прах от трошки по пътищата!
82
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Tова е само началото, още колко извращения ни чакат с разБойко Борисов...А за ПРОТЕСТИ да не говорим, ВИЕ сте си бивши роби, какво да се очаква
81
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Супер! Дано и да се събират сега глобите. Наглите паркиращи да не си мислят,че светът се върти около тях и техните проблеми къде да паркират. Представете си има и други граждани в тази държава, които СЪЩО искат удобства и това включва да могат да се придвижват спокойно и ПЕША, без да трябва да заобикалят през 2 крачки нечия кола!
80
11
 
14
 
! Отговори
шофьор-пенсионер преди 9 години
Всеки купил по една барака и се прави на велик . Общината да му прави паркинг . Само за сведение как се решава този въпрос в Япония . Понеже нямат много земя , не можеш да си купиш кола , ако нямаш място за паркиране . А тука наш вече и с претенции . Като няма място за паркиране ще ходиш пеша , като ти трябва кола ще си хванеш такси . Ако ти изнася иначе заминавай в Северна Корея там има много място .
79
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НЕКОИ СИТези кооперации си имат подземни паркоместа.Друг е въпроса дали си закупил или не, но има възможност да се наеме.Така, че точно такива блокове не са проблем.Проблем са прекомерно многото коли. На семейство по 3 - 4, особено, ако децата са по на 20 + години.За всеки по кола, къде служебна, къде лична.Но факт - повечетосемейства са с по две коли..
78
4
 
13
 
! Отговори
Montilz преди 9 години
Има само един лек за малоумието в Законотворчеството на ГЕРБ за спрат да приемат подобни поправки в законите. И то е просто такива като мен които до момента са гласували за тях , да спрат да го правят. Уверявам ви, че ще се почустват доста зле на местните избори и ще се замислят дали Парламента е училище за ***. А на тези които проповядват колело и ходене пеша им пожелавам да имат болно дете като мен и да си го носят на ръце до центъра за рехабилитация.
77
4
 
17
 
! Отговори
и преди 9 години
До пореден идиотизъм В нормалните държави, не си позволяват да паркират пред болница,не си позволяват да паркират на тротоар, не си позволяват да паркират под 1м пред и зад пешеходна пътека.В нормалната държава като светне зелена светлина за пешеходци, всички спират и чакат, ако се наложи и 10 минути, и тръгват след като си поне 1м навътре от платното, за да са сигурни, че си на безопасно разстояние.Моите уважение, но има паркинги и гаражи, и подземни паркоместа също.
76
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви паркоместа ви дължи общината, бе съграждани? Купете си ги, продават се! Вече и по закон според промените в ЗУТ. Инвестирайте в паркомясто, в гараж, както много хора вече направиха. На тях общината не им осигури паркомясто, а се изръсиха солено, за да си осигурят комфорта и спокойствието!
75
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Hitar PetarА ти явно си расъл в кафез, че си мислиш, че закона е създаден само за София. Представи си той важи за цяла България и този проблем го има навсякъде. Но докато има ограничени *** с едничка цел и този ден да оцелеят изпълнени със завист и зло, тази държава никога няма да се справи с проблемите си.
74
4
 
6
 
! Отговори
t преди 9 години
Да се появят в кварталите и ще е "ден година храни". Толкова много неправомерно паркирани автомобили, чиито соственици ще глобят.Най-накрая нещо разумно.Поне ще се освободят тротоарите за майки с колички, които се движеха по шосето, поради невъзможност да ги използват.Ще се възпобзват и хората в неравностойно положение, които не стига че се борят физически дефект, но и няма никакъв нормален достъп за придвижване.Дано и онези, които паркират неправилно, най-накрая започнат да мислят и за другите.
73
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Алелуя!
72
1
 
6
 
! Отговори
as преди 9 години
Mladost ne e bila sofia haha aide obratno na selo ***
71
2
 
15
 
! Отговори
пореден идиотизъм преди 9 години
За идиотизма на гласуването не ми се говори,но идиотизма на повечето коментиращи не мога да го разбера .Как,г-да имащи се за граждани ,ще паркирате пред болница,ще пренесете болно дете или възластен човек до болницата ,с 200 лв в джоба,готови за глобата?Къде ще оставите вечер колите си,на еднопосочните улички в дясно ,може би една върху друга ?А простотията на "гражданите" просто не е за комантар ,срам,българино ,овче стадо опросточало...
70
0
 
5
 
! Отговори
kalata преди 9 години
реклама ... махам скоби 3 пъти съм го правил като последния път ми помогнаха поне двама желаещи
69
3
 
10
 
! Отговори
AssBanger преди 9 години
В селската държава, селяни викат на други селяни-СЕЛЯНИ!Вери Фъни!
68
6
 
13
 
! Отговори
Hitar Petar преди 9 години
Хареса ми въпросът "Къде да паркират хората" - ами на майна си ако искат, обърнаха София на селски коптор, щото там откъдето идват така се спира по ливадите...
67
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато направихте Синята и Зелената зона нали обещахте, че с парите които събирате от тях ще построите паркинги и ще оправите улиците. Какво стана?! Парите потънаха някъде, а сега ще ни наказвате, че не сте си свършили работата и не сте решили проблема. Защото с тия глоби и с тия паяци проблемът няма да изчезне, само някой пак ще получи едни пари.
66
1
 
7
 
! Отговори
РЗС преди 9 години
Ура много се радшам сега в София ШЕ паркирам само Яз, Боко мутрата, и депутатите...
65
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Общинската фирма "паркинги и гаражи" трябваше да построи паркинги с приходите от зоната. Къде са паркингите? Къде са парите? Улиците, булевардите и площадите, на София, са наши, на гражданите. Те не са собственост на НС и Общината. Да плаща за да ползвам своето?
64
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Драги селяни като не ви харесва София моля напуснете, на село ще си карате колелото на воля, ще си обикаляте пеша или с каруцата. Напълно нормално е да имаш кола и да я караш.