Узакониха Паяците! Яка глоба и за кола на тротоара

Занапред нарушителите на пътя ще плащат по 200 лева
Обновена: 8 апр 2015 14:01 | 8 апр 2015 12:05,
198
Узакониха Паяците! Яка глоба и за кола на тротоара
Снимка: архив Булфото

Депутатите узакониха платеното паркиране в "Синя" и "Зелена" зона и сложиха 200 лева глоба за паркиране на тротоари, на зелени площи и в парка. Парламентът прие на първо четене промени в закона за движение по пътищата.

С изменения, внесени от Реформаторите и ГЕРБ, беше решено, че общините вече ще определят цена, а не такса за платено паркиране. Таксата беше незаконна, защото трябва да се определя върху определен разход на общината за паркирането, който не съответства на размера й. Това беше атакувано в съда и платеното паркиране беше обявено за незаконно.

С изменението обаче недоразумението се изглажда.

Депутатите промениха закона за движение по пътищата и за да въведе солена глоба за паркиране на непозволено място. Досега актът беше за по 20 или 30 лева, а с днешните промени става 200 лева.

Измененията предизвикаха сериозни дебати в пленарна зала.

"Къде да паркират хората", попита депутатът от БСП Георги Свиленски. Той припомни, че в някои от големите райони на областните градове има 10 000 места за паркиране и 60 000 автомобили. Според него в закона трябвало да се направи разграничение за паркиране на тротоар и зелена площ и да се намали глобата за малките населени места. "Там заплатата сигурно е 200 лева", каза Свиленски.

Според Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт пък глобата трябвало да стане поне 300 лева.

Депутатите не приеха предложения за промени, касаещи светофарите. Реформаторите настояваха да се запише изискване всички семафори да примигват преди да се сменят светлините. Светлин Танчев от БДЦ пък настояваше да се позволи завоят на дясно при червен светофар, за да се избегнат задръстванията. Мнозинството обаче гласува против.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоест аз досега съм дал n сума, която е била чист рекет (Не, че сега няма да е, "законно" или не) и де юре НЕ съм я дължал? Значи единственият цивилизован вариант е да ми приспаднат парите, събирани досега, и да НЕ плащам от тук нататък (известно време).
2
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И как това "озаконяване" помага за разрешаването на проблема с паркирането? Нови паркоместа ли са открити, паркинги ли са построени или някаква алтернатива на автомобилите е направена като велоалеи, безплатни велосипеди за временно ползване както е в цивилизования свят? Най е лесно да си заградим няколко улички, ад турим по един пенсионер да събира таксички, пардон цени по новому, сякаш това променя нещо. А на какво основание се събират пари, след като в нищо не се инвестира. Да се закърпи хазна
1
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
рекет даден!!!