Калфин плаши с по-солени глоби за трудови злополуки

Вече се готвят и законови промени в тази посока
9
Калфин плаши с по-солени глоби за трудови злополуки
Руините на хотел "Вероника" в комплекс "Слънчев ден". Снимка: Булфото, архив

Социалният министър Ивайло Калфин съобщи, че ще има по-сериозни санкции за работодатели при случаи на трудови злополуки.

Още по темата

"Вече проведох разговор с министър Христо Иванов и се разбрахме да възложим на експертите законодателни промени, които да предвидят увеличена наказателна отговорност за работодатели, които наемат работници без трудов договор и които умират, докато си вършат работата. Ще предложим и увеличаване на паричните санкции за работа без договор", посочи Калфин, цитиран от пресцентъра на социалното министерство.

Той изрази надежда, че прокуратурата ще разследва бързо ролята на различните институции и лица, които имат отношение към трагичния инцидент с разрушаването на хотел "Вероника" в комплекс "Слънчев ден", който се срути върху разрушаващите го работници.

Ивайло Калфин изрази остро възмущение от зачестилите през последните дни трудови злополуки, при които загинаха и пострадаха няколко души.

"Ще инструктирам Главна инспекция по труда да засили контрола върху спазване на правилата за безопасност на труда. Не е допустимо работодателите и работещите да се отнасят с намалено внимание към човешкото здраве и живот", заяви вицепремиерът.

Специално внимание ще се обърне и на "консервирането" на строителни обекти преди активния туристически сезон.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Калфин, ти недей върши работата на други инстанции , а вземи да помислиш на кого и как даваш социални помощи, енергийни помощи, помисли за инвалидите и самотните стари хора. В България има и такива. Тази система за социално подпомагане има нужда от капитален ремонт. Двадесет и пет години все едни и същи хора лежат на гърба на държавата.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това не ели работа на Инспекцията по храна на труда и на профсъюзите да контролират условията на труд и много други- трудови договори, условия на труд , работно време, работно облекло , . Колко държавни служители има в тези органи. Какво правят? Що стане някоя трагедия започват проверки, вземане на мерки и т.н. И после -- всяко чудо за три дни.
4
0
 
1
 
! Отговори
СИД преди 9 години
Ама, разбира се, че трябва по-солени и по-големи глоби. Да въведат най-голямата: опит за *** върху к*ра на шефа
3
0
 
4
 
! Отговори
Деликанлъ преди 9 години
Трябва да се вземе директно лиценза на фирмата и отговорните да бъдат съдени,и от там в затвора.От Вчера е случката пък не знаят колко точно са под срутилата се сграда и не знаят на всичките хора имената.Каква е тази държава намираща се в ЕС пък да няма никакви правила плюс със нелегални работници демек се ощетява държавата!Г-н Калфин глобата за паркиране на тротоара стана 200 лв като гласувахте,а къде държавната инспекция по труда да направи глоби на нелегални работници и правата на труда.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Калфин,кога ще погнеш"сивите" работодатели,които масово сключват трудови договори на минимална заплата,плащат осигуровки на минимална сума,а тайно бутат под масата пликчета с още 500-600 или колкото там искат? С тия никакви осигуровки,обещаните от теб 1200-1300 лева няма да ги стигнем и след 300 години!
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Планекс са получили обекта, дали са го подизпълнител, който не е искал да харчи за взривове и са наели роми без договори да къртят хотела ръчно, без план за деконструкция, без план за безопасност и без никакви специалисти, които да ръководят операцията. Сега търсят затрупани, защото не се знае колко роми са били на обекта, тъй като повечето са се разбягали.