Митниците в НАП – ДПС говори, БСП мърмори

Менда Стоянова пък настоя, че обединението се е забавило
0
Митниците в НАП – ДПС говори, БСП мърмори
Снимка: Reuters

Сливането на НАП и Агенция "Митници" не е нова идея, а е записана в предизборната платформа на ГЕРБ, припомни депутатът от партията Менда Стоянова, която оглавява парламентарната комисия по бюджет и финанси.

На заседанието на Министерския съвет в сряда премиерът Бойко Борисов обяви, че ще предложи сливането на данъчните и митниците като мярка за подобряване на приходите от агенция "Митници".

Според Менда Стоянова пък този процес дори се е забавил и вероятно заради това премиерът е поискал да се забързат работните групи, които отговарят за преструктурирането.

Още по темата

"Надявам се, че след това сливане ще има качествена промяна във взаимоотношенията, в обмена на информация и ще има рязка промяна за намаляване на контрабандата", коментира тя.

Стоянова призна, че ще се наложат нормативни промени, но няма да са много.

Бившият финансов министър и настоящ депутат от ДПС Петър Чобанов също подкрепи идеята на управляващите.

По думите му това не се е случило по време на кабинета на Пламен Орешарски, защото се налагали сериозни законодателни промени, които нямало как да се реализират, защото предишният парламент не работел добре.

Той смята, че ще има известната съпротива на служителите на митниците, но пък новата структура ще може да заработи за по-малко от година.

"Процесът трябва да се прави внимателно. Първоначално да има едно ръководство и постепенно да се върви към интегриране", посочи Чобанов.

Той, както и Менда Стоянова, смята, че проблемите в митниците не са от вчера и трябва да се засили борбата с контрабандата.

БСП пък се обяви против сливането.

"На този етап няма нужда от това сливане, а трябва да се засили контрола върху двете администрации", коментира Георги Търновалийски.

Според него рисковете са много големи, ако се слеят НАП и митниците и ще има сътресения. Той смята, че разходите им няма да намалеят и ще има промените в състава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари