Слагат спирачки на заплатите на министри и депутати

Надниците на властта вече няма да се вдигат всеки 3 месеца
Обновена: 12 апр 2015 14:21 | 12 апр 2015 10:51,
68
Слагат спирачки на заплатите на министри и депутати
Снимка: архив Булфото

Заплатите на министрите няма да се вдигат на всеки три месеца, както е в момента. Предвижда се занапред доходите на висшите държавници да не са вързани  със средните заплати в обществения сектор, които националната статистика отчита, съобщи „Нова телевизия”.

По нейна информация предварителните разчети залагат надници между 2 и 5 хиляди лева – от заместник-министър до премиер. В Министерството на финансите все още правят разчети.

Още по темата
Финансовият министър Владислав Горанов се обяви категорично за смяна на модела на заплащане, който е в момента, тъй като се стига до парадокси.  При масови съкращения на нископлатените в обществения сектор средната заплата там чисто статистически расте. С нея и доходите на депутати и министри.

В момента заплатите на министрите растат на всяко тримесечие.  Пенсии и минимални доходи по правило се вдигат един път в годината. А понякога - не.

Съвсем като при ефекта на доминото с нарастването на доходите в обществения сектор скачат депутатските заплати, оттам и на министрите, а и на президента. Но не за дълго.

"Обсъждаме други модели, които да бъдат в основа на тези възнаграждения и те да се променят нагоре или надолу. В най-тежката криза в началото на 2009 г. средните заплати растяха, не защото икономиката вървеше напред а защото се съкращаваха най-ниско платените", коментира Горанов.

Министерските заплати няма да замръзнат, но ще се променят според реалните икономически показатели.

Така ако бизнесът вдига разходи за заплати с 10%, и държавата ще вдига заплатите на своите работници. Ако реалният сектор реже заплати – така ще е и за министрите.

За 2 години заплатите на министрите са се повишили с над 300 лева - над 11%. В същото време инфлация няма. Статистиката отчита поевтинаване на живота с 3%.

Депутатите сами определят заплатите си и ги гласуват в правилника си. Заплатата в обществения сектор в края на всяко тримесечие по три. В момента взимат по 2886 лева – без бонуси за комисии и за сътрудници. След март се чака поредното повишаване. И управляващи, и опозиция обаче дават заявки че са готови да подкрепят смяна на схемата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кел файда а доброутро
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
za losha rabota ne se zaplashta - po tazi logika nashite deputati netryabva da poluchavat zaplati.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
E?
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ZA KOJ LI PUT, ZA KOJ LI PUT ... NJAMA DA RASTAT ZAPLATITE IM, SHTE SE UVELICHAVAT. A KAKVO NAPRAVIHA S VELIKDENSKITE SI BONUSI? SHTE USPEJAT LI DA GI IZHARCHAT DO 19 APRIL, ILI SHTE SI UVELICHAT VAKANTSIJATA, HRANTUTNITSITE. TAKA E PRI DEMOKRADIJATA - VSICHKO ZA BLAGOTO NA NARODNITE OBIRANNITSI.
35
0
 
5
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Няма да допуснат да растат заплатите и на миньорите. Това е основна еврейска професия, а българското правителство си е традиционно антисемитско, - че Тиквата отрича холокоста!
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** те и заплати ли вземат?!?! Та те толкова пари си докарват от кражби и корупция,че даже трябва да плащат за постовете си ,а не заплати да получават !
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единствено ПРИРОДАТА създава ЗАКОНИ,които човечеството с времето проумява и започва да ги прилага в своя полза!След ПРИРОДАТА БОГ- на по-ниско стъпало в иерархиятга- създава не ЗАКОНИ,а ЗАПОВЕДИ- примерно "10-те Божи заповеди",при неспазването на които БОГ наказва провинените!Пита се тъпите ни ДЕПУТАТИ,МИНИСТРИ И СЪДИИ НАД ПРИРОДАТА и БОГ ли са,че издават ЗАКОНИ,ЗАПОВЕДИ и НАКАЗАНИЯ? Не "надскачат" ли правата на ПРИРОДАТА И БОГ?Нали се знае,че са "слуги на народа"?А на СЛУГИТЕ - по заСЛУГИ!
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе те слагат спирачки, ама дали ще ги ползват? Не вярвам сами да се цакат, само хвърлят прах в очите на народа.
31
0
 
13
 
! Отговори
444 преди 9 години
Още един пример защо не трябва да се вярва на българската статистика която не обяснява нищо!!!
30
0
 
13
 
! Отговори
юя преди 9 години
Това трябваше да го публикувате на 01 април !!!!
29
0
 
11
 
! Отговори
lipov преди 9 години
Какво значи тази новина ???!!?? ЧЕ ще спрат да крадат по малко ? Или от там ще компенсират по 100 тези клоуни който се подиграват с народа си !!?
28
0
 
16
 
! Отговори
8 преди 9 години
ЧЕ КОЙ ГИ БРОИ ДЕПУТАТИТЕ ЗА РАБОТНИЦИ?!ПЛЕНАРНАТА ЗАЛА Е ВЕЧНО ПОЛУПРАЗНА.И ТЕЗИ ПАРИ,КОИТО ПОЛУЧАВАТ СА ИМ МНОГО!И БЕЗ ТОВА ТЕ СА ИМ ЗА СКЕМКИ И БОНБОНКИ!
27
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МАЛКО КЪСНО СЕ СЕТИХА. НАПРАВИХА МИЛИОНИ И СЕ СЕТИХА ,ЧЕ НАРОДА ГЛАДУВА ЗАРАДИ ТЯХНИТЕ НЕСПИРНИ МЕРАЦИ ЗА ПАРИ.....ЩОМ И ТАКИВА ДЕТО СЕ ПИШАТ ЗА ГОЛЕМИ БИЗНЕСМЕНИ СТАВАТ ДЕПУТАТИ КАТО ПЕЕВСКИ НАПР. СЪС СИГОРНОСТ ПОЛИТИКАТА Е НАЙ-ДОБРИЯТ БИЗНЕС В БЪЛГАРИЯ !
26
3
 
34
 
! Отговори
www преди 9 години
Като слагат спирачки на заплатите си, слагат ли и на рушветите? Че то политик, дето чака на заплата няма. То катаджия няма, та политик :)
25
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като сте тръгнали да управлявате държава, трябва да сте си уресили живота.Всичко над минимална заплата ви е много, г-да министри и депутати!
24
1
 
9
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 9 години
това е безоочие,наглост и лицимерие.За наказание на българския народ трябва цената на тока да скача на месец с 50%,така икономиката на държавата ще се оправи и хората ще заживеят един достоен европейски стандарт.
23
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви заплати на тая *** от крадци?В затвора им е мястото на тези ***.
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Izborite nabligavat i pochvat PR "akciite" zaplatite na deputatite...a pensionerite bez pensii za Velikden,a zamrazenite ni dohodi,a skapotiata....toi Bog gleda,gleda....Gerb doidat li na vlast i naroda se topi kato za svetovno....
21
1
 
19
 
! Отговори
Кан Крум преди 9 години
Трябва да взимат ВСИЧКИ ДО ЕДИН СРЕДНА ЗАПЛАТА,БЕЗ ВСЯКАКВИ КОЛИ,ПРЕВИЛЕГИИ..КАТО ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ..АКО СЛЕД ОБЕЩАНИЯТА ИМ НЕ СЕ ВИДИ НЕЩО,А НАПРОТИВ СА ВЛОШИЛИ СИТУАЦИЯТА ДА ИМ СЕ ВЗЕМАТ ОБРАТНО ЗАПЛАТИТЕ,ИЛИ КОГАТО ИЗЧЕЗВАТ ПАРИ ДА ИМ СЕ ВЗИМА ИМУЩЕСТВОТО В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА,
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да са различни според свършеното всеки месец. Има депутати и министри които не правят нищо като Москов и Горанов и съответно и минимална заплата от 200 лева им е много. Премиера е за около 500 лева.