Слагат спирачки на заплатите на министри и депутати

Надниците на властта вече няма да се вдигат всеки 3 месеца
Обновена: 12 апр 2015 14:21 | 12 апр 2015 10:51,
68
Слагат спирачки на заплатите на министри и депутати
Снимка: архив Булфото

Заплатите на министрите няма да се вдигат на всеки три месеца, както е в момента. Предвижда се занапред доходите на висшите държавници да не са вързани  със средните заплати в обществения сектор, които националната статистика отчита, съобщи „Нова телевизия”.

По нейна информация предварителните разчети залагат надници между 2 и 5 хиляди лева – от заместник-министър до премиер. В Министерството на финансите все още правят разчети.

Още по темата
Финансовият министър Владислав Горанов се обяви категорично за смяна на модела на заплащане, който е в момента, тъй като се стига до парадокси.  При масови съкращения на нископлатените в обществения сектор средната заплата там чисто статистически расте. С нея и доходите на депутати и министри.

В момента заплатите на министрите растат на всяко тримесечие.  Пенсии и минимални доходи по правило се вдигат един път в годината. А понякога - не.

Съвсем като при ефекта на доминото с нарастването на доходите в обществения сектор скачат депутатските заплати, оттам и на министрите, а и на президента. Но не за дълго.

"Обсъждаме други модели, които да бъдат в основа на тези възнаграждения и те да се променят нагоре или надолу. В най-тежката криза в началото на 2009 г. средните заплати растяха, не защото икономиката вървеше напред а защото се съкращаваха най-ниско платените", коментира Горанов.

Министерските заплати няма да замръзнат, но ще се променят според реалните икономически показатели.

Така ако бизнесът вдига разходи за заплати с 10%, и държавата ще вдига заплатите на своите работници. Ако реалният сектор реже заплати – така ще е и за министрите.

За 2 години заплатите на министрите са се повишили с над 300 лева - над 11%. В същото време инфлация няма. Статистиката отчита поевтинаване на живота с 3%.

Депутатите сами определят заплатите си и ги гласуват в правилника си. Заплатата в обществения сектор в края на всяко тримесечие по три. В момента взимат по 2886 лева – без бонуси за комисии и за сътрудници. След март се чака поредното повишаване. И управляващи, и опозиция обаче дават заявки че са готови да подкрепят смяна на схемата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
15
 
! Отговори
гражданин преди 9 години
Заплаттите на министрите и депутатите са допълнителни бонуси кум доходите от далаверите им с нашите пари!!
18
1
 
10
 
! Отговори
Промяна преди 9 години
Трябва ни нов стой а той не става с честни избори! Този който е захапал кокала няма да го пусне просто така за да се наяде народа. Депутатите трябва да се намалят на около 30 и да имат друга функция, така че ни трябва нова конституция и всичко да се управлява от народа, но не и от неграмотните. Когато се ограмотят тогава ще станат част от пълноценния Българин! Спират се помощите за мързеливите. Когато българите са добре тогава ще се помисли за малцинствата. Време е за промяна!!
17
2
 
7
 
! Отговори
жеко преди 9 години
прочетох го "задниците на властта вече няма да се вдигат всеки 3 месеца" вече всяко нещо свързано с власта го асоциирам с нещо мръсно, долно, деградиращо
16
4
 
3
 
! Отговори
pet преди 9 години
Да са живи и здрави да си ги харчат!И бог вече не ни харесва, трябваше да останем без ерусалимския огън!
15
1
 
8
 
! Отговори
знайко преди 9 години
кви спирачки направо ръчната да теглиме!че се оляхаааа
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който мине покрай НС да пуска стотинка, че тези са за жалене.
13
1
 
24
 
! Отговори
Мирослав преди 9 години
Абе тея *** защо толкова често си актуализират заплатите? Кой им го позволява? Минималната заплата е 300лв едвам едвам, те взимат по 3000 и още куп облаги!!! Как не ви е срам?
12
1
 
13
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 9 години
До бай Пенчо.Бай Пенчо,прав си ,че аз съм част от народа.Само,че народа избира такива като Станишев,Борисов и компания.Та този същия народ е описан достатъчно добре както от Захари Стоянов,Славейков до професора-написал и Япония като за Япония.Когато сами си определят заплатите /правоимащите /, то защо това не се случва в една съседна Сърбия /не искам да визирам по-далечни държави/ -според теб?Защото мършата е еднаква навсякъде по света.
11
1
 
26
 
! Отговори
Гарабед преди 9 години
Киркор станал митничар. Работил си Киркор по митничарски цял месец. Тука рушветче там подаръче. Като дошлъл края на месеца гледа Киркор че колегите отиват до касиера в митницата и излизат с пари. Всички минали без Киркор. По едно време шефа на митницата подканва Киркор.- Хайде Киркор отивай да си вземеш заплатата от касиера.- Шефе то тука и заплата ли ще получавам?Та и за депутатите е такава историята
10
2
 
20
 
! Отговори
Вуте преди 9 години
Депутатите май живеят в Комунизма: От всекиго-според способностите,всекиму-според потребностите.А техните потребности са мно-о-ого големи.Способностите-е,кой колкото може.
9
0
 
26
 
! Отговори
бибиян преди 9 години
те не са там за заплати, бе. те са там за много повече.
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Слагат спирачки на заплатите на министри и депутати ............ЕСТЕСТВЕНО, ЧЕ ЩЕ Е ТАКА-НАБЛИЖАВАТ ИЗБОРИТЕ! ПОСЛЕ...ДУПЕ ДА НИ Е ЯКО!
7
4
 
7
 
! Отговори
бай пенчо преди 9 години
По принцип не си прав, байо! Народа не е ***, не е умно да се обобщава, защото и ти си част от народа, първо. Второ. Това за мършата го е казал и написал в стихотворение Петко Славейков.
6
0
 
36
 
! Отговори
Берлин преди 9 години
Много хора обиждат емиграните, че не били останали в България, за да се борят. Интересно ми е как се борят тези, които останаха?! Те ви се подиграват в лицето.
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СПРЕТЕ СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ!
4
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва наистина да има такса "далавера" за всички в парламента.30% за държавата от всичко откраднато и ще е наред.
3
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сит на бит вяра не хваща. Депутат с големи доходи няма как да чуе хората в подножието на стълбицата. От неговото място вижда само цветя и хора, викащи "осанна". И онези 7-8% богаташи, паразитиращи върху остатъците от икономиката и разпродаващи ресурсите ни за "бог за прости" също.
2
0
 
34
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Въх горките ! Сега ще трябва да им събираме помощи ... :)
1
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отново популистки прах в очите на оглупелия материял. Ами те заплатите на депутатите са им за кафе и цигари. Други източници на доходи имат - бордове, комисии, съветници, неправителствения сектор - оттам цицкат хитреците и народни кожодери.Изберете си ги пак на следващите избори.За страна като България напълно достатъчни са 60 депутати, като в Норвегия. Нямаме нужда от 240 далавераджии на държавна хранилка.