Споразуменията за намалeние на тока са евтин PR

БСП скочи на властта и я обвини в некадърност за енергетиката
Обновена: 15 апр 2015 14:03 | 15 апр 2015 13:10, Камелия Цветанова
56
Споразуменията за намалeние на тока са евтин PR
Снимка: Архив Reuters

Споразуменията за намаление цената на изкупуваната електроенергия по дългосрочните договори с двете американски централи "Марица Изток" 1 и 3, подписани миналата сряда от НЕК, стана поредният повод БСП да атакува управляващите и да ги обвини в евтин пиар преди изборите.

Гневът на социалистите е от обявеното намаляване на цената на тока с 30% заради подписването на споразуменията, което обаче според тях няма да се случи.

"Тези хора са напълно некадърни и неспособни да управляват каквото и да било, още повече енергетиката, правят си евтин пиар, лъжат и крият писма от ЕК", скочи Явор Куюмджиев, бивш зам.-министър на енергетиката.

Споразумението няма да намали цената на тока за бита, защото в договорите на т. нар. американски Марици има клауза "взимай или плащай".

Това означава, че за година те ще произведат определено количество електроенергия, а ЕСО и КЕВР ще кажат, че ще се купят 60%, но в същото време НЕК ще трябва да плати на централите и останалите 40 на сто, които дори няма да бъдат произведени.

"Това, което се подписа, е намаляване на цената на непроизведената електроенергия", обясни Куюмджиев.

Депутатът от БСП Красимир Янков обясни, че средната цена на произведена електроенергия от Марица Изток 1 се купува за 201, 71 лв. без ДДС за мегават, а от Марица Изток 3 – 129, 45 лева без ДДС.

Това са цени в дългосрочния договор и не се променят. Това са цените, на които НЕК купува енергията при средна цена от 80 лева на тока от свободни производители, уточни той.

В същото време за непроизведен ток от Марица Изток 1 за мегават се плаща по 74 лева без ДДС, а от Марица Изток 3 – 79 лева без ДДС.

"Това е електроенергия, която не се произвежда, но се плаща заради това, че самата централа има възможност да я произведе, нито една друга централа няма такъв договор", отсече Янков.

Освен това се оказа, че е напълно възможно подписаното споразумение въобще да не проработи, защото в него е записано, че за да има намаляване на цените, НЕК ще трябва да плати до 30 юни стари борчове за 700 млн. лв., за които ще разчита на БЕХ, която пък от своя страна ще търси банков кредит.

Според Куюмджиев НЕК има огромни дългове в размер на 3,5 милиарда лева и е абсолютно фалирала компания, а пък БЕХ вече дължи пари, които са повече от общия капитал на компанията, заради което е на път да банкрутира и няма нито една банка да й даде заем.

Той обвини управляващите, че са скрили и писмо от ЕК, което е в отговор на запитване от юни миналата година, изпратено по времето на правителството на Пламен Орешарски, с въпроса дали договорите с американските Марици и с ВЕИ-тата не са неправомерна държавна помощ.

Отговорът от ЕК е дошъл на 21 октомври 2014 г. и в него има поставени над 20 въпроса. Това писмо стартира процедура, която дава възможност да се започне реално решаване на проблема, за който говорим и за разваляне на договорите с американските ТЕЦ-ове или купуването на тока на разумна цена, настоя Куюмджиев.
 
Според него явно управляващите не се интересуват от съдбата на българската енергетика или цената на тока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
0
 
! Отговори
DAAA преди 9 години
Хайде и тук полазиха троловете на Кутев!!!
46
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
яд ги е, че други намалиха цената и , че след половия акт за пореден път с дпс, власт скоро няма да видят. Дори и истинските, не троловете русофили никога вече няма да гласуват за тях.
45
1
 
5
 
! Отговори
Умерения преди 9 години
И като се сетя онзи *** как се почесва доволно по шкембето....Всички го били харесвали.... И как няма да го харесват, като с неговата благословия кой не е поискал, той не е свалил 10 кожи от гърба на изстрадалия български народ!
44
8
 
3
 
! Отговори
Червени лицемери преди 9 години
А вие, бе червени лицемери, след като с умишлено раздуване на сметките за ток и с Костинбродски кьорфишеци се добрахте до власта, какво направихте за намаляване на дефицита на НЕК ? Ама много сте нагли, бе !
43
1
 
6
 
! Отговори
ДИДИ преди 9 години
Народен съд за управляващата клика! По-безмилостен от този, който историята на България познава! И това ще им е малко....
42
1
 
7
 
! Отговори
аз преди 9 години
Ако действително са скрили писмо, което им дава възможност да сложат край на тези договори, значи са най-големите престъпници, които е виждала България!
41
1
 
6
 
! Отговори
Вариация преди 9 години
Истината е, че министърката 1. Лъже2. Не може да смята3. Или лъже, защото не може да смята4. Или не може да смята и за това лъже.Но и в четирите случая и лъже и не може да смята.Боже, искаме един нормален министър на енеретиката, който поне да може да смята проценти.Толкова много ли искаме???
40
1
 
7
 
! Отговори
Вики преди 9 години
Ще повярвам, че в България е извършена "реформа" в съдебната система, когато тези, които ни управляват днес, влезнат в затвора! Как не ги е срам за изцеждат бедния народ, за да си осигуряват тлъсти комисионни!
39
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е поредното национална предателство на това продажно правителство! Помня как скочиха срещу Стойнев, когато искаше да разтрогне всички зоробващи България договори!Да обяснат сега на българския народ защо скриха писмото от ЕК? Защо не го използваха, за да се отърват от това издевателство над българския народ? Кой има интерес тази агония да продължава?!?!
38
1
 
7
 
! Отговори
ТИМ преди 9 години
Досега се говореше, че НЯМА НАЧИН да се развалят тези абсурдни договори. Явно това е лъжа и затова са скрили писмото от ЕК. Кой знае за какви комисионни става дума!
37
11
 
2
 
! Отговори
void преди 9 години
Комунистите първо съсипваха България в продължение на 45 години, после се предрешиха като демократи и я разпродадоха на безценица, след това си лобираха за съмнителни договори с които заробиха стратегическите отрасли, продавайки ги чрез трети лица на чужди компании, и сега викат "дръжте крадеца". И пенсионерите им се връзват, докато младите социалисти (децата на тая шайка) садят задружно червени рози и дръвчета в парка. Пълна идилия... И после тук и обясняват как ще падне правителството на есен.
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българските журналисти не знаят какво е МЕГАВАТ и какво е МЕГАВАТЧАС. Винаги ще ги бъркат, защото не разбират разликата между едното и другото. Няма да я научат, защото мозъчната им област, която различава тези понятия, у тях липсва.
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПешкоНе е лошо.Ако това все пак е инженерно тълкуване , то тези 30 смехотворни проценти са обидни за децата от основните училища .!7 % при едната и 14 % при другата не могат да се събират и за никакво намаление от 30% не може и дума да става.А както виждаш министърката си е министърка и медиите си ги озвучават тези смехотворни и несъществуващи 30%.
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПешкоКартела е в Саудитска Арабия и САЩ които си играят с цената на нефта и курса на долара както си искат не го търси в България.
33
2
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Целта ми е именно да си подобря познанията. Затова и са тези форуми
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПешкоСлушал/а/ си , но разбирането зависи от познанията.АЕЦ е мощен производител , осигурява базово енергийната система. Неможеш да включваш , изключваш , увеличаваш и намаляваш мощността на централата. .Върхови , подвърхови , балансиращи мощности са ТЕЦ и другите .Точно в това е , то си е престъпление, няма да спестя думата.Като е прието Американските да работят непрекъсната , или плащаш ако не работят , те са станали базови и трябва да спираш и пускаш АЕЦ.същото е за ВЕИ-тата.
31
9
 
3
 
! Отговори
DAAA преди 9 години
Добре вие като бяхте на власт ,защо не намалихте дори това бе Коюмджиев!!! Защото бяхте заети да крадете с Драго Стойнев и ХристозоФФФФФ
30
2
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До Анонименспоред мен 30 ст на литър е драстично за ден-два. Освен това (пак да кажа, че просто си разсъждавам) доставките на горива са били на предните (по-ниските) цени, т.е. както споменаваш по-долу, има картел.
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато не спре източването от частниците чрез НЕК няма как тока да поевтинее.
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПешкоДрастично никога не е скачала не помня да е била повече от 3 лева даже и при 150 долара за барел.