Затвор за майчин език по избори? Не, решиха депутатите

Само Патриотите подкрепиха идеята на Валери Симеонов
Обновена: 22 апр 2015 18:56 | 22 апр 2015 17:53,
134
Затвор за майчин език по избори? Не, решиха депутатите
Валери Симеонов. Снимка: Булфото

Правната комисия в парламента отхвърли с голямо мнозинство искането на Патриотичния фронт агитацията на майчин език по време на избори да се наказва със затвор. Предложението, внесено от Валери Симеонов, получи подкрепа само от неговите депутати. ГЕРБ, Реформаторите и "Атака" гласуваха въздържал се, а БСП и част от ГЕРБ бяха против.

Още по темата
Искането на Патриотите за криминализиране на агитацията на майчин език предвиждаше зад решетките до три години да влиза всеки, който агитира избиратели на език, различен от българския. Повечето от партиите обаче заявиха позиции, че подобен текст ще наруши основни права по Конституция.

"Това искане не само противоречи на Конституцията, но и на основни европейски разпоредби", контрира Четин Казак от ДПС. Той припомни, че ОССЕ и ПАСЕ искат да падне забраната за агитация на майчин език и се възмути, че това не само не става, но и наказанията се утежняват.

Филип Попов от БСП нарече предложението прекомерно, противоконституционно и антиевропейско. Реформаторите се измъкнаха от подкрепа за партньорите си с аргумента, че обществената опасност от агитацията на чужд език не съответства на строгото наказание със затвор. И според шефа на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ поправката ще влезе в противоречие с Конституцията и с изискванията на ОССЕ и ПАСЕ.

Исканията на Патриотите бяха отхвърлени няколко часа след като лидерът на ДПС Лютви Местан за пореден път се възмути от глобите, които се налагат на него и негови колеги за агитация на турски език. Той дори разказа за постановление за глоба от 681 лв. и обясни, че размерът не е случаен, защото препращал към основаването на българската държава и казвал, че българските турци нямат място в нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПРЕЗ ТУРСКО ДАЛИ Е БИЛ ЗАБРАНЕН БЪЛГАРСКИЯТ?
71
0
 
2
 
! Отговори
Кольо преди 8 години
Хубавото от това гласуване е, че едни "патриоти" доказаха, че не подкрепт идеите на избирателите си. Други пък демонстрираха псевдотолерантност. Машалла другари. Ликуй народе!
70
4
 
1
 
! Отговори
Хан Крум преди 8 години
Българите са славянизирани татари.
69
2
 
1
 
! Отговори
славянизиран БЪЛГАРИ преди 8 години
Българите са подмножество на турците!Аспарух говореше на турски.
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До komplesariдори не си достоен за съжаление..
67
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименdane bi da se sramuvas da se nareces pra,pra vnuk na nyakoy AGA zastoto 500 godini predi Babati baya ya glasili.
66
2
 
0
 
! Отговори
Anonimen преди 8 години
Vci4kataya opravihme 4e dotam stignahme agitaciyana may4in ezik.Tova li e nay golemiya problemv momenta?JAlka vi e fizionomiyata.V EU darjavi kato govorim,agitirame ttakanatatik nikoy ne vi kazva zasto govorite na balgarski.Au nas s gluposti se zanimavame,stiga25 godini dayte nesto za celiya narod.#Reformi ama pirvo ot prezidenta ta do metackata na ulicata.PRIYATNA vecer na vci4ki
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
от 5 милиона Българи със сигурнист половината са Дасикане Рома-християни които се водят и са регистрирани като Българи-християни в България понеже Ром е срамна дума , при тях Манипулацията е много лесна с българските имена естествено
64
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Крум Страшнийe Krume ti otkade se znaesh che si bilgarin
63
3
 
11
 
! Отговори
Гражданин преди 8 години
Колко жалко,че има толкова много продажници и ***?! Как така няма да се наказва строго агитацията,когато е на друг език?! На майчин език да си говорят В КЪЩИ И САМО В КЪЩИ,а навън, на обществените места САМО НА БЪЛГАРСКИ,защото се намират В БЪЛГАРИЯ! Тази изкуствена главоблъсканица натрапена ни от Местан и неговите приближени идва да покаже за сетен път,че тези хора НЯМАТ БЪЛГАРСКО САМОСЪЗНАНИЕ ?! За какво са ни тогава в България?! Ако им харесва България ще живеят като българи !!!
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно ,патриотите които така горещо подкрепиха сливането на НАП и митниците ,дали сега пак подкрепят правилното решение на ББ.
61
0
 
9
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Уместно е за използване на език различен от официалния в политическа агитация да се налага административно наказание - примерно солена глоба и забрана за виновните да заемат ръководни длъжности в държавната администрация за 1-2 години съответно да не могат да стават депутати или министри. Няма нужда от наказателна отговорност.
60
4
 
0
 
! Отговори
Бешит ага преди 8 години
До81 kusmeti keselisi kaldarum chaapasu.
59
0
 
5
 
! Отговори
муспи преди 8 години
Върви в македония и румъния - не искаш, тука има пособия, тогава ще бъдеш убит много скоро. Идват нови, фашистки времена!
58
5
 
9
 
! Отговори
asi преди 8 години
Дпс не е направил всичко за нас Турците. Тази страна е и моя. Никой не може да определя на какъв език ще говоря. *** хора са тези които мислят така. Браво на Македонците, браво на Румънците.
57
6
 
7
 
! Отговори
Djo All banana преди 8 години
BALGARSKIA NAROD SHAPKA SVALIA PRED DPS VELIKI STE MESTAN AGA, YASHASIN DPS!!!
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ей сега се разбра кои са платените жрици в парламента и кой е шефът им. а той едно време се казваше меди доганов ,а сега ахмед доган.
55
4
 
12
 
! Отговори
Истина преди 8 години
Дори и да не е затвор, поне да е някакво друго адекватно наказание- големи глоби, наказания да се измислят и т.н... Айде няма нужда вече и преди избори да ни заливат с турска реч... ДПС като толкова държат на агитирането на майчин език, да се пренасочат силно към Турция. Изключителна стратегическа грешка ще е да им се позволи това, ама ИЗКЛЮЧИТЕЛНА!!!!!!!
54
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С този глупав ход оправдаха Местан, на сетне ще си говори какъвто си език иска и ако искат да го глобят с 1944 лева .
53
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗА ТОЛКОВА МНОГО ГОДИНИ ПРЕКАРАНИ В ПАРЛАМЕНТА,СИДЕРОВ ДОСЕГА НЕ Е НАПРАВИЛ НИЩО ЗА НАС БЪЛГАРИТЕ,И НЕ Е НАПРАВИЛ НИЩО СРЕЩУ ТУРЦИТЕ