Синодът писа до Борисов, иска предмет "Религия"

"Да не лишаваме децата от правото да изучават своята религия"
78
Синодът писа до Борисов, иска предмет "Религия"
Патриарх Неофит. Снимка: архив, БТА

Светият синод призова за въвеждане на религиозното образование в училище в писмо до премиера Бойко Борисов.

Според архиереите изучаването на учебния предмет "Религия" в училище и особено на традиционната за България православна християнска вяра, е най-силният фактор за нравственото възпитание на децата.

В момента парламентът обсъжда проект за нов Закон за предучилищното и училищното образование.

"Не преставаме да призоваваме към възстановяване и въвеждане на религиозното образование в българското училище. Ние имаме разбирането, че образованието на децата е едностранчиво и непълноценно, ако то им предлага само система от знания за заобикалящия ни свят, а не способства за изграждането у тях и на здрави духовно-нравствени критерии; ако в крайна сметка детето получава знания, но не е наясно какво да прави с тези знания, за да живее достойно и пълноценно", допълват от Светия синод.

От там уточняват, че това възпитание трябва да става в съгласие с убежденията на родителите, и в духа на вероизповеданието, към което те и децата принадлежат, а за невярващите – образованието да бъде в духа на общочовешките нравствени норми.

В писмото се изтъква още, че е изконно право на всеки човек както да изповядва свободно вярата си, така и да придобива знание и информация за нея, което е гарантирано от множество международни правни актове и от конституционните норми на страната.

"Никой не може да стане насила вярващ, но и никой не бива да бъде лишаван от правото да изучава и да знае основите на своята религия, за да може да прави самостоятелно и свободно информиран избор", заявяват архиереите.

От Светия синод подчертават, че духовно-нравственото възпитание на децата е обща грижа на държавата, църквата и семейството, и историята показва, че е най-добре, когато тези институции си взаимодействат и си сътрудничат в това.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вместо религия - час по български народни танци
58
0
 
1
 
! Отговори
кх преди 8 години
До АнонименДо Анонимен 69Нищо не съществува до доказване на противното. А на комунизма не съм фен изобщо. Хич не съм ти удобен май, а? И пак повтарям - пиши на български, иначе звучиш нелепо.
57
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До кх ти освен основи на комунизма друго на дали си отварял а след като нямаш и едно доказателство дали има или няма БОГ го караш на СЛЯПА вяра 4е няма разбира се това не отменя факта 4е 90 процента наистина не са я 4ели Библията но какво може да се о4аква от *** закърмени със соц ерес
56
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ГАДОРЯН ислям зна4и МИР поне в буквален превод а без под4инение няма и ред а когато няма ред няма нищо освен джунгла
55
3
 
5
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 8 години
Религиите са най голямото зло и заблуда за човека. Най много избити има заради религиите. А всъщност става дума за подчинение! Исляма даже не го и крие, тъй като самата дума ислям означава Подчинение. И затова е най ужасната религия измисляна някога.
54
2
 
5
 
! Отговори
кх преди 8 години
До Анонимен 60"Атеиста е 4овек който сляпо ВЯРВА 4е няма Бог"Айде точно пък вие вярващите не ми говорете кой бил сляп. Вярвате в неща за които няма доказателства, повечето от вас не са отваряли Библията (уж най - важният библейски документ) даже да погледнат в какво точно вярват - аз познавам Библията повече от 90% пишещите тук, а съм атеист. Ама цъкайте минуси, нали само това си можете. И пиши на коректен български, правоверни ми българино!
53
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблема в на ща църква го е казал още презвитер Кузма мързел и светско разложение сред духовниците . Мнението му е 4е такива трябва да ги третират наравно с еретиците В БГ практиката е рязане на носа и ушите и прогонване от страната
52
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 62 атеиста е 4овек който си живее живота преди друг атеист да му наложи неговите норми ПОД напълно реалната заплаха от мъки в този Живот
51
7
 
4
 
! Отговори
вековен опит преди 8 години
Там кадето ги няма оковите на вярата се настанява хауса на идеологийте а това не е довело до нищо добро
50
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 60:Атеиста е човек, на който си живее живота и спазва общочовешки морални ценности, без да се затормозява с глупавата концепция за "бог", която разчита на това хората да са добри насила (под заплахата че ги чакат вечни мъки).
49
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ии тангра го няма никаде в хрониките нито в наши надписи да не говорим 4е не е открито нито едно капище на тангризам в БГ
48
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Атеиста е 4овек който сляпо ВЯРВА 4е няма Бог
47
3
 
5
 
! Отговори
ии преди 8 години
Никакви такива!!!Който иска в свободното си време.Ако почнем така то Тангра е нашия български бог и следва да изгорим ромейския.
46
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Важно е да се подчертае че въпреки че говорят за "изучаване на религия в училище", начинът по който го описват че ще се случва показва че става дума за ПРОПОВЯДВАНЕ на религия в училище.А една светска институция като училището категорично не е мястото за промиване на мозъци и набиване на религиозни догми и предразсъдъци.Изучаването на религия само ще внесе още по-голямо разделение в обществото - още от деца ще почнем да се делим и по религиозен признак.
45
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наука и просвета - това е пътят по който трябва да вървим. Започнем ли да се уповаваме на измислени антинаучни религиозни догми (и откровени глупости) - пиши ни изгубена кауза."Нравствеността" и моралът нямат нищо общо с религията - религията ни учи единствено на предразсъдъци и догми.
44
3
 
6
 
! Отговори
войнствен атеист преди 8 години
България е светска държава. Като такава, място за религия в ДЪРЖАВНИТЕ УЧИЛИЩА НЯМА. Да си правят частни, ако толкова много искат! Това поповете никога няма да направят, защото изисква труд и пари от ТЯХНА страна. Къде по-лесно е държавата да им свърши цялата работа.Ако наистина бяхте загрижени за морала на масите, може би щяхте да си изградите сайт и да качвате писанията на светите отци, преведени на български там безплатно.
43
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вместо наука и прогрес, попщината ни връща във времената на средновековното мракобесие, разделеиние и регрес. РелиГИите разделят хората, а не ги обединяват. Всеки си вярва в своята си религии и е готов дори на война за да докаже, че тя е истинската.Но като се има предвид колко набожен е възпитаникът на Симеоново, човек ще си помисли че там са изучавали и Божието слово.Няма толкова абсурдна страна като България. Умишлено не написх Държава, защото е просто една Територия ... тъжно, но факт !
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ИМА ДВА ВИДДА ХОРА - ЕДНИТЕ СА ПРОИЗЛЕЗЛИ ОТ МАЙМУНИТЕ, ДРУГИТЕ СА НАПРАВЕНИ ОТ КАЛ.
41
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От синода искат да прпиемем исляма.
40
2
 
10
 
! Отговори
до 44 преди 8 години
Викаш срам и позор, че не вярваме на брътвежите на едно неграмотно племе от пустинята, на което и най-ниските слоеве на египетското и вавилонското общество са се присмивали, че е тъпо и просто, че не може да пише, да чете, да смята, че мисли земята за плоска, че не разбира от астрономия и геометрия... ХАХА Е, аз се гордея, че съм срам за православието, в такъв случай! :P