Скандал за Вежди в НС. Хвалят го, но не дават да се пита

Защитната реч обяви, че бил за уважение, талант, творец...
23 апр 2015 14:30,
80
Скандал за Вежди в НС. Хвалят го, но не дават да се пита
Снимка: БТА

Управляващите направиха опит да покажат подкрепата си за министъра на културата Вежди Рашидов в защитна реч с множество хвалебствия в парламента. Намерението им обаче се превърна в скандал заради отказа им да отговарят на журналистически въпроси.

Шефката на комисията по културата и медиите Поли Карастоянова, зам.-шефът на групата на ГЕРБ Красимир Велчев и двама депутати от РБ и АБВ застанаха на трибуната за брифинги в парламента, за да похвалят Вежди Рашидов, часове преди началото на протеста срещу него.

Още по темата

Недоволството срещу него се надигна заради отношението му към тенор от хора „Йоан Кукузел“, който протестира срещу липсата на хонорар за концерта в Нотр Дам в Париж. Изпълнението бе част от културните прояви покрай откриването на изложбата на тракийското съкровище в Лувъра.

Карастоянова обяви изложбата и концерта за изключителен успех и нарекоха България лицето на културата. Тя обясни, че принос за този успех имали културното министерство и Вежди Рашидов.

„Бихме искали също да стане ясно, че освен институционалната работа в средите на културата, на творческите среди има голямо значение мястото на твореца, на таланта. И мястото на твореца и на таланта в международния културен свят. Министър Рашидов има своето запазено място в този свят“, каза Карастоянова.

Красимир Велчев пък нарече заслугата на Рашидов за успеха в Париж безспорна и се съсредоточи върху злонамерените кръгове, които атакуват държавността.

„Това са кръгове на фирми, на бивши служби, които през последните години целят едно – да уронят авторитета на възможно повече институции и тези, които работят в тях. А държава, в която институциите нямат авторитет, не е държава“, каза той и заподозря критиците на Рашидов, че целят анархия.

„Не е честно да се използват медиите за толкова ниски цели и за уронване на авторитета на хора, които са се доказали не само в България, но и в целия свят“, каза още зам.-шефът на групата на ГЕРБ.

Поли Карастоянова пък допълни, че успехите на България са резултат от усилията на всички, от начина, по който те се представят и по който се отнасяме към тях.

„Всичко това заслужава нашето уважение и подкрепа. Г-н Вежди Рашидов започна този процес, завърши го и по най-достойния начин представи България на международната културна сцена“, каза депутатката.

След това финално изречение репортерите опитаха да зададат въпрос, но бяха прекъснати от Карастоянова със: „Съжалявам, ние няма да отговаряме на въпроси“. Това предизвика бурно недоволство сред журналистите, докато подкрепящите Рашидов напуснаха трибунката в кулоарите на парламента.

Междувременно стана ясно, че управляващите са отменили заседание на Комисията по култура и медии, на която Вежди Рашидов е трябвало да бъде изслушан за скандала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Управляващите направиха опит да покажат подкрепата си за министъра на културата Вежди Рашидов в защитна реч с множество хвалебствия в парламента."А речта започна ли с другари и другарки, Веждичката беше ли обявен за Герой на социалистическия труд?
5
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Червените са бесни за онезо 10 % подкрепа, които народът им дава в момента и заливат със селската си помия ГЕРБ, които пак са на върха по рейтинг.
4
5
 
31
 
! Отговори
някой преди 8 години
В една нормална държава тоя хуманоид щеше да си подаде оставката,а тук за съжаление продължава да се перчи. Обаче едно забравя ,че е слуга на народа ,а не обратното.
3
5
 
4
 
! Отговори
zlatni minki преди 8 години
ai, sakin, da ne pipate genialnia vejdi. da go kanonizirate da stane svetec. i angelcheta da mu veiat maslinovi klonki i krilca za chist svej vazduh:-) i da go izografisate v cherkvata v bankia s oreol.:-)
2
8
 
7
 
! Отговори
ШибиРиби преди 8 години
Веждито - Външен Министър
1
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Успехът в Париж? Какъв успех бе дами и господа, че не можах да разбера. Само в България имаше новини за тази изложба, по европейските медии нищо не споменаха. Като се разбере колко туристи и местни са посетили изложбата и са научили нещо от нея, тогава можем да говорим за някакъв успех. Сега впрегнали каруцата пред коня и тръгнали да зашитават един световно неизвестен скулптор без образование.