Обрат: Признаваме масовото "изтребление" на арменците

Историята си е история, жертвите са си жертви, натърти Борисов
Обновена: 24 апр 2015 12:57 | 24 апр 2015 11:15,
386
Обрат: Признаваме масовото "изтребление" на арменците
Бойко Борисов. Снимка: архив, БулФото

България ще заклейми издевателствата над арменците както направи ЕС, но ще избегне да ги нарече "геноцид", както направи САЩ.

Още по темата
Нагласата на управляващите от ГЕРБ от предишните дни бе да не се заема позиция и с множество процедурни хватки депутатите от мнозинството опитаха да не се подложи на разглеждане въпросът. След настояване на Патриотите днес обаче бе направен пробив и темата влезе за обсъждане в пленарната зала.

Това предизвика спешни совалки в парламента, за които дойде дори и премиерът Бойко Борисов. В тях се включиха и един от лидерите на Реформаторите Радан Кънев, и шефката на Народното събрание Цецка Цачева. След тях Борисов обяви, че ГЕРБ ще предложи масовото изтребление на арменците да бъде признато.

"Историята си е история, жертвите са си жертви и този ден трябва да бъде възпоменаван в тяхна памет. И не само в тяхна, но и на българските жертви", каза премиерът.

На въпроса защо не споменава думата "геноцид", Борисов отвърна: "Казах много ясно – масовото изтребление на арменците. Това са българските думи и българският речник", каза той.

Борисов припомни, че в ГЕРБ винаги са отчитали това, че на границата ни с Турция има проблеми. Той припомни, че Турция е направила жестове към нас с износа на месо, където контра санкциите на Русия ни ударили много.

"Надявам се, че ясното разграничение между Османска империя и сегашна Турция и безспорни исторически факти, че са изтребени и убити хора, ще се отчете и от турското правителство", каза още Борисов.

По-рано лидерът на ДСБ Радан Кънев обясни, че днес е много важен ден за българския парламентаризъм и в българската история. "Много се радвам, че премиерът го оцени и дойде“, каза той.

Кънев още вчера протестира срещу опитите на ГЕРБ да осуети гласуването. Днес той обясни, че денят е един от тези, в които България трябва да покаже честност към историята.

Вижте още във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


386
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
6
 
6
 
! Отговори
desire преди 8 години
До до Крали МаркоАз не искам да получавам азерски газ! Искам газ от Русия! Защо трябва България да е зависима от мюсюлмански държави? Така,че уважаеми господине, мислете преди да бръщолевите глупости против Русия!
242
6
 
6
 
! Отговори
* преди 8 години
До Исмаил И пропускате факта , че арменските вълнения в Османската империя , а и на другите християнски общности са провокирани от Британската империя . И са ръководени от британски офицери . Както и въстанията на мюсюлманските малцинства в освободените държави . Наистина НС много избързва ... Папата може да си приказва ,но не сме длъжни да сме папагали .И също така щом ще се признова арменският геноцит да се признае и този на арменците над азерите
241
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нашите *** ги е срам да наричат нещата с истинските им имена, масово изтребление на цял един народ има правна квалификация: геноцид!!! И той е направен не от безпомощният по онова време султан, а от младотурските офицери, създатели на днешна Турция!!! Нищо не се е променило, и всичка се помни!
240
2
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
За бат' ни Бойко обратите са нещо нормално. Вчера ще обединяваме митници и НАП, днес няма да ги обединяваме. Вчера нямаше да галсуваме за арменския геноцид, днес ще гласуваме, ама малко ще го извъртим. А утре, като го поканят в Турция и го почерпят едно кааве, може да го извърти и на точно обратното.
239
6
 
7
 
! Отговори
Исмаил преди 8 години
Днес НС поткрепи арменските терористи върлували цели 100г в Европа,Турция,Азия и Русия.Браво....какво ли мислят жертвите например за атентата в московското метро 77г.
238
4
 
4
 
! Отговори
Турчин_13 преди 8 години
Премиерът на Турция Доавутоглу, изпрати до всички държави признавали нещо писма с сходен текст:"Твърденията са без никакво покритие, аргументираност, доказателство и без никакава историческа и юридическа стойност,ние приемаме това решение за НЕСЪЩЕСТВУВАЩО, но турският народ винаги ще помни тази клевета, турският народ никога нищо не забравя "Може би и ние ще получим такова
237
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а ти от кои си , кажи не се прави на луд
236
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
da taka e , sigurno
235
4
 
5
 
! Отговори
Турчин_13 преди 8 години
До lppТи чувал ли си за Ердоган и 16-те ТУРСКИ ИМПЕРИИ ????????? :)))))Османската империя е 16-та турска империя, Турция 17-та държава :))))Турците са наследници на Хуните и техните деди :)))Поразрови се малко в Историческите Архиви, в учебниците в Европа не го пише,но в Архивите го има :)))) Крие се , защото Европа е млада и зелена :)))))
234
5
 
9
 
! Отговори
lpp преди 8 години
До Турчин_13Алооооу,ба'чед.преди 4000 години к,ви турци си видел бе.Ти нещо си се объркал майна.Вие с македонците явно учите в часовете по история ,ИСТОРИЯ ама на някое друго измерение.Моля ви се обърнете малко повече внимание на общата си култура че НЕКАК ми глупеете.Аре бей от тука.
233
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименМасово изтребление е синоним на геноцид. И по-добре да се признае с тази формулировка, отколкото позорно да се мълчи!
232
1
 
0
 
! Отговори
Сергей Станишев преди 8 години
До 25г.Чакам те довечера ;)
231
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бати Бойко много прилча на faceБойко
230
1
 
4
 
! Отговори
джумали преди 8 години
Бойко уби коча с лопатата иска му се и на него да повиши рейтинга,но хората в България те обичат Бойко нищо че си мутра,за да искаш да те уважават мачкай.На българина в главата два пищова на гол тумбак
229
4
 
2
 
! Отговори
25г. преди 8 години
баничар, гледаи си баниците че явно нямаш никаква представа какво се случва по границата. :D А за протестите ... къде ги видя? Помня по времето на Орешарски че имаше протести 1 година ... така и не разбрах, тия хора имат ли си работа, та по цял ден да висят там ...
228
3
 
4
 
! Отговори
БРАВО!!! преди 8 години
Бате Бойко ти си мъж!!!
227
1
 
4
 
! Отговори
25г. преди 8 години
Турчин, точно какво е станало преди 100г е важно, защото то се помни и то е ФАКТ. Както сам каза пред фактите и боговете мълчат. Че сега арменците може да натиснат за репарации както навремето направиха евреите за Германия и това са тлъсти сумички. А Путин няма да присъедини към ''империя'', самата Русия си е империя. :D И не няма да станете империя, защото сте по ''либерални'' за разлика от другите мюсулмански държави, те няма да се съгласят да се присъединят към вас. Много мечти малко реалност
226
5
 
6
 
! Отговори
баничаря преди 8 години
Винаги когато дойде Бойко Борисов на власт мошениците и тъпанарите мързеливи скачат на протести.Защо скачат,щот не могат да крадът.Апа оня от специалните служби къде правел ескорти на контрабандисти ,има поне 5 човека още замесени.Вкарайте ги в затвора ,барем са оправи митницата капитан андреево,там ври и кипи от мафиоти.
225
4
 
4
 
! Отговори
до 288 преди 8 години
Не си пиши Крали Марко поне да се излагаш,този човек е много уважаван от турците.Или и ти искаш да станеш ***,няма проблеми ние до като те направим старши бая фурни хляб трябва да ядеш!
224
5
 
6
 
! Отговори
Турчин_13 преди 8 години
До Крали МаркоИСТИНСКИ ТУРЧИН с пари не се купува, ако се купуваше, Европа, САЩ,Израел, още преди 200 годинида са ги купили, но ТУРЦИТЕ не са се продали 4000 години, не се продават и днес :))))