Обрат: Признаваме масовото "изтребление" на арменците

Историята си е история, жертвите са си жертви, натърти Борисов
Обновена: 24 апр 2015 12:57 | 24 апр 2015 11:15,
386
Обрат: Признаваме масовото "изтребление" на арменците
Бойко Борисов. Снимка: архив, БулФото

България ще заклейми издевателствата над арменците както направи ЕС, но ще избегне да ги нарече "геноцид", както направи САЩ.

Още по темата
Нагласата на управляващите от ГЕРБ от предишните дни бе да не се заема позиция и с множество процедурни хватки депутатите от мнозинството опитаха да не се подложи на разглеждане въпросът. След настояване на Патриотите днес обаче бе направен пробив и темата влезе за обсъждане в пленарната зала.

Това предизвика спешни совалки в парламента, за които дойде дори и премиерът Бойко Борисов. В тях се включиха и един от лидерите на Реформаторите Радан Кънев, и шефката на Народното събрание Цецка Цачева. След тях Борисов обяви, че ГЕРБ ще предложи масовото изтребление на арменците да бъде признато.

"Историята си е история, жертвите са си жертви и този ден трябва да бъде възпоменаван в тяхна памет. И не само в тяхна, но и на българските жертви", каза премиерът.

На въпроса защо не споменава думата "геноцид", Борисов отвърна: "Казах много ясно – масовото изтребление на арменците. Това са българските думи и българският речник", каза той.

Борисов припомни, че в ГЕРБ винаги са отчитали това, че на границата ни с Турция има проблеми. Той припомни, че Турция е направила жестове към нас с износа на месо, където контра санкциите на Русия ни ударили много.

"Надявам се, че ясното разграничение между Османска империя и сегашна Турция и безспорни исторически факти, че са изтребени и убити хора, ще се отчете и от турското правителство", каза още Борисов.

По-рано лидерът на ДСБ Радан Кънев обясни, че днес е много важен ден за българския парламентаризъм и в българската история. "Много се радвам, че премиерът го оцени и дойде“, каза той.

Кънев още вчера протестира срещу опитите на ГЕРБ да осуети гласуването. Днес той обясни, че денят е един от тези, в които България трябва да покаже честност към историята.

Вижте още във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


386
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
2
 
4
 
! Отговори
до Ани Салич преди 8 години
Нова телевизия:Моля направете забележка на Салич ,че когато казва новина ,в неподходящ момент поглежда към колегата си.Така губи контакт със зрителя и се получава дразнещо поднасяне на новините.То си има подходящ момент за плавно поглеждане и хармонично от двете страни .Но когато е натрапчиво и все едно си говори пред блока и като ошашавена си върти главата ,става просто натрапчиво.Кажете и!
222
1
 
6
 
! Отговори
бгТРАКИЕЦ преди 8 години
видяхте ли колко са български граждани и демократи ДПС днес . ТАКА ЩЕ БЪДЕ И ЗА БЪДЕЩЕ,БЪЛГАРИ ГЛЕДАЙТЕ,СЛУШАЙТЕ И ВНИМАВАЙТЕ,НИЩО НЕ Е ЗАБРАВЕНО,НИЩО НЕ Е ПРОМЕНЕНО.
221
4
 
4
 
! Отговори
Крали Марко преди 8 години
13-те турци да спират с коментарите. Изкарахте надницата за днес. Бегом да направите вечерната молитва . и да не забравите хууубаво да си измиете нозете, ръцете, главите и устите че много мърсотия сте изсипали в тоя форум - сигурно и в още няколко.
220
9
 
3
 
! Отговори
до Крали Марко преди 8 години
Знаеш ли че Крали Марко помага на Османската империя и се бие рамо до рамо с османците? Сега по темата..С признаването на "арменския геноцид" ще има да чака България азерски газ. Подозирам че точно за това атака вкара в НС за обсъждане тази тема за да попаднем пак в лапите на Кремъл.Хващам се на бас че Азербайджан ще реагира остро за днешната простотия.
219
2
 
2
 
! Отговори
Крали Марко преди 8 години
Тоя ник "Турчин_13" какво значи ? Тринайсет турци в един ник ли сте се събрали и ръсите изопачавки х 13 И това прави лъжите ви 13 пъти по-убедителни ?
218
3
 
4
 
! Отговори
Турчин_13 преди 8 години
До 283Ердоган не е глупав :))) След 1 месец има избори,в момента за него ще гласуват 55%, но го подкрепят 99 %!Тръгна да строи съюз - империя, има 1,6 милиарда мюсюлмани, в момента го подкрепят 90 %!Той си гони целите и си гледа развитието на държавата! А още преди месец каза :" Каквото и да кажат от Европа, ми влиза през едното ухо и ми излиза през другото!"Повтори го поне 5 пъти !Целта на Европа е да оплюе Ердоган, а всъщност ЕФЕКТА Е ОБРАТЕН!Ердоган ОБРЪЩА ВСИЧКО В СВОЯ ПОЛЗА!
217
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МУТРАТА ОТ ЕВРЕЙСКИ ПРОИЗХОД БОЙКО БЕХАР,ОТНОВО КЛЕКНА ПРЕД ЕРДОГАН И ВМЕСТО ДА СЕ ПРИЗНАЕ ТУРСКИЯТ ГЕНОЦИД НАД АРМЕНЦИТЕ ,ИЗПОЛЗВАХА ФОРМУЛИРОВКАТА ,,МАСОВОИЗТРЕБЛЕНИЕ"",А ЗАЩО БЕШЕ ПРОМЕМЕНА ДУМАТА ГЕНОЦИД,АМИ ЗАЩОТО АКО СЕ ПРИЗНАЕ ,ЧЕ ИМА ГЕНОЦИД ,ТО ОТГОВОРНИТЕ ЗА ИЗВЪРШВАНЕТО МУ НОСЯТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ И ПРАВНИ ПОСЛЕДИЦИ,С ОГРОМНИ ОБЕЩЕТЕНИЯ ЗА ПОСТРАДАЛИТЕ,КАКТО СЕ СЛУЧИ С ИЗМИСЛЕНИЯ ХОЛОКОСТ,ЗАРАДИ КОЕТО ЕВРЮХИТЕ И ДО ДЕН ДНЕШЕН ЦУЦАТ ЯКО КИНТИ ОТ ГЕРМАНИЯ
216
2
 
5
 
! Отговори
до турчин преди 8 години
Аз пък не разбирам каква връзка с армениския геноцид имаше целия този бълвоч, който изписа. Знам какво се опитваш да направиш- не ти понася мисълта, че немците, руснаците, французите и ние осъдихме геноцида и сега се опитваш да си го изкараш на арменците, но ще те разочаровам, защото все повече държави ще го признаят.
215
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро ще се говори и за масово "изтребление"и на българите?Но по-завоалирано - с икономически инструменти.
214
8
 
5
 
! Отговори
Турчин_13 преди 8 години
Цитирам един топ дипломат;" Аз не разбирам арменците! Тогава може да не е имало геноцид, но в момента има!В момента има модерен геноцид! Армения е приклещена между съседите си - Турция, Азарбейджан.Иран и Грузия(съюзник на Турция), границите са затворени! Армения е в икономически колапс, царува глад и мизерия, НАСЕЛЕНИЕТО НЕПРЕКЪСНАТО НАМАЛЯВА, в момента е около 2,9 милиона!преди 5 години Ердоган им подаде ръка, но те не я приеха!Армения е на път да се самопогуби!НАИСТИНА НЕ РАЗБИРАМ!!!"
213
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки ден се "създава" нов световен ред, а чичо Сам печели...
212
3
 
5
 
! Отговори
Турчин_13 преди 8 години
До Анонимен 278Когато фактите говорят и боговете мълчат:)Самозалъгвайки се, лъжеш само себе си :)))
211
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Турчин_13Отивай да си пиеш млякото...
210
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кога ще признаят Възродителен Процес то си е наш Продукт не е на Марсиянци
209
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хората отричат Геноцида въпреки че са преки участници , България обаче признава това събития , е това е най-голямата простотия на това Правителство
208
10
 
5
 
! Отговори
Турчин_13 преди 8 години
КАКВО Е СТАНАЛО ПРЕДИ 100 ГОДИНИ НЕ Е ИНТЕРЕСНО !!!!!!!ВАЖНО Е КАКВО СТАВА ДНЕС И УТРЕ !!!!!!!!!!СЪЗДАВА СЕ НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД И ВСЕКИ РЕШАВА, КОЙ МУ Е ПРИЯТЕЛ И КОЙ МУ Е НЕПРИЯТЕЛ !!!!!!!ЕРДОГАН СТРОИ НОВА ИМПЕРИЯ !!!!!!!ДНЕС В ТУРЦИЯ СА 21 ДЪРЖАВНИ ГЛАВИ, И ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ НАД 100 ДЪРЖАВИ !!!!!!!В АРМЕНИЯ СА 4-***, А 2-МАТА, ПУТИН И ОЛАНД СА СЪЮЗНИЦИ НА ТУРЦИЯ!!!!!!!НАЛИ СЕ ДОСЕЩАТЕ НА КЪДЕ ОТИВАТ НЕЩАТА ??????РАЖДА СЕ НОВ СЪЮЗ, НОВА ИМПЕРИЯ !!!!!В ЕВРОПА, АРМЕНЦИТЕ СА САМО ПОВОД ???
207
1
 
5
 
! Отговори
НеУтрален преди 8 години
До неотраленКолега, признаването на масовото изтребление, което е синоним на геноцид, е едно от малкото положителни решения на настоящото правителство. С този акт България показва, че все още е суверенна държава!
206
1
 
4
 
! Отговори
До 250 преди 8 години
НИКОГА българи,а още по -малко и лекари няма да заразят деца!А в Бенгази заразата идва от лошата хигиена в болницата !
205
4
 
2
 
! Отговори
777 преди 8 години
кой въобще ги брои за 5 стотинки Аспаруговите Дасикане Рома
204
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
как може да прецениш , без да познаваш Историята на чужда Държава , ако ти кажат скачай от 10 етаж ще скочиш ли , какво те интересуват какво правили другите , *** Народ проста Държава е България на Аспаруховите ц....и