Ремонт за 80 млн. лв. на руските МиГ-29 е неуместен според Ненчев

Министърът готов с проекти за 4 млрд. лв. за модернизация на армията
25 апр 2015 14:47, Елка Василева
212
Ремонт за 80 млн. лв. на руските МиГ-29 е неуместен според Ненчев
Николай Ненчев. Снимка: БТА

Девет проекта за модернизация на Българската армия на стойност 4 млрд. лева е подготвил министърът на отбраната Николай Ненчев. Той ще ги представи в понеделник пред Консултативния съвет за национална сигурност при президента, на който ще се обсъжда развитието на въоръжените сили. Това каза самият Ненчев в предаването "Седмицата" на "Дарик радио".

„Ние имаме около 30 000-на армия. Смисълът и работата на тези хора е да се обучават, да тренират, да участват в мисии. Ако българската държава не успее, а ние не успяваме да ги обезпечим, да осигурим средства на сухопътни войски, не успяваме да осигурим достатъчно средства на Военновъздушните сили, защото по стандартите на НАТО 180 часа във въздуха са необходими на един пилот. Ние не можем не само да ги покрием тези стандарти, ами сме и много под тях. Аз съм силно обезпокоен за състоянието на ВВС, притеснявам се за живота и здравето на тези момчета”, заяви министърът.

Ненчев е категоричен, че ремонт за 80 млн. лева на руските самолети МиГ-29 е нецелесъобразен заради несъвместимост с НАТО-вските стандарти.

Още по темата

На въпрос за вариант, при който България да бъде охранявана по договор от американски самолети, министър Ненчев заяви, че не би желал да взема прибързано решение по този толкова важен и за армията, и за обществото казус. „Ако действително е така, че балтийските републики имат договор, може да са около 5 млн., но направете си сметка, ние трябва да дадем 80 млн. да ремонтираме няколко МиГ-а, които дори не знаме колко време ще използваме. Това са самолети, които не са съвместими със стандартите на НАТО. Правим всичко възможно и търсим вариант за придобиване на нов многофункционален самолет. Ако има такава възможност, много е проста сметката, 80 млн. срещу 5 млн. лева на година”.

На въпрос защо не е уведомил прокуратурата, че са му предлагали подкуп, министърът обясни, че е имал покана за разговор и намек за подобни неща, на които отказал. Ако се бях съгласил, щях да бъда виновен и да понеса цялата тежест за това, добави Ненчев.

„Не съм имал основание. Казах, че имаше предложение, покана за разговор и намек за подобно нещо. Което аз категорично отказах. Мислих много върху това, ако бях се съгласил да проведа този разговор, аз щях да бъда виновен и да поема цялата тежест за това. Тези хора са изключително изобретателни, никога не се тръгва директно”, коментира министър Ненчев.

Вчера стана ясно, че прокуратурата започва проверка за предложен подкуп на военния министър. От държавното обвинение обясниха, че във в. „Сега” е публикувано интервю на министъра на отбраната Николай Ненчев със заглавие „Предложиха ми процент, за да подпиша поддръжката на МиГ-29”. В него министърът излага факти относно среща с неназовани хора, предали му заплащане на „сериозни проценти” при съгласие от негова страна за подписване на договор на стойност 80 млн. лева за поддръжка на военни самолети.

Ненчев твърди, че „те са изключително изобретателни, процент от тези 80 млн. лв. се опитаха да ми предложат”. Твърди също, че спрямо него са били отправяни и заплахи за живота във връзка с работата на заеманата длъжност.

„Ние действително трябва да извършим ремонт. Аз смятам, че този договор е силно обременяващ. Мисля, че ние само и единствено можем да разговаряме с руската страна. Струва ми се, че ако успеем с по-малко средства да ремонтираме един или два МиГ-а, който са необходими да охраняваме въздушното ни пространство, след септември ние ще търсим други възможности. Тогава ние няма да бъдем обременени от този договор. На мен не ми се иска с лека ръка тези 80 млн. да ги дадем”, коментира министър Ненчев.

„Аз не знам какво ще излезе от разследването на прокуратурата. Дори съм песимист, защото това много трудно се доказва”, призна още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още по темата: Николай Ненчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
4
 
! Отговори
до 61 преди 8 години
До БАЧКАТОРмайак ми ибащами работеха в Арсенал Казанлък -и кво викаш -вземаха по 400 лв запалта ,/защото знаеш ли кой си го купи Арсенал :)) ЧЕРВЕН капиталист ,така че не обяснявай какво е печелела България ,драги ,червенушко.Червените комунисти печелиха и печелят от ''гадния капитализъм'' ,ограбиха Бг,накупиха си всички предприятия начастно ,и сега гагво казваш работниците печелели -не жиееха си мизерно.Фирмите ,продаващи оръжията също са на червени ''народни '' капиталисти ..
24
1
 
5
 
! Отговори
мл.сержант преди 8 години
*** какъв министър, той има ли и един патрон гръмнат, ако има да каже кога, и на кое стрелбище...Аз доколкото се сещам те КЕЧА не стреляха....!!!! Каквото е правителството, такъв е и министъра !!!
23
2
 
7
 
! Отговори
66 преди 8 години
ТОЗИ НЕ СЕ ПОТДАВА НА РУБЛИ, ИСКА САМО ДОЛАРИ
22
14
 
2
 
! Отговори
Иван преди 8 години
До БАЧКАТОРС какво са пор-различни Русниците. Когато ни "освободиха" където стъпи техен крак имаше само глад, мизерия, обири. Те не ни предоставяха въпросните уръжия за да ги произвеждаме за продан, а за да ги произвеждаме за тях. Ние им бяхме роби. Русия не е брат на българия, нито сестра, нито чичо... От казак нищо добро не чакай.
21
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
52 Хайде да те видя как ще стигне ракета от тия от теб споменати изстреляна от Турция до Санкт Петербург примерно.)))
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 47От Турция до всяка точка на Русия ли ще стигнат ракетите с 2500 км обсег, гурбетчия? Муахахахаххахаахаххаахаххахахахаахахахах... ти си бил уникален ***!
19
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абсолютно прав е министъра. За какво да влагаш средства в издухала техника. По-добре да се закупят нови шведски изтребилители.
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
37 Гурбетчия, балистични ракети наистина произвеждат турците. Знаеш ли най-добрата им ракета какъв обсег има? 2500 километра. За справка най-добрата руска балистична има 10 000 километра. Много са напред , няма що. Сигурно и с хеликоптерите, подводниците и КОСМИЧЕСКИТЕ КОРАБИ ще са много напред турците, нали?)))
17
1
 
20
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Откъде го изкопаха този *** за министър на отбраната ?! Земеделец - министър на отбраната ...Тоя е срам и позор за Българската армия !
16
0
 
7
 
! Отговори
O.o преди 8 години
До ГУРБЕТЧИЯКато ти гледам неграмотните писания, си мисля колко трудно ти е било да преминеш от трети в четвърти клас. Ти си моят идеал за оръжеен инженер!
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето още един изменник, който си урежда личния живот за сметкана целия Български народ и след години ще замине да си харчи милионитена някоя синекурна длъжност на НАТО, а народа ни ще заборчнее с нови милиарди.Значи, плана е да се подменят МИГ-овете, с по-стари Ф-ове, трета ръка от Портукалия -това само ламарината. Добавяме оръжие на самолетите по стандарт на НАТО + обучение +поддръжка и логистика. Така отиват 10 МЛРД за *** - честито!
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
31 Муахаххаха....то ако става въпрос и ние можем да се хванем и да произвеждаме автомобили. Турците го правят...ама не дей сакън да се качваш на турски автомобил като марка Доган. Танковете им Алтай наистина ще са алтай, ако не са боза. Муахахахаахахаха...
13
2
 
7
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Да си вземем нови икономични самолетчета!Да си модернизираме армията!Да се приготвим за нова световна война!
12
2
 
2
 
! Отговори
Водния мс преди 8 години
Германия подари всички свой Миг 29 на Полша 2003г и мина на Еврофайтер.
11
2
 
26
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
Ненчев, нямаш 80 милиона за ремонта на НЯКОЛКО "МИГ" -а", но имаш пари за F- 16 от които единия втора ръка струва само толкова? Бравуууууу....хамериканска подлого!
10
2
 
20
 
! Отговори
Запасняк От КЕЧА!!! преди 8 години
Абе върнете Наборната Служба(Казармата) всички до 25г. Там да стига с тая демокрация... то наркотици простотии избиха се младежите с тия коли...
9
25
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Редовната кутевска *** пак плюе по форумите...
8
1
 
23
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 19Щото сме в Нато от 11 години, затова само руско въоръжение имаме навсякъде до ден днешен в армията ни? Да ти имам членството в Нато, шмиргел!
7
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей Боко , ей Тикво хората нямат пари за ядене те щели да влагат 4 млрд.
6
3
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
До extremist МИГ--27--Е В СЬСТОЯНИЕ ДА РАЗБИЕ 27 ЦЕЛИ ЕДНОВРЕМЕННО ЕФ 16--23---САМО 3 1МИЗ НОВ СТРУВА 18 000 000 А 1 ЕФ---80 000 000 МИТОВ ЯВНО Е ПОДКУПЕН ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ