Бивши министри: Частните болници източват държавата!

Или как "Софиямед" ще вземе 3.5 млн., а Пирогов едва 1,5 млн. лева от НЗОК
Обновена: 30 апр 2015 12:58 | 30 апр 2015 11:25, Анисия Иванова
83
Бивши министри: Частните болници източват държавата!
Снимка: архив Булфото

Частните болници източват държавата и е нужна равнопоставеност на условията за държавните и частниците.  Около това становище се обединиха бившите здравни министри д-р Таня Андреева в кабинета "Орешарски" и д-р Стефан Константинов от първия кабинет "Борисов".

В ефира на bTV те разказаха за финансирането на частните болници от НЗОК и за начина, по който МБАЛ "Софиямед" е получила лиценза си за работа. Болницата стана скандално известна с побоя над новородената Никол, пребита от акушерка по време на нощна смяна.

В момента бюджетът на Националната здравноосигурителна каса се гласува от парламента, а лимитите се разпределят след предложения на управителя на НЗОК, каза д-р Андреева.

МБАЛ "Софиямед" е трябвало да получи около 3.5 млн. лева държавно финансиране, на фона на "Пирогов", който получава около 1.5 млн. лв. "Не може комисия да определя коя болница колко пари ще получи, защото това е опасна, от корупционна гледна точка, система", категоричен бе д-р Константинов.

Той призна, че лицензът на "Софиямед" е разписан лично от него по време на мандата му и разказа интересни подробности около документацията й. Още преди да са били подписани документите в НЗОК се е пазил финансов ресурс за работата й, обясни той.

В документацията Константинов открива името на свой колега и приятел, който не е имал нищо общо с болницата. В личен разговор той разбира, че докторът няма намерение да сменя работното си място и дори не знае, че името му фигурира в списъка на новата болница. "Бяха му използвали  данните", лаконичен беше Константинов.

След връщане на документите му направило впечатление, че служителите на министерството били доста мотивирани и "много бързаха да оправят нередностите". "Обикновено като им дадеш задача те се бавят седмица – две, месец. Тука в рамките на на 3-4  дена върнаха документа", разказа още той.

След корекцията е направена повторна проверка, която е показала, че "Софиямед" отговаря на всички изисквания по закон и лицензът е разписан.

Според Андреева трябва да се промени начинът, по който се издават разрешителни за болниците, независимо дали са частни или държавни. "Когато се разкрива ново лечебно заведение, разрешителното трябва да се издава на ниво инвестиционно намерение", коментира още тя. По сегашния закон ако една болница отговаря на всички изисквания, не може да й бъде отказан лиценз, като това важи и за създаване на университетски болници.

"Трябва министър Москов да може да контролира тези болници, след като използват публичен ресурс", допълни още Андреева. Макар частните лечебни заведения да получават пари от държавата, те не могат да бъдат санкционирани от нея.

"Частните болници не трябва да избират печеливши пътеки, а да работят при равни условия с държавните", категорична е тя и призна, че чрез частните болници се източва НЗОК.

"Контролът на частните болници в момента не е равнопоставен с държавните", допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия Краб да искат справка за премиалните в Аликсандровска
66
0
 
1
 
! Отговори
таня картечарката: преди 8 години
Вся власть совьетам!Тая бивша комсомолска деятелка като иска да закрие "частните"болници,после да не отиде на Силистра да чака да дойде Червената армия.Искм да й кажа:" Колелото на историята се върти,другарко!"
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като е лошо да има "частни болници" защо болнити ще се натискат да ходят там.Защото там ти режат заплатат,ако нагрубиш пациент и такава систра изхвърчава без предупреждениеТая акушерка докато е работила в държавната болница кой знае колко бебета е набила(ако майките не си платили) и са ги писали "преразход",ама я пипнаха в частната болница. Защото на собственика не му пука
64
0
 
1
 
! Отговори
до 50симо преди 8 години
Нзок не е държаватаМз(министерството) е държаватаКонтролът за който говориш е контрол на парите,които касана плаща за лечение по клинични пътеки и там контролът е зловещ.И не са субсидии,а "лимити"(лимит е таван за дейности-касата определя колко хора ще лекуваш)Плосто няма камери в ридакциите на вестниците,за да чуем какви поръчки за материали срещу"частните"болници дават главните редактори на журналистите.
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви печеливши пътеки и какви губещи имаТая е пълно перкоЦялата система е недофинансиранаВски вземат еднакви пари,сама че бордовете на директори яко крадатПишат си 5-цифрени премии и крадат с двете ръце
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека частните болници ги финансират частните пенсионни фондове.Това е само идея но си струва да се види какво мислят всички.
61
1
 
6
 
! Отговори
АНОНИМЕН. преди 8 години
Най-после Ванчо Колчаков пак продума. Той като кмет на Пазарджик" оправи" града, като депутат "оправи" парламента , като областен управител - цялата пазарджишка област, но никога без пари и никога за малко пари.Само не разбрах от интервюто с него колко е неговата заплата за да защитава така яростно СОФИЯ МЕД., а на сестрите , акушерките и санитарите както винаги трохите/ може и това да им е много/Господа , стига сте вземали от труда на тези, които и без това малко им се заплаща- стига !!!!!
60
2
 
10
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 8 години
ако "Софиямед" получава 3,5 милиона , Пирогов трябва да получава 10,5 милиона ДЪРЖАВНО финансиране ! В Пирогов работят най-кадърните МЕДИЦИ !
59
0
 
4
 
! Отговори
пз преди 8 години
Пaзaрджик,Пaзaрджик,Колчaков е бивш кмет нa Пaзaрджик.....
58
0
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Па то кой ли я източва тази държава за й ЕМ!
57
0
 
4
 
! Отговори
до 57 преди 8 години
БЪРКАШ. Андреева НЯМА сестра.
56
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От какво се печели в България? Качвате се на автобусна линия в София и какво виждате? Бензиностанции, банкови клонове, телефонни оператори, аптеки, болници, казина, заложни къщи. Какво няма да видите? Хлебарница и книжарница, читалище, квартално кино.
55
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не само частните и държавните я източват.
54
2
 
16
 
! Отговори
рлавилното е преди 8 години
Строго разграничаване на Частните болници - нека са си на чисто частно финансиране.
53
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще построим Мол, а ако не потръгне и фалираме - винаги можем да го превърнем в УМБАЛСАМ Болница София Мед, Калай, Олово, за да печелим на гърба на държавата. Ще строим още молове, винаги има място за още една болница.
52
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Големината на лимузината е обратнопропорционална на височината на челото на возещите се в нея.
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Свидетел съм на строежа на тая болница от началото.Това е бившата сграда на Геоложки праучвания на бул.Г.М.Димитров16.Построиха я ударно за ок. две години.Изкормиха тотал старата постройка до бетон надстроиха два или три етажа със съотв.укрепване.Беше пълно с пазарджишки рег.номера и се работеше по 20 часа на ден.Не видях единствено да се доставя медицинска апаратура.Но пък лимузините са коя от коя по големи и по нови.Забелязал съм закономерност която ще споделя след малко.
50
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Такива частни фирми източиха и ограбиха големите държавни предприятия през 90-те. Така ограбиха банките през 90-те. Останали са за ограбване само здравеопазването и образованието. Там сега напират частниците с фирмичките. Молове стават частни болници. Значи печалбата е поне 300 %.
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-после да кажат истината. Така върви приватизация на болниците и приватизация на образованието. Фалирали молове започнаха да стават частни болници. Където е далаверата, там са частниците
48
2
 
10
 
! Отговори
?? преди 8 години
КАКВИ СЕ ТЕЗИ "ЧАСТНИ" БОЛНИЦИ, КАТО ПОЛУЧАВАТ ПАРИ ОТ КАСАТА? ТОВА НЕ Е ЛИ ДЪРЖАВНА ПОМОЩ ЗА ЧАСТНИ ФИРМИ? ПО-ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ПАРИТЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ ОТИВАТ В ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ, КОИТО СЕ "НАВЪДЕХА" НА ВСЯКО КИШЕ НА ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ! А ПОНЕЖЕ ОБСЛУЖВАНЕТО И АПАРАТУРАТА Е ПО-ДОБРА И ЗА БЪДЕЩЕ ПАРИТЕ ЩЕ ОТИВАТ ТАМ, А НЕ В ДЪРЖАВНИТЕ,КОИТО НЯМАТ ОБОРУДВАНЕ И ДОБРА ЗАПЛАЩАНЕ НА ПЕРСОНАЛА!