Борисов сметна 100 млн. загуба от преправени договори в КТБ

Действията в TV7 - не срещу камери, а за 300 млн. лв.
Обновена: 7 май 2015 19:23 | 7 май 2015 19:22, Веселина Йорданова
95
Борисов сметна 100 млн. загуба от преправени договори в КТБ
Бойко Борисов. Снимка: БулФото, архив

Има нарушения в КТБ от последните работни дни на квесторите, които до две-три седмици ще се превърнат в съдебни дела. Това става ясно от думите на премиера Бойко Борисов пред министрите, според стенограмата от днешното заседание.

Оперативно информацията вече я има и се работи по нея, казва Борисов и посочва, че има информация от службите, че са освобождавани имущества в последния работен ден на квесторите в изпадналата в несъстоятелност банка.

Още по темата
„Освобождавано е имущество, преправяни са договори над хиляда – защото, ако имаш преференциална лихва, не можеш да взимаш след това стоте хиляди евро, които ти се полагат, защото си се облажил от лихвите, а това са над хиляда души, и на практика, преправяйки им договорите, те са получили по сто хиляди евро. И като го сметнах, е около сто милиона загубата, нанесена съответно на Фонда“, разяснява той.

На заседанието финансовият министър Владислав Горанов представя информация за състоянието на КТБ (в несъстоятелност) и работата на Фонда за гарантиране на влоговете в банките във връзка със събиране на имущество, което подлежи да се възстанови в масата на несъстоятелността на КТБ.

Той заявява, че действията на синдиците на КТБ не са срещу „няколко камери или срещу една медия“, а срещу огромни задължения, формирани в продължение на години на нетърговски принцип.

Той напомня, че още към 30 септември 2014 г., когато излезе информация за баланса на Корпоративна търговска банка, е станало ясно, че 86% от активите й са необезпечени кредити.

Днес от ръководството на Технологичен център „Институт по микроелектроника“, по-известен като „ТЦИМ” АД, до министър-председателя, главния прокурор и председателя на Фонда за гарантиране на влоговете е изпратено писмо с молба за съдействие да бъде осигурена възможност „ТЦИМ“ АД, което дължи над 160 милиона пряко на КТБ, да си събере 288 милиона от ТV7.

Тоест спекулацията, че ТV7 дължи само 5 милиона за техника, би била вярна, защото това е прекият кредит, който ТV7 има към КТБ. Но ТV7 по договор за заем между „ТЦИМ“ АД и фирмата, която е едноличен собственик на ТV7 – „Краун медиа“ ЕАД, с договор от юли 2009 г. до 2014 г. е отпуснала 260 милиона безлихвен кредит, който не е обслужван и който не се обслужва, казва Горанов.

По думите му с 10 анекса от 28 юли 2009 г. до 4 февруари 2014 г. са дадени от „ТЦИМ“ АД 260 милиона на офшорното дружество, което е едноличен собственик на ТV7.

По думите му очевидно през цялото време не са спазвани банковите стандарти и са отпускани кредити на фирми без обезпечение, без конкретен бизнес проект и без яснота как те ще бъдат възстановени някога на КТБ.

„ТV7“ ЕАД, търговското дружество, което е притежава лиценза за създаване и разпространение на телевизионна програма в национален ефир, е само един от примерите за косвено финансиране за сметка на необезпечени кредити от Корпоративна търговска банка, като прекият и непрекият ефект (понеже много се дискутират тези дни действията на синдиците спрямо това търговско дружество) е около 300 милиона, които са излезли от Корпоративна търговска банка, обяснява Горанов.

Министърът казва още, че има 139 производства, а не само едно – срещу ТV7. „Но, за съжаление, още преди цесиите и прихващанията, още към 30 септември само 13% от раздадените кредити от Корпоративна търговска банка са били с някакви обезпечения. След извършването на много сделки по времето на квестурата, между 30 септември и датата на несъстоятелността, са извършвани много прихващания и освобождаване на обезпечения, за да се стигне до това, че сега синдиците да докладват 99% лоши активи в Корпоративна търговска банка“, допълва той.

Тоест когато говорим за „ТV7“ търговското дружество, то не е със задължение три милиона и някой да даде три милиона и да купи действащо предприятие. То е в несъстоятелност, поискана от самото търговско дружество, защото то дължи близо 300 милиона. Всичките тези 300 милиона пряко или косвено водят към масата на несъстоятелността на КТБ, казва Горанов и допълва, че може да даде подобни примери с много други търговски дружества – и с „Дунарит“, и с „Рубин“ в Плевен, и със стъкларския завод в Сърбия.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова коментира, че „това е всъщност формулата на политическа корупция в последните години, защото чрез тези сметки е финансиран политически проект през телевизията“.

Тук премиерът Бойко Борисов се намесва и посочва, че се надява и Фондът, и синдиците да спазват закона така, както е указано – „да започнат от точките едно, две и три, а не от сървъра“.

„Нищо не налага да се спира сигналът на телевизията, да си описват, да си правят, да си дават информация, за да не се вдига темата при нас. Ние нямаме никакъв лост, нито желание, нито за какво да се замесваме и да ми пишат тези писма. Ако всеки длъжник в България ми пише писмо и аз трябва да се намесвам, респективно и вие, това означава, че изобщо не сме правова държава“ отсича той.

Борисов уточнява, че намесата и отсрочката от една седмица са заради това, че „струпаха по един глупав начин полицаи тогава и се създаде някакво внушение, че за няколко милиона се разиграва цял панаир“. Всъщност то не е за няколко милиона, то е за 300 милиона, коментира премиерът.

Според Борисов имало „доста платени хора“, които „се облажили“ от КТБ, а сега искали за изкарат настоящите управляващи виновни. Той заявява още, че „три милиарда петстотин и осемдесет милиона сме изплатили досега от Фонда, милиард и осемстотин са държавни там“. „Да, вярно – наистина са заем, но какво ще се случи, ако не ни се върнат парите от банката? Не дай, Боже, да се случи друго в друга банка! С какво ще се покрие“, пита риторично премиерът.

От думите на Борисов става ясно още, че три жени – полицайки са изпратени да наблюдават работата на синдиците.

„Няма полицейско присъствие, няма насилие, няма батални и брутални сцени дето се вика, сървъра последен да го вземат синдиците. В смисъл, нека на хората им стане ясно, че никой не е нарочил някого. За всички ще бъде и се прилага еднакъв критерий“, подчертава премиерът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
9
 
! Отговори
Край преди 8 години
ИСТИНАТА - Този, Доган, Станишев, Пеевски, Цв. Василев, Бареков и още стотици партиичета от всички партиики /да се чете мафии/ чрез КТБ ОБРАХА НАРОДА СИ с 4 млрд.. Телевизионерите също помагаха за това ИСТИНАТА няма да я чуете от телевизия. Този като най- голям наглец даже ще ви обяснява как брани народните пари. Ако има български народ и държава всички тия трябва да изгният в затвора. Има ли български народ... а държава ...
21
2
 
4
 
! Отговори
смятам незнайш преди 8 години
Бойко остави без хляб българските журналисти , Берлуксони на тия им вика фрийленсъри , що медиите не са публични и да се котират на БФБ .....?.
20
2
 
6
 
! Отговори
Слаб 2 по смятане! преди 8 години
Той не може да смята!!! 4 милиарда липсват ако не и повече... Ние Нормалните малко сме но ни има трава все още не пасем...
19
4
 
11
 
! Отговори
ангела меркел преди 8 години
Абе Бойко вземи едно ножче па се обръсни бе .Така ли ще ходиш по улиците като пиян *.
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво правим с Костов като за него е ДОКАЗАНО че си сменил договора??Защо не е в АРЕСТА??ЗАЩО бе ***?!
17
0
 
9
 
! Отговори
урко преди 8 години
Един от тия преправени договори дали не е на мултака Вежди?за скромната сума от 2,5млн.лв?
16
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Борисов сметна"..................??!!Боже, все едно живея в някаква паралелна реалност.Какво има да смята беееееееее?!Това Е престъпление!!Къде са службите??Къде е проКУРатурата?!Защо няма АРЕСТУВАНИ??ОТВРАТ!Борисов е престъпник наред с най-големите престъпници в Бг.
15
0
 
13
 
! Отговори
БОКО Е ПРАВ! преди 8 години
НЯМА ДА ПЛАЩАМ ЗА ДАЛАВЕРИТЕ НА РАЗНИ ОЛИГАРСИ И ДУДУЦИ ОТ ТВ-7 ....!!ДА СИ ПЛАЩАТ , КАКВОТО СА ГЕПИЛИ....!/...това е истината!/
14
0
 
8
 
! Отговори
ХХХ преди 8 години
НАГЛОСТ е меко казано !
13
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
боко кво се е изцепил пак.
12
8
 
19
 
! Отговори
активен преди 8 години
Всичко му е ясно, нали той фалира КТБ. Е, 100 млн са жълти стотинки за 4,2 млд. Не му е голяма загубата.
11
5
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Чета в в-к Сега че докторите от болница Иван Рилски още стачкуват и защо това не се предава от демократичните и свободни медии.Преди година имаше 10-20 човека пред НС но всички емисии новини,че даже и извънредни включвания имаше започваха с умните и красиви и интелигентни/понастоящем много от тях на завидни длъжности в държавата/ протестъри а сега мълчание.Защо бе свободни и почтени журналисти,защо така мълчите,страхувате се да не падне рейтинга на любимия ви министър-почакайте народа да усети о
10
0
 
15
 
! Отговори
зозо преди 8 години
абе какво стана с цецо василев нещо отклоняват вниманието ни от него
9
0
 
16
 
! Отговори
Георги Ламбуров преди 8 години
Горанов > Но, за съжаление, още преди цесиите и прихващанията, още към 30 септември само 13% от раздадените кредити от Корпоративна търговска банка са били с НЯКАКВИ обезпечения. След извършването на много сделки по времето на квестурата, между 30 септември и датата на несъстоятелността, са извършвани много прихващания и освобождаване на обезпечения, за да се стигне до това, че сега синдиците да докладват 99% лоши активи в КТБ ИЛИ ФОНДА (тоест ние данъкоплатците) ще ПИЕМ ЕДНА СТУДЕНА ВОДА
8
2
 
8
 
! Отговори
хммммм преди 8 години
Тя рибата се вмирисва от главата,казват старите хора.Приемайки,че запада в лицето на САЩ се заигра с нашите Шумкари-разбойници градили куманизъм по тези земи и *** всичко и отново им дали власт е нормално да се очаква отново торален провал.
7
2
 
10
 
! Отговори
1 преди 8 години
До анонимен-8,защо не казва ,цветелинка,ка успя да си отърве милионите от КТБ.
6
1
 
11
 
! Отговори
ПРАВ Е БОКО! преди 8 години
ДА СИ ПЛАЩАТ,бе...!!!ЩО ,САМО НИЕ С ГАЙДИТЕ ДА ИМ ПЛАЩАМЕ МАСРАФИТЕ....??!!!!.
5
6
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
На тоя нито дума не му вярвам.Приказките и сметките му са такива каквито на него му отърват.Демагог от класа,като има кой да му вярва и най му вярват журналистите от НТ,БТВ и БНТ.милите щом той каже нещо и според тях това е истина-излагат се.
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледайте как го е сметнал:1000 души по сти хиляди евро са се облажили. И като се сметне с калкулатора (умножение се използва), вярно!Прави сто милиона общо!
3
1
 
8
 
! Отговори
хммммм преди 8 години
Аз пък сметнах,че ако нямаше блондинки в посолството на САЩ И САЩ и БГ щяха да са по добре.