Единният антикорупционен орган обединява три звена

Сливат се Комисията за конфликт на интереси, БОРКОР и отдел от Сметната палата
8 май 2015 14:40, Миглена Иванова
11
Единният антикорупционен орган обединява три звена
Снимка: архив, Булфото

Новият единен орган за борба с корупцията ще обединява Комисията за конфликт на интереси, Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (т.нар. БОРКОР) и звеното в Сметната палата, което проверява имуществените декларации на политиците.

Това съобщи вицепремиерът Меглена Кунева, която беше определена и като национален координатор по антикорупционните политики, пред Народното събрание по време на днешния парламентарен контрол в отговор на въпрос на депутата Слави Бинев (ПФ).

Припомняме, че правителството реши да се съобрази с препоръките от последния мониторингов доклад на Европейската комисия (ЕК), в който Брюксел поиска един орган да се занимава с корупцията. Създаването му беше заложено в актуализираната стратегия за превенция и противодействие на корупцията за периода 2015 – 2020 г.

В началото на април кабинетът прие стратегията, като започна да функционира и специално звено за разследване на престъпления по „високите етажи“ на властта, в което участват Прокуратурата, ДАНС и МВР.

Новият единен орган се очаква да започне да функционира ефективно от догодина, като в бюджет 2016 трябва да залегне и финансирането за него.

Работната група, която трябваше да напише специален закон за новия орган, е приключила работата си и предстои проектозаконът да бъде публикуван за обществено обсъждане, обясни Кунева.

Вицепремиерът допълни, че ще се ползват бюджетните и кадровите ресурси на трите звена, предвидени за обединяване. Предстои да се направи финансовата обосновка за новия антикорупционен орган, допълни тя.

В новото звено ще продължат да работят специалистите от сега съществуващите, но при условие, че преминат съответните проверки за почтеност, каза още Меглена Кунева. Що се отнася до вида му, тя обясни, че е препоръчала да се конституира орган с ясна йерархия с цел по-ясно определяне на отговорността.

Според нея вече имаме достатъчно лош опит с нерегламентирано влиянии върху различни комисии, а с новия орган това ще се избегне, включително и с контрола на Народното събрание и периодичните проверки на почтеността на служителите, които ще се правят.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Нбцондлро преди 8 години
Приказки- много, ще видим какво ще стане. Скептично съм настроен към това, но тайно се моля да стане факт и да последваме примера на Румъния. И силно се моля да разследват всички, независимо дали са управляващи, или не.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
mnogo shum za nishto. kadeto e teklo pak shte teche. oshte poveche kato se znae koy bori korupciyata. nikakva vyara na taya. BOYKO KAJI MI KOI SA TI PRIYATELITE ZA DA TI KAJA TI KOY SI.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А кой ще контролира разследващите.?Или това ще бъде някакъв отбор галахадовци ...Не ми се вярва.Ще им покажат големите пари и от БОРКОР ще остане само втората сричка леко с променена гласна.Вярвам разбрали сте ме.За тия които не знаят сър Галахад е най добродетелният от рицарите на крал Артур.
6
0
 
5
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Да. Трябва да обедини полиция, следствие и прокуратура. Трябва да ви се повдигнат обвинения за държавна измяна и да ви тикнат в затвора предатели.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да започнат от Габонската сделка!!!Тя Кунева има какво да сподели!
4
0
 
4
 
! Отговори
Коки преди 8 години
такова звено ще работи успешно само с помощтта на независими експерти-вещи лица, заплащани на процент (напр. 2-3%) от установеното. Само тогава може да излезе истината наяве и да се върнат в държавата заграбените милиарди от: политици, олигарси, кметове, общински съветници, полицаи, митничари, данъчни, лекари, служители в НЗОК, горското и .. много други знайни и незнайни ...
3
0
 
6
 
! Отговори
SILENCE преди 8 години
Щом кунЮва го презентира,надежда за реални резултати /сруще корупцията,де/ всяка оставете...
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кукумявката - вицепремиер отново блябосва ли блябосва...Бля-бля !
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кукунева снесе кукувичето си яйце в гнездото на герб. Голям майтап