Симеон не ще да го четат в литургиите

Прати писмо до патриарха да се моли за народа
Обновена: 9 май 2015 18:18 | 9 май 2015 15:35, Камелия Цветанова
58
Симеон не ще да го четат в литургиите
Симеон Сакскобургготски и съпругата му. Снимка: Булфото, архив

С писмо до Светия Синод бившият премиер Симеон Сакскобургготски отказва да бъде споменаван като цар на българите в богослуженията.

Още по темата
Писмото е публикувано на сайта на Светия Синод, който пък на 29 април реши, че при извършването на обществени и частни богослужения във всички църкви и манастири да се споменава името на  Симеон Сакскобургготски като цар на всички българи.

Това предизвика острата реакция на президента Росен Плевнелиев, който призова митрополитите да преосмислят решението си, защото има риск от обществено разделение на монархисти и републиканци.

 „Синовно благодаря на Светия Синод на Българската православна църква за единодушно взетото решение да възстановите стародавната традиция на поменаване по време на светата Божествена Литургия, както и за удостояването ми с Ордена “Свети Иоан Рилски Чудотворец”, започва писмото си до митрополитите Сакскобургготски.

Той припомня, че още от деня на своето рождение, по стечение на историческите обстоятелства, е неразривно свързан със съдбините на църквата.

„На 12 юли 1937 г., Петровден, в дворцовия параклис “Св. Св. първовърховни апостоли Петър и Павел” получих светите Тайнства - Кръщение и Миропомазание от Светия Синод в пълен състав. Преди 72 години, в трудни и превратни времена, наследих Престола на Българските Царе. Тогава, в деня на Св. Симеон Стълпник, в същия храм, приех от благодатните ръце на приснопаметните митрополити и своето второ – Царско Помазание, което, съгласно древната традиция, ме приобщи към Църковния сонм. През целия си живот съм пазил ревностно завещаната от моя Баща Православна вяра, която предадох на своите синове Кардам (1962-2015) и Кирил, кръстени от покойния Левкийски епископ Партений“, продължава Сакскобургготски.

Бившият премиер се връща назад във времето и посочва, че точно преди 60 години, в деня на своето пълнолетие, е положил отредената от Търновската конституция клетва да служи на своя народ.

„Тези клетвени слова потвърдих и през 2001 г., в присъствието на блаженопочившия Ви предшественик Патриарх Максим, пред Народното събрание в другото си качество – на демократично избран министър-председател на утвърдената от Конституцията от 1991 г. Република България.

Всеизвестно е, че в годините на своето изгнание, а по-късно в Родината и до днес, съм полагал и полагам непрестанни усилия за помирение и преодоляване на каквото и да било разделение. Единството и мирът в Българската православна църква всякога са били за мен от първостепенна важност“, пише бившият премиер.

Решението на Светия Синод обаче е станало повод за „необективни тълкувания, грозни внушения и жалки спекулации, които внасят смут в обществеността и дори в очите на Синклита, смята той.

„Предвид това, моля, Ваше Светейшество и Високопреосвещените митрополити молете се, както всякога досега, преди всичко за целокупния ни народ, а за този който Ви целува десницата помолете се тихо в сърцето си!“, зове Сакскобугготски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
2
 
! Отговори
синева преди 8 години
Царят не дойде да ви оправи за 800 дни. Стига се правихте на ***. Той дойде да подобри живота и нас,но това да стане с усилията на всичи. Резултатът щеше да бъде почувствам след около 800 дни. Никой обаче не запретна ръкави. Е, това беше начина!!!! Разбра ли НЕО -41 ?!! А и всички като Нео. С болка ще кажа,че българите стават все по-жалки в манталитета си.
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И аз не ща!
31
3
 
8
 
! Отговори
православен преди 8 години
Поредната лъжа на Кобурга! Първо като разбра, че не му се отваря парашута да го споменава патрираха на парада на 6 май сега лъже, че бил пратил писмото още тогава! Но нали на 7 май се появи по БНТ и нищо не каза че се отказва и не изглеждаше като да е пратил писмо вече предишния ден! Егати измамника! А после като разбра че днес патриарха и Плевнелиев са заедно за 9 май бързо-бързо се направи на велик и натресе вината за решението на Синода! А най-гадната му лъжа е че бил миропомазан за цар!Срам!
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен - щото иначе никоя калимявка няма и да се сети за народатъй са те кИлимявките. Имат си далеч по-важни мисли - за Ролекси, за Линкълни...
29
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е нее бее! Дедко е криптоюдеин и като го четат в литургийте на гръцката секта го лазят мравки, затова се отказва. Хубавото е, че го прави в полза на народа, щото иначе никоя калимявка няма и да се сети за народа!
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Poredniat populizam.. za da zamage ochite na materiala
27
4
 
13
 
! Отговори
цирк та цирк преди 8 години
Еее едно хубаво дело от дедо. Сега ако се откаже и от незаконно придобитите имоти еша си няма.
26
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
на тоя даже и молитвите не му искам , макар че когато доиде на власт гласувах за него , помислих си , това е човека които ще оправи държавата , а тои дошъл нашия имотите си да прибира , долен крадец и измамник
25
1
 
1
 
! Отговори
paraklis преди 8 години
v nashe selo popa pee kata den 5 molitvi za blagodatnite rabotlivi velikodushni dobri bulgari, deto hranili, oblichali i obuvali bg askerite v minalite vekove, pa setne bg rozite i bg makovete im palili mandrite, fabrikite, nivite, oborite...
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Старчето се усети и даде на заден!
23
4
 
12
 
! Отговори
до 4 преди 8 години
Тези измишльотини ги остави,Фердинанд и Борис никога не са твърдяли,че имат нещо общо с България!Някакъв *** постваше тези простотии преди една година по всички възможни сайтове(при него ставаше дума за полска принцеса),като добавяше,че Фердинанд донесъл 32 тона злато в България,та страната дръпнала напред!И на всичкото отгоре крещеше на латиница,че републиката била жалка работа(особено сега това е доста вярно),а монархията била единственото добро решение(което много ме съмнява)!!
22
11
 
10
 
! Отговори
1492 преди 8 години
Много *** и злобен народ, не на последно място и непросветен и неинформиран.. Тук даже човек грешките да си признае пак ще бъде хулен и т.н. А на това отгоре е казал да се молят за народа, ако по коментарите съдя за "народа" (то си е племе) направо не заслужаваме тези молитви.
21
2
 
3
 
! Отговори
до 14 преди 8 години
Кой го завъртя? Че те сами си признаха - има един от службите Парламов се казва той си призна в интервю при другия от службите Коритаров. Това им беше единствения ход да елиминират Костов. И успяха. Браво. Сега си живеят царски.
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
поколението МУ*
19
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крадлив дЕдо не ми го завирайте повече в лицето!! В джендема да се издъни дано! Всичкото "добро" дето ни направи да даде Господ да му се върне на него и на поколението ни! Щом съм жив, значи имам предци и сигурно са били достойни хора, трудолюбиви и почтени. А на този баща му е дошъл с дрехите на гърба си, синът му половин държава си поиска!!!
18
4
 
7
 
! Отговори
ХХХ преди 8 години
Защо изтрихте коментара ми за светите отчета ? Аз просто казвах че са взели по 1 златен часовник от тоя на снимката и са решили да го провъзгласят за цар ! И малките деца знаят че монаси , попове , владики , игумени и незнам си какви други агенти на ДС са с обратни наклонности ....това не е библейско но е човешко се пак !
17
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимендо 12.нали да напише такъв документ трябва да знае български...А и безчетната му челяд от какво ще живее?да си седят *** в Испания,от наща изтерзана държава няма какво да търсят!
16
2
 
7
 
! Отговори
До 6 преди 8 години
До АТАКИСТИмам предвид бабата на цар Борис - Клементина.Тя е внучка на френския крал - един от Людовиците.Те са потомци на унгарска принцеса,омъжена за френски принц и е правнучка на едната от дъщерите на Иван-Асен Втори.Бедата е там,че тези генеалогични изследвания са осъществени само донякъде, а след 09.09.1944 г. нарочно прнебрегвани. Каквото е било установено, е много интересно - напр., испански историк стига до извода, че прабаба на Ричард Лъвското сърце е принцеса-потомка на цар Самуил
15
13
 
18
 
! Отговори
За 800 дни! преди 8 години
Ще взема да се раплача за този ***.
14
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо не искате, Ваше Превъзходителство, вие толкова много направихте за България и за вашите поданици. Аз и на внуците си ще разказвам за вас. Как "оправихте" страната за 800 дни, така че и те дори да плащат борчовете ви.