ДПС осъди етническия екстремизъм в Куманово

Това не е проблем само на Македония, а на ЕС, смята Местан
10 май 2015 16:09,
53
ДПС осъди етническия екстремизъм в Куманово
Снимка: БТА

ДПС категорично осъжда всяка проява на етнорелигиозен екстремизъм, независимо дали е провокиран от мнозинството или от малцинствата, независимо в коя точка на света. Така председателят на партията Лютви Местан коментира случващото се в Куманово, Македония, цитиран от БТА.

По думите му събитията в македонския град Куманово актуализират стойността на българския етнорелигиозен модел.
 
"Българският етнически модел е алтернативата на гражданските конфликти", посочи той.

Лидерът на ДПС отправи призив към всички политическите сили да заровят езика на омразата. Според него ускорената интеграция на Западните Балкани в Европейския съюз би решила проблемите с историческите наслоения в региона, предизвикани от различни конфликти. Той изрази надежда политическата криза в Македония да бъде овладяна, за да не прерасне в още по-опасен етнически конфликт.

Проблемът в Куманово не е проблем само на Македония, това е проблем на балканския регион, на целия Европейски съюз, а случващото се там трябва да бъде урок за българските политици, които трябва да запазят етническия модел и гражданския мир, отбеляза той.

Лидерът на ДПС и народни представители от парламентарната група на партията участваха в Първия събор на родолюбието, който се състоя в златаришкото село Горско Ново село. Съборът е под наслов "Заедно срещу омразата" и е организиран от областната организация на ДПС във Велико Търново. В населеното място живеят над 500 души, представители на пет етнически групи - българи, власи, помаци, роми и турци, посочиха организаторите на събора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
4
 
2
 
! Отговори
друг анонимен преди 8 години
До коментар 41 А заради такива като теб, като нищо можи и в България да започне война.*** си ти, а не хората които ги гледате като втора ръка и ви вършат мизерната работа из полята
40
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Балансирано и премерено изказване на отговорен политик.
39
3
 
3
 
! Отговори
койчо преди 8 години
Човек чете, чете простотии и накрая вземе че му кипне и ..............Какво сме виновни, че имаме кофти късмета да се родим в кофти държава!
38
6
 
1
 
! Отговори
ДУ-Пе-Се преди 8 години
Местанчо добре се справяш мойто момче виждам напредък в теб
37
8
 
7
 
! Отговори
толерантни-2 преди 8 години
Българските турци доказват че са толерантни към Родината си като не осъждат България за Възродителен Процес в Европейския Съд , по принцип Папките с Делата би трябвало по Закон да са в Европейския Съд а не Склад в България , надявам се че не всички са ракиджии а има и доста образовани хора с висше образование в България
36
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
турските *** , пак плашат хората с етническа война , абе *** , с тоя локум , кого ще плашите , а в Македония , пак проблема , както навсякъде са мюсюлманите , които са си пълни *** , работата е в това , че в България , тия които се водят български турци , това са си турскоговорящи ***
35
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
пет етнически групи - българи, власи, помаци, роми и турци??Откога помаците са ЕТНИЧЕСКА група? Не е ли странно, че ЕТНИЧЕСКАТА партия ДПС ги определя като такава?А власите? Аз също съм с влашки произход, ние сме си чисти българи!!! Откъде на къде картечница Местан ще ми казва, че съм от различен етнос?!??
34
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Местане, хайде стига хлевоусти... Заври си отзад "етническия модел", етнически еничарино. Стига си ни сравнявал с Македония, там албанците са 30% и се въдят като * у нас, а вие читаците у нас сте 5-6% и ако не бяха * и българите-продажници най-големият ви политически успех щеше да е да излъчите кметове на метрополи като Джебел, Голям Девесил, Дръндар и т.н.
33
3
 
8
 
! Отговори
пълна корупция.... преди 8 години
ПОГЛЕДНЕТЕ , ПО МЕДИИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ФОРУМИ----НАВСЯКЪДЕ ГОВОРЯТ И СЕ РАЗПОРЕЖДАТ ЕДНИ И СЪЩИ ХОРА , ОТ СТАРИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ РОДОВИ КЛАНОВЕ И СЕ ДЪРЖАТ ---КАТО НЕДОСЕГАЕМИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ВЕЛМОЖИ!НЯМА РЕФОРМИ ,НЯМА ПРОМЕНИ ......ИМА САМО ВДИГАНЕ НА ЦЕНИ И ОБИРАНЕ НА НАРОДА!В МАКЕДОНИЯ --ПРОБЛЕМА Е СЪЩИЯ.....В КУМАНОВО --СЪЩО....!!!!
32
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПРОБЛЕМА В КУМАНОВО ---НЕ ЕТНИЧЕСКИ!!!ПРОБЛЕМА В КУМАНОВО , СЕ НАРИЧА-----"КОМУНИСТИЧЕСКА КОРУПЦИЯ И ДЕРИБЕЙСТВАНЕ , В СОБСТВЕНАТА ТИ ДЪРЖАВА"...!СЪЩИЯ ПРОБЛЕМ---ИМА И В БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пляс ръчички, хей ги две, те ме слушкат най доообре
30
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами то кой от всичките в политиката не е бивш комунист,бе аланкоолу?
29
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Nai typoto na bg turcite , 4e glasuvat za tozi komunist niama niakava logika sled kato komunistite im smeniha imenata a te glasuvat za dps , e tova nemoga da razbera na bg turcite
28
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре,че Местан е начело на ДПС-то,щото ако беше някои небалансиран...
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди години като бях в казармата турците също се кълняха под българското знаме да пазят честта и достойнството на родината си-сега някои иска да ги накара да се оттречат насила от клетвата си,ли? Пропадаме,ли..-пропадаме заедно, ей това трябва да го проумеят властимащите.
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бачкал съм и с българи, бачкал съм и с турци-трябва да ви кажа,че от всички има хора, има и такива индивиди които са в процес на еволюция с обратен знак.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 25 Българин съм.
24
1
 
2
 
! Отговори
асдф преди 8 години
Лъжи.
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вижте какво мекерета винаги е имало ,ще има и в нашето време, имам предвид докато обитаваме тази земя.Важното е да се научим да гледаме напред и да строим бъдещето на децата си, без да си пречим взаимно . Разбирам,че много от изповядващите исляма не са съгласни с порнографията лъхаща отвсякъде,но точно по тази причина те също трябва да помогнат на своите приятели българите които не могат да се ориентират къде в едно демократично общество деградира моралът и започва хаоса.
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да обичаш родината си не е запазена територия само за някои хора.Нима безрасъдно шофиращия водач с 200 км.в час под нечленоразделния вой на Азис е по голям българин от дядо Ахмет които разхожда внучето си парка